3 adımda korkularınızı yenebilirsiniz! Korkularınız günlük yaşamınızı aksatmıyorsa bir terapistten destek alabilirsiniz!
Her insanın korktuğu bir şey vardır. Kimi topluluk önünde konuşmaktan kimi uçmaktan kimi ise hayvanlardan son derece büyük korku duyabilir. Peki kişi korkularıyla yüzleşmek için ne yapmalı? Korku ile yüzleşirken ne gibi yollar izlenmeli?

Kendine itiraf etse de etmese de her insanın büyük ya da küçük korku duyduğu şeyler var. Aslında korku sizi, içgüdüsel olarak zarardan korurken tehlikeli bir şey yapmak üzere olduğunuzu anlamanıza ve daha güvenli bir seçim yapmanıza yardımcı olabilir.
Korkularınızla yüzleşmenin yaygın yolları, riskleri değerlendirmek, bir eylem planı oluşturmak, bir terapiste görünmek ve korkularınızdan tamamen kaçınmadığınızdan emin olmaktır. Ancak, günlük yaşamınızın bir parçası değilse, korkunuzla yüzleşmenin gerekli olup olmadığına önce karar vermeniz gerekebilir.
RİSKLERİ DEĞERLENDİRİN
Bazen korku, korktuğunuz şey hakkında pek bir şey bilmemekten kaynaklanır. Örneğin, uçaklardan korkmuş olabilirsiniz çünkü yaralanma veya ölüme yol açan birçok hava olayını duymuşsunuzdur. Aslında istatistiklere göre, bir ABD ticari jet havayolunda ölüm olasılığı 7 milyonda 1'dir. Ayrıca, bir uçakta türbülans sırasında, bu darbelere ve sarsıntılara neyin sebep olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. İşte bu gibi korkuya sebep olan durumların sebebini bilmek, risk değerlendirmesi yapmanıza yardımcı olur.
KORKTUĞUNUZ ŞEYE ADIM ADIM YAKLAŞIN
Korkularınızla yüzleşmenin anahtarı, her seferinde küçük bir adım atmaktır. Bir adım atmadan önce endişenizin kaybolmasını beklemeyin, yoksa kendinizi kendi kendine gelmeyecek bir değişikliği beklerken bulabilirsiniz. Mesela topluluk önünde konuşma korkunuz varsa bir aynanın önünde durun ve iki dakikalık bir konuşma yapın. Bir konuşma yaparken kendinizi kaydedin ve tekrar izleyin. Konuşmayı bir kişinin önünde yapın.
Ardından eşin ve ailenin önünde konuşun. Daha sonra eş, aile ve arkadaş önünde konuşmanızı yapın. Ve ardından bu konuşmayı iş yerindeki bir toplantıda yapın.
TERAPİST YARDIMI ALIN
Korkularınız sizi zayıflatıyorsa, onlarla kendi başınıza yüzleşmekte pek başarılı olamıyorsanız veya korkunuz yeme bozukluğu, sosyal anksiyete bozukluğu ile ilgiliyse, güvenilir bir ruh sağlığı uzmanından yardım alabilirsiniz. Bilişsel davranışçı bir terapist , her seferinde küçük bir adımla korkularınıza karşı duyarsızlaşmanıza yardımcı olabilir.
Tedavi, sizi korkutan şey hakkında konuşmayı, rahatlama stratejileri uygulamayı ve korkularınızla yüz yüze gelirken endişenizi yönetmeyi içerebilir.
HER KORKUYU YENMELİ MİYİZ?
Tabi sahip olduğunuz her korkuyu yenmenize gerek yok. Korkularınızın sizi yapmaktan alıkoyduğu şeyler hakkında kendinizle içsel bir konuşma yapın ve bunun yüzleşmeniz gereken bir sorun olup olmadığını düşünün. Korkularınız, umduğunuzdan daha az tatmin edici bir yaşam sürmenize neden oluyor mu? Korkunuzla yüzleşmemenin artılarını ve eksilerini düşünün. Bunları bir yere yazın. Korkularınızla kafa kafaya mücadele etmenin artılarını ve eksilerini belirleyin.