Yandex Metrica

Türkiye'nin Ukrayna garantörlüğü eski Zaman yazarı Hasan Ünal'ı tedirgin etti: Çok riskli

Türkiye'nin Ukrayna garantörlüğü eski Zaman yazarı Hasan Ünal'ı tedirgin etti: Çok riskli

Kapatılan Zaman gazetesinin kıdemli dış politika yazarı Prof. Hasan Ünal, Türkiye'nin Ukrayna konusunda inisiyatif alıp garantör olma ihtimalinden ürktü.

Gündem

20.02.2024, 15:41

Bir dönem FETÖ'nün kapatılan Zaman gazetesinde dış politika yazıları kaleme alan Prof. Dr. Hasan Ünal, Türkiye'nin Ukrayna'ya garantör olma ihtimalinden ürktü. 

NATO'ya üye olmama taahhüdü karşılığında Ukrayna'nın ABD, İngiltere ve Türkiye'den 'garantörlük' talep etmesini riskli bulduğunu belirten Ünal, "Ukrayna'da kurulacak düzeni (gelecekte) değiştirmek isteyen bir hükümete karşı Moskova kuvvet kullanmak isterde garantörler Rusya'yı durdurmak zorunda mı kalacaklar?" diye sordu. 

Maltepe Üniversitesi öğretim üyesi Hasan Ünal, garantörlüğün çok riskli olduğunu iddia ederek mevcut durumun Türkiye'nin 1960'ta Kıbrıs Cumhuriyeti konusundaki garantörlüğüne benzemediğini ileri sürdü. Prof. Ünal şunları söyledi:

Hollanda Başbakanı Mark Rutte Türkiye'ye geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek isteyecek Hollanda Başbakanı Mark Rutte Türkiye'ye geliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek isteyecek Haberi Görüntüle

İKİ TARAFA DA EŞİT MUAMELE 

"Ukrayna ısrarla ABD, İngiltere ve Türkiye'nin garantör olmasını istiyor. Böyle bir şey ilk anda hoşumuza gidebilir ancak çok risklidir ve bu tür bibr garantörlüğü üstlenmemek gerekir. 

Biz Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (1960) garantörüydük ve orada ne yapacağımız, neye izin vermeyeceğimiz belliydi. Garanti ve İttifak Anlaşması’ndan doğan haklarımızı kullanarak 1974 yılında Kıbrıs çıkarmasını yaptık.

Ukrayna’da kurulacak yeni anayasal düzeni ve askeri bir ittifaka girmeyeceği garantilerini değiştiren/değiştirmek isteyen bir hükümete karşı Moskova kuvvet kullanmak isterse garantörler Rusya’yı durdurmak zorunda mı kalacaklar? Bu tür garantileri ABD ve İngiltere de veremeyebilir.

Kısacası garanti, garantörlük gibi kulağa ilk anda hoş gelen kavramlardan uzak durup, bunun yerine iki tarafa da eşit mesafede durup dengeli davranan mevcut politikaya devam etmek etmek en doğrusu olur."

Survivor Furkan sakatlandı mı, ne oldu 28 Nisan? Furkan Survivor'dan ayrılacak mı? Survivor Furkan sakatlandı mı, ne oldu 28 Nisan? Furkan Survivor'dan... Haberi Görüntüle

FETÖ'NÜN YAYIN ORGANINDA FELAKET TELLALLIĞI YAPTI

Suriye'de Esed rejiminin Ukrayna işgaline destek için Rusya'ya asker göndermesi konusunda yorum yapmayan Hasan Ünal, yıllardır Ankara'ya Şam'la diyalog kurması için baskı yapan isimlerden biri olarak biliniyor. Beşar Esed'in Rusya ve İran'ın kuklası olduğu gerçeğini reddeden Ünal, FETÖ'nün yurtdışındaki Ahval isimli haber portalına şu demeci vermişti: 

"Türkiye için en doğru yol Şam'a giden yoldur. TSK'nın Suriye ordusuyla girişeceği bir çatışmanın her yönden çok ağır sonuçları olacaktır. Şayet Esed güçleri ile böyle bir çatışma Rusya'ya rağmen göze alınırsa savaş uçağı krizinden daha beter sonuçlar ortaya çıkar." 

Türk ordusu, Hasan Ünal'ın "Beter sonuçlar ortaya çıkar" dediği süreçte (Şubat 2020) Suriye askeri ve İranlı milislerden oluşan 3 bin kişiyi imha etmiş, Rusya destekli rejim hava kuvvetlerinin uçaklarını da ardı ardına düşürmüştü. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading