Yandex Metrica

İsrail Güney Kıbrıs'a Demir Kubbe getiriyor: Rumlar 'Türk SİHA'larına karşı' diyerek sevinçle duyurdu

İsrail Güney Kıbrıs'a Demir Kubbe getiriyor: Rumlar 'Türk SİHA'larına karşı' diyerek sevinçle duyurdu

Doğu Akdeniz'de İsrail, Güney Kıbrıs, Yunanistan ittifakı derinleşiyor. İsrail şimdiye dek hiçbir ülkeye satmadığı hava savunma sistemi Demir Kubbe'yi (Iron Dome) ilk kez Güney Kıbrıs'ta Türkiye'ye karşı kuruyor.

Gündem

23.01.2024, 19:42

Paravan şirketler kurup Kıbrıs'ın hem güney hem de kuzeyinde geniş araziler satın alan, Güney Kıbrıs Rus Yönetimi ile kurduğu askeri ittifakı haziran ayında bir ortak tatbikatla taçlandıran İsrail, Yavru Vatan'ın dibinde Türkiye'ye karşı en önemli adımını atmak üzere.

Hizbullah, Hamas ve İslami Cihad gruplarının füzeli saldırılarına karşı geliştirilmiş ve dünyada en etkili hava savunma sistemlerinden biri olarak kabul edilen Demir Kubbe (Iron Dome) platformu, İsrail haricinde dünyada yalnızca Güney Kıbrıs'ta olacak. 

Yakın mesafeden gelebilecek füze, uçak yahut dronlu tehditlere yönelik çok etkili bir çözüm olan Demir Kubbe, kolay taşınabilir özellikte olması nedeniyle Amerikan yönetimi tarafından Ukrayna şehirlerini korumak üzere bir süre önce İsrail'den talep edilmişti. Ancak Tel Aviv yönetimi bu talebi reddetti.

Kuzey Kore kaynaklı tehditlerden ötürü Güney Kore yönetiminin de Demir Kubbe'ye sahip olmak istediği biliniyor. Fakat Tel Aviv, yerli hava savunma sistemi konusunda Güney Kore'ye de ret cevabı verdi. Demir Kubbe'yi hem Ukrayna hem de Güney Kore'ye satmaktan kaçınan İsrail'in Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin talebini itirazsız kabul etmesi dikkat çekici bulunuyor. 

Kurultay öncesi harekete geçti! Meral Akşener'den beklenmedik hamle: Tek tek kaldırdı! Kurultay öncesi harekete geçti! Meral Akşener'den beklenmedik hamle: Tek tek... Haberi Görüntüle

JERUSALEM POST 'ONLAR SEÇTİ' DEYİP SIYRILMAYA ÇALIŞTI

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi, Yunan Kathimerini'nin Kıbrıs baskısına atıf yaparak "Kıbrıs yönetiminin hava savunmada Demir Kubbe'yi seçtiğini" yazdı.

"İsrail ve Kıbrıs, son aylarda askeri teçhizat alımları ve ortak tatbikatlar da dahil olmak üzere savunma işbirliklerini derinleştirdi" şeklindeki ifadelerle başlayan haberde, Güney Kıbrıs'a Demir Kubbe sevkine ilişkin anlaşmanın imzalandığı duyuruldu. 

Kıbrıs'ın tüm hava sahasını kapsayacağı belirtilen Demir Kubbe, Kathimerini'ye göre Rumları "Türk SİHA'larından da koruyacak." 

Geçtiğimiz mart ayında Güney Kıbrıs silahlı kuvvetlerinden Yarbay Demokritos Zervakis, İsrail Genelkurmay Başkanı Aviv Kohavi'nin davetlisi olarak Tel Aviv'e gelmiş, sonrasında Lübnan sınırını gezerek burada Demir Kubbe bataryasını incelemişti. Daha sonra haziran ayında iki ülke arasında savunma ürünleri satın alım anlaşmaları imzalandı. 

Amerikan Üniversitelerindeki Filistin olayı ne, neler oluyor? Amerikan Üniversitelerindeki Filistin olayı ne, neler oluyor? Haberi Görüntüle

'UZUN VADELİ STRATEJİK ORTAKLIK'

Demir Kubbe anlaşmasını duyuran Jerusalem Post, Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Charalambos Petrides'in şu ifadelerine yer verdi: 

"Kıbrıs (GKRY) ile İsrail arasındaki savunma işbirliği büyümeye ve genişlemeye devam ediyor. Bu işbirliğinin mükemmel ikili ilişkilerimizle paralel olması ve komşu ülkelerin barış ve istikrarı teşvik etmek için nasıl çalışması gerektiğini yansıtmasından gurur duyuyoruz. Kıbrıs (GKRY) ve İsrail, Doğu Akdeniz'in güvenliği konusunda aynı görüş ve tutumları sürdürüyor. İki ülke arasındaki ilişkiler ortak çıkarların bile ötesine geçiyor. Savunma işbirliğimizi derinleştirmek için çalışacağız. İsrail ile uzun vadeli stratejik bir ortaklık kurduğumuz için mutluyuz."

6 ilde sarı kodlu alarm! Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar uyarısı! 17 Nisan bugün hava nasıl olacak? 6 ilde sarı kodlu alarm! Meteoroloji'den kuvvetli yağış ve rüzgar... Haberi Görüntüle

HAZİRAN AYINDA KIBRIS'A ASKER ÇIKARDILAR

Haziran ayında askeri gemilere binen yüzlerce İsrail askeri, Güney Kıbrıs'a çıkarma yapmış ve iki ülke -sözde Hizbullah güçlerine karşı- bir senaryo dahilinde ortak bir düşmana yönelik operasyonu çalışmıştı. Chariots of Fire (Ateş Arabaları) adı verilen tatbikat, İsrail'in Kıbrıs'a yönelik attığı en somut adımlardan biri olmuştu. 


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading