Yandex Metrica

Integral müfredatta neden yok? Bakan Tekin'den eleştirilere dikkat çeken yanıt

Integral müfredatta neden yok? Bakan Tekin'den eleştirilere dikkat çeken yanıt

Yeni müfredatla ilgili eleştirileri tek tek yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, “Bu konuda dünya örnekleri incelendi, örneğin Kanada Ontario eyaletinde integral kaldırılmış ve bugün baktığımızda Ontario eyaleti PISA’da 7. sırada yer alıyor. Dolayısıyla integral konusunun lisans eğitiminde işlenmesinin daha doğru olacağı değerlendirildi. Yüzde 35 oranında sadeleştirme yaptık. Katkı sunmak isteyen herkesi bekliyoruz. En demokratik yöntemle yapmaya çalıştık. Sürecin şeffaf sürmesinden yanayım” ifadelerini kullandı.

Gündem

17.05.2024, 21:53

Eğitim öğretimde yeni müfredat bugün açıklandı. Yeni müfredat Milli éEğitim Bakanlığı'nın internet sayfasında da askıya çıktı. 1 hafta boyunca görüş ve öneriler alınacak.

Milli Eğitim Bakanlığınca, tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli" yeni müfredat taslağı, "https://gorusoneri.meb.gov.tr" adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu. Yeni müfredat taslağı için internet sitesi üzerinden bir hafta süresince görüş bildirilebilecek.

İletişim Başkanı Altun'dan ABD'ye uyarı: 'Terör örgütlerine desteğin kesilmesi, Türkiye'nin müttefiklerinden en doğal beklentisidir' İletişim Başkanı Altun'dan ABD'ye uyarı: 'Terör örgütlerine desteğin kesilmesi, Türkiye'nin... Haberi Görüntüle

TÜRKÇE DERSLERİNDE KÖKLÜ DEĞİŞİKLİK

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde, öğrencilerin 4 dil becerisini eşit oranda geliştirmeleri için Türkçe derslerinde "dinleme/izleme", "okuma atölyesi", "edebiyat atölyesi" gibi atölye uygulamaları tasarlandı.

İlkokullardan itibaren, çevrim içi okuma, yazma gibi dijital ortam unsurlarına özellikle yer verildi.

Ortaokullarda, her bir sınıf seviyesi için 8 tema kullanımı söz konusu iken bu programda tema sayısı dil becerilerine yönelik etkinliklere zaman ayrılması için 6'ya indirildi.

Liselerde, Türk Dili ve Edebiyatı ders içeriğini ezberlenecek bir bilgi yığını şeklinde algılamamaları için içerik kronolojik değil tematik bir düzende sunuldu.

MSB duyurdu: Irak'ın kuzeyine hava harekatı! MSB duyurdu: Irak'ın kuzeyine hava harekatı! Haberi Görüntüle

MÜFREDAT NEDEN YENİLENDİ?

Yusuf Tekin ve üst düzey bürokratlar, hafta sonu İstanbul’da eğitim editörleriyle bir araya geldi. İSOV Dinçkök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen toplantıda Bakan Yardımcısı Ömer Faruk Yelkenci müfredatla ilgili bir sunum yaptı. Ardından Bakan Yusuf Tekin, yeni müfredat taslağı ile ilgili bilgi verdi vemerak edilen soruları cevapladı.

Müfredatın neden yenilendiğine dair sorulara yanıt veren Tekin, şunları kaydetti;

“Her şey bize ‘Müfredatı yeniden yapılandırın’ diyor. Her PISA sonucu açıklandığında bunu konuşuyoruz. OECD ‘Müfredat yükünüz çok fazla ve beceri odaklı değil’ diyor. Bunu öğrencilerimiz yurtdışına çıktıklarında da görüyoruz. Uzun yıllardır müfredatın ağır olduğuna yönelik hem kamuoyunda hem de öğretmenlerimiz ve velilerimizde bu yönde bir beklenti vardı.''

Okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli YKS süresi uzadı mı? Engelli YKS süresi kaç dakika oldu? Okuyucu veya işaretleyici yardımı alan engelli YKS süresi uzadı mı?... Haberi Görüntüle

İNTEGRAL NEDEN ÇIKARILDI?

Müfredatla ilgili en çok konuşulan konu ise Integral. Integral'in müfredattan neden çıkarıldığı sorusuna yanıt veren Bakan Tekin, ''Bu konuda dünya örnekleri incelendi, örneğin Kanada Ontario eyaletinde integral kaldırılmış ve bugün baktığımızda Ontario eyaleti PISA’da 7. sırada yer alıyor. Dolayısıyla integral konusunun lisans eğitiminde işlenmesinin daha doğru olacağı değerlendirildi. Müfredatta yüzde 35 oranında sadeleştirme yaptık. Mesela eski müfredatta toplama bir konu, çarpma çıkarma bölme birer konu. Sağlamayı, toplamayı anlatırken çıkarmayı da anlatıyorsunuz. Bunlar birleştirildi. Seyreltme ve sadeleştirme bu tarzda da yapıldı.'' dedi.

Survivor'da elenen kim oldu, Furkan mı, Yunus Emre mi? Survivor'da elenen kim oldu, Furkan mı, Yunus Emre mi? Haberi Görüntüle

ULUSLARARASI METİNLER

''81 ilde öğretmen ve öğrencilere sorular sorduk. Sadece öğrenci anketini 17 bin kişi yanıtladı.'' diyen Tekin, şu ifadeleri kullandı;

''Üst uluslararası mekanizmaların, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komitesi’nin hazırladığı raporlar var. Uluslararası sözleşmelerle tanınan eğitim öğretim hakkının korunmasına yönelik ilkeler, uluslararası anlamda korunan değerler... Yani birçok uluslararası metinden yararlanıldı.Yeni müfredatta hızlı ve yavaş öğrenen öğrenciler için “farklılaştırılmış eğitim” bölümleri var. Öncelikle öğrencilerin durumları gözlem ve ölçeklerle değerlendirilecek. Atölyelerde daha çok zaman geçirecekleri için eksiklikleri tamamlanacak. Öğretmen alımlarını mülakatla yapacağız. Çocuklarımızın en ehil ellere teslim edilmesine taraftarım. Yasa  ‘mülakatla yapılacak’ diyor. Daha adil ve güvenirlik çabasıdır benim yaptığım.”

5 yaşındaki Edanur'un ölümüyle ilgili gözaltında yeni gelişme: 1 kişi tutuklandı, 2 kişi serbest bırakıldı! 5 yaşındaki Edanur'un ölümüyle ilgili gözaltında yeni gelişme: 1 kişi... Haberi Görüntüle

''ELEŞTİRİLERİ ÜÇE AYIRIYORUM''

Bakan Tekin, müfredat hazırlanırken bazı kesimlerin görüşünün alınmadığı iddialarına da şu yanıtı verdi:

“Herkesi müfredat hazırlarken davet ettik. Her programda, basınla her buluşmada bu daveti yineledik. ‘Biz niye yokuz?’ eleştirisini yapanlara, ‘Gelmek istediniz de biz sizi almadık mı, katkılarınızı mı değerlendirmedik?’ diye sormak lazım. Genel anlamda eleştirileri üçe ayırıyorum. Birincisi içerikle ilgili yapıcı, karşı olsalar da bilimsel gerekçelerle neden karşı olduklarını anlatan eleştiriler. Bunlara itirazım yok. İkincisi tamamen ideolojik. Bilimselliğe yönelik kriterleri hiç kimse tek başına belirleme yetkisini kendisinde bulamaz. Kimse Atatürkçülük ve laiklik sadece bana aittir dememeli veyahut bu konulara şu kadar yer vereceksiniz konusunda dayatma içinde olmamalı. Üçüncüsü daha tirajik. Hiçbir şey söylemeden ‘Biz size bunu yaptırmayız’ diyorlar. Bunu da ciddiye alacak halimiz yok.”

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Gündem


Loading