Yandex Metrica

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden hadsiz adım! Hala Sultan Tekkesi'ne taverna yapacaklar

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden hadsiz adım! Hala Sultan Tekkesi'ne taverna yapacaklar

Rumlar, Kıbrıs Türklerinin en önemli kültürel ve manevi miraslarından biri olan Hala Sultan Tekkesi'ne taverna yapma hazırlığında. Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, ''Bu girişim tahrik seviyesini aşmak anlamına geliyor. Elimizden geleni yapar, bu olayı durdururuz.'' açıklamasında bulundu.

Gündem

04.04.2024, 22:09

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet'inde Türk varlığından rahatsız olan ve her fırsatta gerilimi yükseltmeye çalışan Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, bir kez daha hadsiz tavırlar sergilemeye başladı.

Rumlar, Kıbrıs Türklerinin büyük hassasiyet duyduğu ve büyük önem verdiği Hala Sultan Tekkesi'ni hedef aldı. Rumların, Hala Sultan Tekkesi'nin bahçesine taverna yapmaya hazırlandığı ortaya çıktı. Skandal hazırlık sonra düğmeye basan Cumhurbaşkanlığı ve KKTC Dışişleri Bakanlığı konuyla ilgili girişim başlattı.

Türkiye'den ilk temas: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşı ile görüştü: Gerilimi azaltın Türkiye'den ilk temas: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşı ile... Haberi Görüntüle

''ELİMİZDEN GELENİ YAPAR BU OLAYI DURDURURUZ''

Larnaka'da bulunan Hala Sultan Tekkesi'nin Kıbrıs'ın en önemli mabedi olduğunu belirten Kıbrıs Vakıflar İdaresi (EVKAF) Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Benter, Yeni Şafak'a konuştu.İbrahim Benter, konuyla ilgili yaptığı açıklamada  "Bu girişim tahrik seviyesini aşmak anlamına geliyor. Elimizden geleni yapar, bu olayı durdururuz. Emevi Halifesi Muaviye'nin askerleri tarafından adaya sefer düzenleniyor. Bu seferler sırasında Hz. Peygamber'in sütannesi olan Hala Sultan, 1400 küsur sene kadar önce atından düşüp şehit oluyor. Mezarının olduğu yer Osmanlı döneminde cami yapılarak geliştiriliyor. Tekke, Kıbrıslı Türkler için çok önemli. Bayramlarda, mübarek günlerde, kandillerde buraya gidilir. İnsanlar tekkede toplanır, Mevlit okutulur, yemek verilir, kurban kesip dua edilir" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'ya gelen Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan ile görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara'ya gelen Tanzanya Cumhurbaşkanı Hassan ile görüşecek Haberi Görüntüle

BÖLGE RUM YÖNETİMİNDE KALDI

1974'teki savaştan sonra bölgenin Güney Rum Yönetimi'nde kaldığına dikkat çeken İbrahim Benter, "Hatta o dönem rahmetli Erbakan Hoca, tekkenin olduğu bölge alınmadan harekatın durmamasını istemişti, ne yazık ki olmadı. Savaştan takriben 20 yıl kadar sonra buraya imam görevlendirildi. Alan tam olarak Müslümanlara devredilmedi ama Rum tarafının Eski Eserler Dairesi, sabah 8'de gelip tekkeyi açıyor, akşam 5'te kapatıyor" dedi.

16 ilde dolandırıcılara SİBERGÖZ darbesi! 63 şüpheli yakalandı 16 ilde dolandırıcılara SİBERGÖZ darbesi! 63 şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

İKİNCİ TAVERNA OPERASYONU

Rum yönetiminin 2009 yılında yine aynı türbe üzerinden bir operasyona imza attığını belirten Benter, şu ifadeleri kullandı; "O dönem Rum hükümeti bu binayı işletmesi için bir Rum'a verdi. O dönem çok büyük şikayetler yaptık. Dönemin yetkilileriyle görüştük ve tahsis kaldırıldı. Şimdi ise haftaya seçim olduğu için yeni gerilim peşindeler. Adadaki kültürel mirasın korunması için KKTC ile GKRY arasında Kültürel Miras Teknik Komitesi oluşturuldu. Bu kapsamda Kıbrıs Vakıflar İdaresi, kültürel mirasa sahip çıkıyor. Bunun en büyük örneği Apostolos Andreas Manastırı'nın restorasyonu için Evkaf tarafından harcanan 2.5 milyon euro" şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading