Yandex Metrica

'Eyvah Bay Kemal geliyor' diyen Afrika ülkesi anketlere kandı: Şok anlaşmanın detayları ortaya çıktı

14 Mayıs seçimleri öncesi Altılı Masa'ya yakın anket şirketlerinin Kemal Kılıçdaroğlu'nu 'yeni cumhurbaşkanı' ilan etmesi Afrika ülkesi Somali'yi telaş içinde bazı adımlar atmaya zorladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçilememesi halinde yalnız kalacaklarını düşünen Mogadişu yönetimi, BAE'nin kapısını çalarak bu ülkeyle 'ucu açık' bir sözleşmeye imza koydu. 

Gündem

27.03.2024, 15:41

"Irak'ta, Suriye'de, Libya'da ne işimiz var?" diyerek Mehmetçiğin sınır ötesinde operasyon yapmasına bile karşı çıkan CHP, Türkiye'nin Afrika'da elde ettiği kazanımları az kalsın tersine çeviriyordu.

Hidrokarbon kaynaklarını ve kıyı güvenliğini tamamıyla Türk donanmasına emanet eden Somali, 14 Mayıs seçimleri öncesi Altılı Masa yanlısı anket sonuçlarından etkilenerek ilginç bir hamleye imza attı. 

Mogadişu yönetimi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden seçilememesi ihtimaline karşı teyakkuza geçerek soluğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde aldı. Abu Dabi ile 'ucu açık' bir güvenlik anlaşması imzalayan Somali, Erdoğan'ın olmadığı bir senaryoya karşı kendini güvence altına almak istedi. 

Öyle ki, Şubat 2023'te BAE ile askerî işbirliği anlaşması onaylandığında Somali Meclisi'nde yoğun tartışmalar yaşandı. Parlamenterler anlaşmanın Somali egemenliğine aykırı olduğuna inanıyorlardı. Londra merkezli haber platformu Middle East Eye tarafından gündeme getirilen anlaşmanın detaylarını gazeteci Ragıp Soylu yayınladı. 

Bakan Bayraktar resmen duyurdu: Yaz, kış saati uygulaması geri mi geliyor? Bakan Bayraktar resmen duyurdu: Yaz, kış saati uygulaması geri mi... Haberi Görüntüle

BAE GÜÇLERİ DOKUNULMAZ OLACAKTI 

Somalili milletvekillerinin hükümeti "Fazla ileri gittiniz" diyerek suçladığı anlaşma, BAE'ye ülke topraklarında neredeyse sınırsız yetkiler veriyordu. 'Terörist unsurları ortadan kaldırmak için uygun gördüğü kara, deniz ve hava operasyonları da dahil olmak üzere askerî ve güvenlik operasyonları yürütme' yetkisini BAE birimlerine sağlayan anlaşma aynı zamanda Abu Dabi yönetimine 'Somali topraklarını sınırsız şekilde kullanma' hakkı da tanıyordu. 

Anlaşmaya göre BAE, Somali Federal Cumhuriyeti topraklarının kara limanlarını, deniz limanlarını ve havalimanlarını kullanma hakkına sahip olacak; operasyonlarını ilerletmek için askerî üs kurma hakkı bulunacaktı. Somali milletvekillerini kızdıran en can alıcı kısım ise BAE ordusuna 'dokunulmazlık garantisi' verilmesiydi. 

Anlaşmada, "Bu sözleşme kapsamında çalışan herkese her türlü uluslararası, yasal veya idari sorumluluğa karşı koruma ve dokunulmazlık sağlanacaktır. Bu anlaşma kapsamında çalışan kişiler, ulusl veya uluslararası hiçbir prosedüre, iddiaya veya haklarında verilen bir hükmün uygulamasına tâbî tutulamayacaktır" deniliyordu. 

Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu

Trabzon tramvayı zaman bitecek? Trabzon'da tramvay durakları nerede? Tramvay nereden geçecek? Trabzon tramvayı zaman bitecek? Trabzon'da tramvay durakları nerede? Tramvay nereden... Haberi Görüntüle

CHP "SOMALİ'DE NE İŞİMİZ VAR" DİYORDU

Somali hükümetinin onayladığı anlaşma sonrası Şubat-Mayıs 2023 döneminde BAE, Uganda'da eğittiği Somali güçlerinin bir kısmını maaşlarını ve masraflarını ödeyerek Mogadişu'ya gönderdi. Hemen ardından BAE ordusu güney Jubaland bölgesinde yeni bir üs inşa etmeye başladı.

Bu sırada Türkiye'de seçimler oldu, Recep Tayyip Erdoğan yeniden cumhurbaşkanı seçildi. Somali Parlamentosu, hükümetin BAE ile imzaladığı anlaşmayı aradan geçen bir yıl boyunca gündeme almadı ve onaylamadı. 

MEE'ye konuşan kaynaklara göre Somali, terörist gruplara karşı mücadelesini uzun vadeli güvence altına almak ve Erdoğan'ın iktidardan ayrılmasının ortaya çıkaracağı boşluğu doldurmak için Abu Dabi'ye yanaşmayı tercih etmişti. Çünkü Türkiye'de muhalefet, 14 Mayıs öncesi verdiği mesajlarda, 'Somali macerasına zaman ve para harcamayacaklarını' açık biçimde ifade ediyordu. 

Duruşmaya Selahattin Demirtaş'ta sanık sıfatıyla katıldı! 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında yeni gelişme! Duruşmaya Selahattin Demirtaş'ta sanık sıfatıyla katıldı! 108 kişinin yargılandığı Kobani... Haberi Görüntüle

ABU DABİ İÇİN ASIL SORUN KATAR MI?

BAE ile imzalanan güvenlik anlaşmasının Somali Parlamentosu'nda onaylanmaması Abu Dabi yönetimini gücendirdi. Mogadişu dışında konumlanmış 5 tugay için ödemeleri durduran BAE, sadece başkentin güvenliğini sağlayan personel için maaş ödemeye devam etti. BAE bu ayın başlarında ise Somali'ye verilmekte olan aylık 5 milyon dolarlık mali desteği de sonlandıracaklarını bildirdi. 

Sözkonusu karar, şubat ayı başlarında Somali'deki bir BAE üssüne düzenlenen Eş-Şebab saldırısında üst düzey bir BAE yetkilisi olan Albay Muhammed Mübarek'in ölmesinin ardından gelmiş olsa da, maddi desteğin sonlanmasında asıl etkenin Somali-Türkiye anlaşması olduğu ifade ediliyor. MEE'ye konuşan kaynaklardan biri, BAE için 'problem' olan unsurun Türkiye değil, Somali-Katar ilişkisi olduğunu ileri sürüyor. 

Habere Tepki Ver

6

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Gündem


Loading