Yandex Metrica

Bugün 23 Nisan! Bağımsızlık mücadelesinin karargahı: TBMM

Bugün 23 Nisan! Bağımsızlık mücadelesinin karargahı: TBMM

Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde Kurtuluş Savaşı'nı başlatan ve Cumhuriyete giden yolda önemli adımlar atılmasını sağlayan TBMM, 102 yıl önce açıldı.

Gündem

23.01.2024, 19:10

Türkiye Büyük Millet Meclisi, 23 Nisan 1920'de milletin dualarıyla açıldı. Cuma namazının ardından dualar eşliğinde kurban kesildi.

İlk gün 115 temsilci ile toplanan Meclis'in açılış konuşmasını en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Bey yaptı. Gazi Mustafa Kemal, oy birliği ile meclis başkanı seçildi. Meşhur hattat Hulusi Efendi'nin yazdığı "hakimiyet milletindir" sözü kürsünün arkasına asıldı. Tüm zorluklara rağmen istiklal mücadelesinde milli irade hakim kılındı.

Şakir Öner Günhan kaç yaşında vefat etti? Şakir Öner Günhan kimdir? Şakir Öner Günhan kaç yaşında vefat etti? Şakir Öner Günhan... Haberi Görüntüle

23 NİSAN ÇOCUKLARA ARMAĞAN

23 Nisan, 1921'de Milli Bayram olarak kutlanmaya başladı. Ulu Önder Atatürk, bu bayramı 23 Nisan 1929 tarihinde çocuklara armağan etti. "23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" adı ise 1983 yılında kabul edildi. Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşu yolundaki en büyük adım bundan tam 102 yıl önce atıldı. Zor şartlar altında kurulan Büyük Millet Meclisi toplandı, artık hakimiyet kayıtsız şartsız milletindi.

Savcılık harekete geçti! Baykar'a iftira atan İBB'nin provokatörleri hakkında soruşturma! Savcılık harekete geçti! Baykar'a iftira atan İBB'nin provokatörleri hakkında soruşturma! Haberi Görüntüle

YOKLUKTAN BAĞIMSIZLIĞA

Büyük Önder Mustafa Kemal, Birinci Dünya Savaşı'ndaki yenilginin ardından kararlıydı. Vatanın selameti için önce Meclis kurulmalıydı. Meclis binasının yapımı için zaman yoktu. O yüzden İttihat ve Terakki Fırkası'nın, kulüp binasının kullanılması fikri öne çıktı. Ankaralılar kendi çatılarından kucak kucak kiremit taşıyarak Meclis'in çatısını kapattı. Mebusların oturacağı sıralar okullardan, gaz lambaları kahvehanelerden toplandı. O gün buradan yanan ışık bir daha hiç sönmeyecek kurtuluş yolunu aydınlatacaktı.

Microsoft Office çöktü mü? 2024 Microsoft 365 hacklendi mi? Neden giriş yapamıyorum? Microsoft Office çöktü mü? 2024 Microsoft 365 hacklendi mi? Neden... Haberi Görüntüle

''KURTULUŞU MECLİSLERLE VE MİLLİ İRADEYLE YAPMAK İSTİYORDU''

Mustafa Kemal Paşa'nın Anadolu'da derin bir tesir bıraktığını söyleyen Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyfi Yıldırım, onun kararlılığını şu sözlerle anlattı: "Paşa, başından itibaren kurtuluşu meclislerle ve milli iradeyi temsilen yapmak istiyordu. Ve her hareketinde her adımında etrafındaki halkayı genişletme ve daha çok milleti temsil edebilecek bir iradeye ulaşmayı hesap etmekteydi."

Yaşar Yanıkyürek kimdir? Yaşar Yanıkyürek'in katili kim yakalandı mı? Sarıyer'de taksici cinayeti! Yaşar Yanıkyürek kimdir? Yaşar Yanıkyürek'in katili kim yakalandı mı? Sarıyer'de... Haberi Görüntüle

''BU BAYRAMI TÜRK ÇOCUKLARINA ARMAĞAN EDİYORUM''

Mustafa Kemal Atatürk, ülkenin geleceğinin çocukların elinde olduğunun bilinciyle 23 Nisan 1929’da ''Bu bayramı Türk çocuklarına armağan ediyorum” diyerek TBMM’nin açılış sevincini çocuklarla paylaşmıştır. Atatürk, yaşamı boyunca tüm sevdiklerine hangi yaşta olursa olsun çocuk diye seslenirdi. Çünkü onun hayatında çocuk sevgi demekti. ''Milletin bağrında temiz bir nesil yetişiyor. Bu eser (Türkiye Cumhuriyeti Devleti) ona bırakacağım ve gözüm arkamda olmayacak'' sözü, Atatürk’ün çocuklara duyduğu güvenin en güzel örneklerinden biriydi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading