Yandex Metrica

Bakan Kirişci açıkladı! Depremzedelerin gıdaları 3 ay boyunca karşılanacak

Bakan Kirişci açıkladı! Depremzedelerin gıdaları 3 ay boyunca karşılanacak

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, deprem felaketinden etkilenen vatandaşların ihtiyaç duyacakları temel gıda maddelerinin 3 ay süreyle TMO tarafından karşılanacağını ifade etti.

Gündem

23.01.2024, 20:29

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Şanlıurfa Valiliğinde AFAD Koordinasyon Merkezi'nde gerçekleştirilen toplantının ardından yaşanan sıkıntıların da kısa sürede üstesinden gelmeye gayret edeceklerini ifade etti. 

1 avucu altın değerinde! İşte kilosu 600 bin TL olan o baharat 1 avucu altın değerinde! İşte kilosu 600 bin TL olan... Haberi Görüntüle

13 BİNDEN FAZLA PERSONEL SAHADA 

Bakan Kirişci, depremden zarar gören il sayısının 11'e çıktığını ve Sivas'ın Gürün ilçesinde de depremin bir takım zararlara yol açtığını tespit ettiklerini hatırlatarak, bu geniş coğrafyada ülke nüfusunun yüzde 17'sine tekabül eden 13,5 milyon nüfusu etkileyen depremin tüm Türkiye'de hissedildiğini dile getirdi. 

Tarım ve Orman Bakanlığı olarak depremin ilk gününden itibaren sahada olduklarını belirten Kirişci, bugün itibariyle bakanlığına bağlı 13 bin 590 personelin sahada olduğunu, ayrıca çalışmalara 4 bin 795 ağır iş makinesi ve ekipmanın çalışmalarla da destek verdiklerini ifade etti.

Mehmet Ali Yılmaz neden öldü? Ölüm nedeni açıklandı mı? Mehmet Ali Yılmaz neden öldü? Ölüm nedeni açıklandı mı? Haberi Görüntüle

"ÇİFTÇİLERİMİZİN YANINDAYIZ"

Bakan Kirişci, hayvansal üretimin herhangi bir şekilde aksamasını istemediklerini vurgulayarak, konuşmasını şöyle devam etti;

"Bu çerçevede özellikle 13 bin 196 ton hayvan yemi dağıttık, bundan ayrı olarak da 1,5 milyar liralık hayvan yemi desteğinde de ayrıca bulunacağımızı belirtmek isterim. 4 bin 399 hayvan çadırı dağıttık. Orman Genel Müdürlüğümüz, 41 bin 734 ton ısınma amaçlı odun dağıttı. Çünkü bazı yörelerimiz vardı ki buralarda elektrikle ilgili altyapılar zarara uğramış ve vatandaşımızın açta açıkta, ısınmadan kalmaması gerek. Yine tarımsal üretimin aksamaması, üreticimizin yanında olduğumuzu göstermek için 8 bin 547 ton süt topladık. Hayvancılıkta bu süt faaliyetlerini, süt üretim faaliyetlerinde bulunan üreticilerimize böyle de bir destek sağladık. Veteriner tıbbi ürün ki 24 bin 432 kutu ilaçlar, bunlar vatandaşlarımıza hayvanlarının sağlığı için kullanılmak üzere dağıtılmıştır. Çiftçilerimizin yanında ve yakınında olmaya inşallah devam edeceğiz."

Anadolu Üniversitesi (AÖF) final sınavı hangi tarihte? AÖF final ne zaman 2024? Anadolu Üniversitesi (AÖF) final sınavı hangi tarihte? AÖF final ne... Haberi Görüntüle

"TEMEL AMACIMIZ ÜRETİM ZİNCİRİ AKSAMASIN"

Bakanlığın üreticiyi desteklemek için yaptığı çalışmaları anlatan Kirişci, şunları kaydetti:

"Vatandaşlarımızın 'benim bu hayvanlara bakacak durumum yok' dediği anda biz bu hayvanların TİGEM olarak bakımını üstlenmiş durumdayız. Kesif ve kaba yem ihtiyacını karşılamaya devam ediyoruz. Sahipsiz hayvanların sağlığı için mobil veteriner klinikleri kuruyoruz. Çünkü onlar da bizim hem insani olarak hem İslami olarak görev alanımızda olan canlarımız. Bu hayvanlarımız için de 50 bin ton mama dağıtımını AFAD, ekipleriyle gerçekleştiriyoruz. Depremde zarar gören işletme ve hayvanların tespitlerini yapıyoruz. Depremde özellikle bu tespitlerimiz sayesinde telef olan büyükbaş ve küçükbaş gibi hayvanlar, kanatlı yine aynı şekilde ve arılı kovan bunları mesela tespit ettikten sonraki bu çalışmalar büyük ölçüde tamamlandı, bunları bedelsiz karşılayacağız. Ayni olarak bunları vatandaşlarımıza tekrar sunacağız. Tekrar ifade ediyorum. Temel amacımız; üretim zinciri kırılmasın, üretim zinciri aksamasın, kırsaldaki bu zorlukları yaşayan vatandaşlarımıza biz çare olalım, nefes olalım. Onlar üretmeye devam etsinler ki bu ülke gıda güvenliğiyle ilgili en ufak bir sorun yaşamasın, gıdasız da kalmasın."

Depremden etkilenen 11 ildeki 1,5 milyon kovanın acil şeker ihtiyacının Türk Şeker tafarından karşılandığını aktaran Kirişci, ÇKS güncellemesi kayıtlarının da 8 Mayıs'a kadar uzatıldığını hatırlattı. 

Bakan Kirişci, TMO'nun afet bölgesinde hububat ve baklagil alımını da kota ve cins ayrımı yapmadan sürdüreceğini anlatarak, deprem bölgesindeki çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi'ye olan sübvasiyonlu kredi borçlarını 1 yıl süreyle ertelendiğini hatırlattı.

Depremden etkilenen kırsal bölgelere ilk etapta 70 bin köy evi yapılacağını aktaran Kirişci, dünyaya örnek olacak yerleşimler yapılacağını söyledi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading