Yandex Metrica

1 avucu altın değerinde! İşte kilosu 600 bin TL olan o baharat

1 avucu altın değerinde! İşte kilosu 600 bin TL olan o baharat

Dünyanın en yüksek fiyatlı baharatının kilogramı 600 bin TL'ye kadar ulaştı. Yılda sadece bir kez hasat edilen bu ürün, tamamen el işçiliğiyle toplanmakta ve 4 gramı 1 gram altın değerinde. Bu pahalı baharatın yetiştirilmesi de son derece zorlu bir süreç gerektiriyor.

Gündem

18.04.2024, 03:16

Değeri nedeniyle gram olarak satılan dünyanın en değerli baharatlarından biri olan safranın kilogram fiyatı 600 bin liraya kadar çıktı. Bir avuç içine sığabilecek kadar az olan 4 gram safranın fiyatı, artık 1 gram altınla aynı seviyeye ulaşmış durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM'de Özgür Özel'le görüştü: 'Önümüzdeki hafta bir araya geleceğiz' Cumhurbaşkanı Erdoğan TBMM'de Özgür Özel'le görüştü: 'Önümüzdeki hafta bir araya... Haberi Görüntüle

1 AVUCU ALTIN DEĞERİNDE

Dünyanın en değerli ürünleri arasında yer alan safran, yılda sadece bir kez gerçekleştirilen hasadı ve üretim sürecindeki zorluklarıyla bilinir. Bu eşsiz baharat, sadece gıda sektöründe değil, aynı zamanda boya ve ilaç endüstrisinde de yaygın olarak kullanılır. Üretim sürecindeki zorluklar nedeniyle safranın kilogramı, internet üzerinde 600 bin lira gibi yüksek bir fiyata satılmaktadır. Çiçek başına 3 dal üreterek, 1 kilogram safran elde etmek için 450 bin çiçek toplanması gereklidir. Bu nadir baharatın sadece 4 gramı, bir avuç içine sığacak kadar azdır ve fiyatı gram başına altının fiyatına denk gelir hale gelmiştir.

16 ilde dolandırıcılara SİBERGÖZ darbesi! 63 şüpheli yakalandı 16 ilde dolandırıcılara SİBERGÖZ darbesi! 63 şüpheli yakalandı Haberi Görüntüle

"YETİŞTİRİLMESİ VE TOPLAMASI ÇOK ZAHMETLİ"

Safranın üretim esnasındaki zorluğunu tek tek anlatan Gıda Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Safran, dünyadaki en pahalı gıdalardan biri. Sadece belli bölgelerde yetiştirilebilen safran aslında bir çiçek. İran, Yunanistan, İspanya gibi ülkelerde yetiştiriliyor. Yetiştirmesi ve toplaması çok zahmetli. Çok hafif bir baharat ve bu nedenle 10 gram fiyatı, 5 ila 6 bin liraya kadar çıktı. 1 çiçekte 3 safran kılı bulunmakta. 1 kilogram için ise 150 bin çiçekten 450 bin adet safran toplamanız gerekiyor. Bu kadar çiçeğin tamamen el işçiliği ile toplanması gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

İbrahim TURNA

TRHaber.com - Gündem


Loading