Yandex Metrica

Bakan Çavuşoğlu, Bosna-Hersekli mevkidaşı ile ortak basın toplantısında konuştu! 'Balkanlar herkesin desteğine ihtiyaç duyuyor'

Bakan Çavuşoğlu, Bosna-Hersekli mevkidaşı ile ortak basın toplantısında konuştu! 'Balkanlar herkesin desteğine ihtiyaç duyuyor'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Gündem

23.01.2024, 22:17

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyi Başkan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Bisera Turkoviç ile Dışişleri Bakanlığındaki görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

Türkiye ve Bosna-Hersek'in hem dost hem de kardeş ülke olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, ilişkilerin tarihi, kültürel ve insani bağlardan her zaman güç aldığını belirtti.

Çavuşoğlu, dün ve bugün gerçekleşen ikili görüşmelerde Bosna-Hersek'teki güncel gelişmeleri ele aldıklarını belirterek, seçim sonrası hükümet kurma çabalarını değerlendirdiklerini aktardı.

Patiswiss çikolata kimin, sahibi kim? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss çikolata kimin, sahibi kim? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Haberi Görüntüle

'BOSNA-HERSEK'İN İSTİKRARINA ÖNEM VERİYORUZ'

Bosna-Hersek'teki duruma ilişkin Çavuşoğlu, "Türkiye olarak Bosna-Hersek'in istikrar ve huzuruna çok önem veriyoruz. Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünü ve egemenliğini çok güçlü bir şekilde desteklemeye devam ediyoruz." dedi.

Çavuşoğlu, Bosna-Hersek'teki seçimin sakin bir ortamda gerçekleşmesinden memnuniyet duyduğunu belirterek, "Bir an önce hükümetin kurulması en büyük temennimiz. Bu süreçte her türlü dış müdahaleye karşı olduğumuzu bir kere daha vurgulamak isterim." diye konuştu.

Bosna-Hersek'in Avrupa Birliği (AB) ve NATO kurumlarıyla entegrasyonuna en güçlü destek veren ülkelerin başında Türkiye'nin geldiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Geçtiğimiz ay Bosna-Hersek, Avrupa Birliği'nden adaylık statüsü aldı. Bunun için tebrik ediyoruz. Umarım en kısa süre içinde müzakereler de başlar ve bizi oyaladıkları gibi Batı Balkanlar'daki ülkeleri de oyalamazlar. Bosna-Hersek'in NATO üyeliğine de Türkiye olarak güçlü destek veriyoruz. Türkiye, Bosna-Hersek'te barışın korunmasında görevli barış gücü EUFOR Althea'ya (Bosna-Hersek’teki Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonu) en fazla asker katkısı sağlayan ülkelerin başında geliyor." ifadelerini kullandı.

Teleferik faciasında yeni detaylar: Değişmesi gereken 156 parçadan sadece 19'u değiştirildi Teleferik faciasında yeni detaylar: Değişmesi gereken 156 parçadan sadece 19'u... Haberi Görüntüle

945 MİLYON DOLARLIK TİCARET HACMİ 

Çavuşoğlu, görüşmede ikili ilişkileri de değerlendirdiklerini dile getirerek 1 milyar dolarlık ticaret hacmine emin adımlarla ilerlediklerini ve 2022'de 945 milyon dolara ulaştıklarını belirtti.

Bu yılda ticaretin artması için birlikte çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Çavuşoğlu, Türkiye'nin Bosna-Hersek'te doğrudan küresel yatırım bakımından ikinci sırada olduğunu ifade etti.

Çavuşoğlu, Türk şirketlerin Bosna-Hersek'te yatırımları daha da artırmak istediğine dikkati çekerek, şunları söyledi:

Maalesef bazı bürokratik engeller firmalarımızı caydırıyor. Bu da Bosna-Hersek'teki sistemden kaynaklanıyor, Türkiye'ye karşı olduklarından değil. Yine de buna rağmen 200'den fazla firmamız faaliyetlerini sürdürüyor. Ziraat Bankası, biliyorsunuz Bosna-Hersek'te çok faal, önümüzdeki süreçte açacakları yeni şubelerle birlikte 37 şubeye ulaşıyor. Bu anlamda da Bosna-Hersek'in kalkınmasına önemli bir destek veriyoruz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı! Haberi Görüntüle

TÜRKİYE EN ÇOK TURİST GÖNDEREN 5. ÜLKE 

Turizm bakımından iki ülke arasındaki işbirliğinin güçlendiğini kaydeden Çavuşoğlu, Bosna-Hersek'e giden toplam turist sayısında Türkiye'nin 5'inci sırada olduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, Bosna-Hersek'ten Türkiye'ye gelen turist sayısının da arttığını ve özellikle Alanya bölgesine çok sayıda Boşnak geldiğini aktararak şu sözleri kaydetti: 

Karşılıklı turist sayısını artırmak için birlikte çalışacağız. Cumhurbaşkanımızın Bosna-Hersek ziyaretinde, kimlikle seyahat konusunda bir mutabakat sağlamıştık. Bu anlaşmayla birlikte vatandaşlarımız karşılıklı olarak pasaporta ihtiyaç duymadan kimlikle seyahat edebilecekler. Bu anlaşma konusunda müzakerelerimiz sürüyor, biz taslağı ilettik. En kısa süre içinde bunu imzalamak isteriz.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmut Abbas'la görüştü: İsrail zulmün bedelini ödeyecek Cumhurbaşkanı Erdoğan Mahmut Abbas'la görüştü: İsrail zulmün bedelini ödeyecek Haberi Görüntüle

FETÖ İLE İLGİLİ BEKLEDİĞİMİZİ ALAMADIK 

Görüşmede FETÖ ile ilgili beklentilerini de vurguladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Üzüntüyle söylemek isterim ki, FETÖ ile mücadelede Bosna-Hersek'te istediğimiz neticeyi tam olarak alamadık. Dolayısıyla bundan sonra kurulacak hükümetten bizim en büyük beklentimiz FETÖ ile mücadelede bize somut destek vermeleri." dedi.

Çavuşoğlu, Balkanlar'daki gelişmeleri de değerlendirdiklerini belirterek, Kosova ve Sırbistan arasındaki gerilim ve Karadağ'daki siyasi durum hakkında da görüş alışverişinde bulunduklarını ifade etti.

Ukrayna'daki savaşın her zaman gündemde olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Bosna-Hersek'te artan ırkçılıkla ilgili de endişelerimizi vurgulamak isteriz. Camilere yönelik ırkçı saldırılar oldu. Bosna-Hersek'in 90'lı yıllara dönmemesi için biz de üzerimize düşeni yapmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Her ne kadar bazı Batılı ülkeler, Balkanlar'da Türkiye'yi kendilerine rakip olarak görse de Batı Balkanlar ile Bosna-Hersek'in, herkesin desteğine ihtiyacı var." dedi.

23 Nisan bugün İstanbul'da otobüsler ücretsiz mi? Bugün (Çocuk Bayramı) İETT otobüs metrobüs metro bedava mı? 23 Nisan bugün İstanbul'da otobüsler ücretsiz mi? Bugün (Çocuk Bayramı)... Haberi Görüntüle

BOSNA HERSEK'İN HERKESİN DESTEĞİNE İHTİYACI VAR 

Bosna-Hersek ile tarihi bağlara vurgu yapan Çavuşoğlu, "Her ne kadar bazı Batılı ülkeler, Balkanlarda Türkiye'yi kendilerine rakip olarak görse de Batı Balkanların, Bosna-Hersek'in herkesin desteğine ihtiyacı var." dedi.

Çavuşoğlu, Balkanların istikrarına büyük önem verdiklerine değinerek, "Bu sadece bir temenni değil, Balkanların kalkınması, barış, huzur ve istikrarı için somut adımlar atıyoruz. Balkanlarda tüm kesimlerle eşit derecede konuşabilen nadir ülkelerden birisiyiz." değerlendirmesinde bulundu.

Bosna-Hersek'teki Boşnaklarla, Sırplarla ve Hırvatlarla eşit derecede görüşen ve her üç kesimin de güvenini kazanan bir ülke olduklarına dikkati çeken Çavuşoğlu, bunun Kosova ve Sırbistan için de diğer Balkan ülkeleri için de geçerli olduğunu aktardı.

Çavuşoğlu, gerek zaman zaman ortaya çıkan gerginliklerin yatıştırılması gerek ekonomik kalkınmaya destek şeklinde katkı sunduklarını söyleyerek, Balkan ülkelerinin alt yapısının güçlenmesine Türkiye'nin sağladığı desteğe işaret etti.

Balkanlara yaptıkları katkının yanı sıra Balkanların Avrupa-Atlantik kurumlarına entegrasyonuna da büyük önem verdiklerini kaydeden Çavuşoğlu, bu konuda da ellerinden gelen desteği vermeye devam edeceklerini vurguladı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading