ABD'li uzmandan zemin sıvılaşması uyarısı: Son depremin ardından bu bölgelere dikkat!
Elazığ'da meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin ardından uzmanlar zemin sıvılaşması uyarısı yapıyor. İşte, ABD'li uzmanın dikkat çektiği bölgeler...

Asrın felakeeti Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından dünya genelinde birçok bilim uzmanı yeni depremlere yönelik uyarı yapıyor. Son olarak 17 Şubat'ta Elazığ'da meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremin ardıından metrelerce uzanan fay hattında zemin sıvılaşması oluşmuş ve endiişe uyandırmıştı. ABD'li Deprem uzmanı Dr. Wendy Bohon, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) zemin sıvılaşma haritasını paylaştı ve uyarıda bulundu.
ZEMİN SIVILAŞMA HARİTASINI PAYLAŞARAK UYARDI
Dr. Wendy Bohon, “Bu büyüklükte depremlerin hem Kuzey Anadolu faylarında hem de Doğu Anadolu faylarında meydana gelmesini bekliyoruz çünkü çok uzunlar” mesajıyla yaptığı paylaşımda ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) zemin sıvılaşma haritasını paylaştı.
RİSK DEVAM EDİYOR
20 Şubat’ta Hatay'da 3 dakika arayla meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğünde iki depremin sonrasında sosyal medya hesabından paylaşım yapan Dr. Bohon zemin sıvılaşma haritasıyla riskin devam ettiğine dikkat çekti.
USGS tarafından paylaşılan haritayı ekleyen Dr. Bohom, şu ifadeleri kullandı:
USGS'den alınan bu haritadaki gölgeli alanlar, Türkiye'deki son 6.3 büyüklüğündeki depreminde sıvılaşma yaşamış olabilecek yerleri göstermektedir. Renkli çizgiler sallanma düzeylerini gösterir.
ZEMİN SIVILAŞMASI NEDİR?
Dr. Bohom zemin sıvılaşmasını şu şekilde tanımladı:
Genellikle bir sarsıntının sonucu olarak suya doymuş tortu ya da toprak gücünü geçici olarak kaybeder. Zemin bir süre sıvı gibi davranır ve kısa bir sürede bataklık gibi görünür.
The shaded areas on this map from the USGS show places that may have experienced liquefaction during the recent M6.3 earthquake in Türkiye.
— Wendy Bohon, PhD (@DrWendyRocks) February 20, 2023
The colored lines show levels of shaking.
The thread below explains what liquefaction is and why it matters. https://t.co/c4YP5qjPLL pic.twitter.com/mTLXk53Ziq