Yandex Metrica

Ya resesyon ya enflasyon! Fed'in en zor kararı! 28 yıl sonra ilk olacak

Ya resesyon ya enflasyon! Fed'in en zor kararı! 28 yıl sonra ilk olacak

Piyasalar, bugün yapılması beklenen Fed faiz toplantısına kilitlendi. Dolar, altın, borsa ve kripto para piyasalarındaki fiyatlanmalara bakıldığında Fed'in 1994 yılından sonra en sert faiz kararını verebileceği ihtimal dahilinde. 75 baz puanlık faiz artışı masada. 

Ekonomi

23.01.2024, 19:24

Küresel piyasalardaki belirsizlikler bugün yapılması beklenen Fed toplantısı neticesinde son bulacak. 75 baz puanlık faiz artışını fiyatlayan piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell'in karar sonrasında yapacağı açıklamalara dikkat kesilecek. Powell'ın açıklamaları, piyasaların geleceğine yön verecek.

Uzmanlar cevapladı: Borsa, altın ve döviz Nisan ayında yükselecek mi? Uzmanlar cevapladı: Borsa, altın ve döviz Nisan ayında yükselecek mi? Haberi Görüntüle

ABD EKONOMİSİ RESESYONA GİREBİLİR

ABD'de geçen hafta açıklanan enflasyon verilerinin beklentileri aşması piyasaları karıştırmaya devam ederken, ülke ekonomisinin resesyona gireceği endişesi güçleniyor.

2024 DOAŞ temettü ne zaman yatacak? DOAS temettü yattı mı? 2024 DOAŞ temettü ne zaman yatacak? DOAS temettü yattı mı? Haberi Görüntüle

FED İLETİŞİM KANALLARINI KAPATTI

Fed'in bugün açıklanacak para politikası kararları öncesinde para piyasalarındaki fiyatlamalarda 75 baz puanlık artışa neredeyse kesin gözüyle bakılsa da, birçok banka yetkilisinin daha önce bu adıma karşı yaptığı keskin açıklamalar fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Enflasyona yönelik piyasa öngörülerinin gerçekleşmemesi, beklentilerin yeniden fiyatlanması zorunluluğunu beraberinde getirdi. Buna karşın enflasyon oranlarının açıklandığı cuma gününden bu yana henüz yeterince veri açıklanmaması ve Fed'in iletişim kanallarının işleyiş fırsatı bulamaması söz konusu beklentilerin olgunlaşmasını engelliyor.

Silvan Barajı'ndan ekonomiye dev katkı: Üretilecek enerji 1,5 milyar TL'ye denk Silvan Barajı'ndan ekonomiye dev katkı: Üretilecek enerji 1,5 milyar TL'ye... Haberi Görüntüle

YIL SONU POLİTİKA FAİZİ 3,50'NİN ÜZERİNDE OLABİLİR

Her ne kadar para piyasalarında 75 baz puanlık faiz artışı fiyatlansa da, Fed'in izleyebileceği farklı seçeneklerin de olması yatırımcıları temkinli olmaya zorluyor. Öte yandan, birçok kurumun gerçekleştirdiği anketlerde ekonomistlerin medyan faiz artışı beklentisinin de hala 50 baz puanda olması dikkati çekiyor.

Buna göre, Fed'in 75 baz puanlık faiz artışı ile devamında nispeten güvercin açıklamalar yapma ihtimali bulunduğu gibi, 75 baz puanlık artışın sözle yönlendirmesi yapılmadığı için 50 baz puanlık faiz artışı ve çok daha şahin bir duruş sergileme ihtimali de bulunuyor.

Para piyasalarında yılın geri kalanındaki toplantıların en az birinde daha 75 baz puanlık faiz artışına gidileceği fiyatlanırken, yıl sonu Fed'in politika faizinin yüzde 3,50'nin üzerinde olacağı tahmin ediliyor.

19 Nisan piyasalar haftayı nasıl kapattı: Altın, dolar, Euro fiyatlarında son durum ne? 19 Nisan piyasalar haftayı nasıl kapattı: Altın, dolar, Euro fiyatlarında... Haberi Görüntüle

FAİZ TOPLANTISI NE ZAMAN? SAAT KAÇTA?

Fed'in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) haziran ayı toplantısı yarın başlıyor. Fed, faiz kararını bugün Türkiye saati ile 21:00'de açıklayacak. Faiz artırım kararının yanında Fed'in piyasalara vereceği mesajlar ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın 21:30'da gerçekleştireceği basın toplantısındaki açıklamaları, izlemeyi sürdürecekleri sıkılaşma politikasıyla ilgili ipuçları vermesi açısından kritik önemde olacak.

Milyonlarca ev sahibi dikkat! 5 soruda kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması Milyonlarca ev sahibi dikkat! 5 soruda kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması Haberi Görüntüle

MAYIS FAİZ KARARI

Fed son toplantısında beklentiler dahilinde politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Banka, bununla beraber faiz aralığını yüzde 0,25-0,50 düzeyinden yüzde 0,75-1,00 seviyesine yükseltmiş oldu. Fed Başkanı Jerome Powell da enflasyon düşene kadar para politikasını sıkılaştırmaya devam edeceklerini söylemişti.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading