Yandex Metrica

DOLAR

32.99

%-0 expand_less

EURO

35.80

%-0.3 expand_more

ALTIN

2528.50

%0 expand_less

BIST

10889.48

%0.17 expand_less

BTC ($)

67730.14

%0.4 expand_less

Silvan Barajı'ndan ekonomiye dev katkı: Üretilecek enerji 1,5 milyar TL'ye denk

Silvan Barajı'ndan ekonomiye dev katkı: Üretilecek enerji 1,5 milyar TL'ye denk

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Güneydoğu Anadolu Projesi'nin (GAP) en önemli aşamalarından olan Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nde elektrik üretimi için sözleşme imzalandığını duyurdu. Bu anlaşmayla birlikte ülke ekonomisine yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlanacak.  

Ekonomi

26.04.2024, 09:53

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Silvan Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) hakkında yazılı açıklamalarda bulundu. Bakan Yumaklı tarafından yapılan açıklamada 8 baraj, 23 sulama tesisi olmak üzere projenin ekonomiye yıllık olarak 20 milyar TL katkı vermesi bekleniyor.

Bakan Yumaklı müjdeyi verdi: Ödemeler hesaplara aktarılıyor Bakan Yumaklı müjdeyi verdi: Ödemeler hesaplara aktarılıyor Haberi Görüntüle

235 BİN KİŞİYE İŞ SAĞLANACAK

Yumaklı, Silvan Barajı'nın 175,5 metre yüksekliğindeki 8,7 milyon metreküp dolgu hacmine sahip olmasıyla, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en yüksek ön yüzü beton kaplı kaya dolgu barajı olduğunu vurguladı.

Yumaklı, ''Halihazırda fiziki gerçekleşmesi yüzde 96 seviyesinde bulunan Silvan Barajı'nın ara depolamalar ve sulama tesislerinin tamamen bitirilip hayata geçirilmesi ile yaklaşık 2 milyon 350 bin dekar tarım arazimiz suya kavuşacak ve 235 bin kişiye iş imkanı sağlanacak'' ifadelerini kullandı.

Bakan Yumaklı, santralde hidroelektrik enerji üretiminin mümkün olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı;

"Sulama projelerinin gelişimi paralelinde enerji üretimi planlanacak olan Silvan Barajı ve HES, ilk aşamada yıllık 681 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Tesiste üretilecek enerjiyle ülke ekonomimize yıllık 1,5 milyar lira katkı sağlanması öngörülüyor. GAP'ın en önemli etaplarından biri olan Silvan Barajı ve HES'te enerji üretimi yolunda önemli bir adım atılarak ilgili firmayla elektromekanik işlerin yapımıyla ilgili sözleşme imzalandı. 1,8 milyar lira bedelle imzalanan sözleşme çerçevesinde, inşaat çalışmalarına ilerleyen günlerde başlanması, projenin Ağustos 2026'da işletmeye hazır hale getirilmesi planlanıyor. Silvan Barajı ve HES'le bir yandan milli servetimiz olan temiz, ucuz ve yenilenebilir enerji potansiyelimiz değerlendirilecek diğer yandan sahip olduğu depolama kapasitesiyle mümbit topraklarımız suya kavuşturulacak. Ülkemizi bu tür yüz akı projeler ile geleceğe taşımaya ve tarımsal üretimde dünyada söz sahibi yapmaya devam edeceğiz."

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Hakan ULUDAĞ

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading