Yandex Metrica

Türkiye tarihinin en büyük yabancı yatırımı yolda! Türkiye bölgenin üssü olacak

Türkiye tarihinin en büyük yabancı yatırımı yolda! Türkiye bölgenin üssü olacak

Güney Koreli dev firma Hyosung, Türkiye tarihinin en büyük yabancı yatırımlarından birini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Firma, Türkiye'ye 580 milyon dolarlık iki elastan (likra) iplik fabrikası yatırımı yapa kararı aldı.

Ekonomi

04.05.2024, 00:41

Türkiye piyasasına 2007'de 350 milyon dolarlık iplik yatırımı yaparak giren Güney Kore firması Hyosung, biri 80 diğeri 500 milyon dolar değerinde iki adet elastan iplik yatırımı yapma yönünde karar aldı. 

Koronavirüs süreciyle birlikte elastan/spandex iplik talebinde dünya genelinde bir atış yaşandı ve 1 milyon 200 bin ton kadar üretim ihtiyacı karşılanamadı. Bu durum üzerine Türkiye'deki girişimciler başta olmak üzere çeşitli şirketler spandex üretimi için harekete geçti. Geçtiğimiz Eylül ayında Migiboy 200 milyon dolarlık yatırım yapacağını açıklamıştı ve bu kez Güney Kore devi Hyosung harekete geçti.

En düşük emekli maaşı ne olacak? Uzmanlardan enflasyon rakamları sonrası en düşük emekli maaşı için 2 tahmin! En düşük emekli maaşı ne olacak? Uzmanlardan enflasyon rakamları sonrası... Haberi Görüntüle

İSTİHDAM SAYISINDA ARTIŞ

Dünya gazetesinden Yener Karadeniz'in haberine göre, 2007 yılında Türkiye piyasasına 350 milyon dolarlık spandex iplik yatırımı ile adım atan ve yıllar içinde 3 kez hat büyütme çalışması yapan Güney Koreli Hyosung, yabancılar arasında Cumhuriyet tarihinin en büyük direkt yatırımlarından biri için hazırlıklarına devam ediyor. Yeni bir arazi üzerine hem elastan iplik hem de polyester olmak üzere 2 farklı yatırım yapma kararı alan Hyosung, elastan iplik yatırımı için 500 milyon dolarlık yatırım bütçesi planladı.


 
Aynı haberde Hyosung İstanbul Tekstil yetkilisine dayandırılan bilgilere göre, şirketin Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan mevcut fabrikasında, 3 kez hat genişletme çalışması yapıldı ve son hat genişletme çalışması da 50 milyon dolar yatırım ile gerçekleşirken, istihdam sayısı 450’den 580’e yükseldi. Hali hazırda kapasite ise yıllık 38 bin tona yükselmiş durumda. Artan talebe bağlı olmak üzere iki yeni yatırım daha planladıklarını anlatan yetkili, “İlk yatırım mevcut arsamızda 2 hat genişlemesi şeklinde olacak ve yatırım tutarı 80 milyon doları bulacak. Bu yatırımın yıllık kapasitemize katkısı 8.400 ton olacak. Yıllık ciro beklentimiz ise 703 milyon dolar” dedi.

JP Post Bank'ın sisteminde arıza çıktı: Japonya'da 1,2 milyon para transferi gerçekleştiremedi! JP Post Bank'ın sisteminde arıza çıktı: Japonya'da 1,2 milyon para... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE BÖLGENİN ÜSSÜ OLACAK

Söz konusu dev yatırımlarla birlikte Türkiye, likra yani elastan üretiminde bölgenin üssü haline gelecek. Yatırımların 2023'ün sonunda tamamlanması bekleniyor ve bu sayede Türkiye'nin toplam likra üretim kapasitesi 38 bin tondan 163 bin tona çıkmış olacak. Bu gelişme ise dünya toplam likra üretiminin yüzde 14 anlamına geliyor.

Dünyanın elastan iplik ihtiyacının yüzde 70'ini tek başına karşıladıklarını söyleyen Hyosunt İstanbul Tekstil Yetkilisi, Türkiye'de de bu alanda tek üretici konumunda bulunduklarını anlattı. Hyosun İstanbul Tekstil'in 500 milyon dolarlık yeni yatırımının ise Hyosung Global'in elastan iplik tesisleri arasında en büyük üç tesisten biri olacağı bilgisi paylaşıldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading