Yandex Metrica

Dövizcilerde kuyruk oluşacak: Dünyaca ünlü yatırımcıdan çarpıcı dolar yorumu: Fed tuzağa düştü

Dövizcilerde kuyruk oluşacak: Dünyaca ünlü yatırımcıdan çarpıcı dolar yorumu: Fed tuzağa düştü

1929'dan bu yana en kötü piyasa çöküşünün kapıda olduğunu belirterek piyasaları şoke eden Universa Investments'ın baş yatırım yetkilisi Mark Spitznagel, destansı çöküşün başladığını duyurdu. ABD dolarınının dünya genelinde değer kaybedeği belirtilirken, uzmanlar diğer yatırım araçlarına yönelin uyarısında bulundu.

Ekonomi

19.05.2024, 17:32

Fed faiz oranlarını yükseltirse, ABD devlet borcunun 34 trilyon dolarlık faiz ödemeleri düşecek diyerek sözlerine devam eden Universa Investments'ın baş yatırım yetkilisi Mark Spitznagel, "Dolar kontrolden çıkabilir ve banka bilançoları şimdikinden çok daha kötü durumda olabilir." ifadelerini kullandı.

Sözlerine devam eden Mark Spitznagel, "First Republic, ilk deneyimini binlerce küçük ve orta ölçekli bankayı ciddi riske atarak yaşadı. Dolayısıyla bu noktada oranları yükseltmek intihar olur. Ancak eğer Fed faiz oranlarını düşürürse bu, şiddetli bir yangına körükle gitmek gibi olur.

Devam eden enflasyon krizi herkesi, özellikle de düşük gelirlileri perişan ediyor. Yani Fed faiz oranlarını düşürme konusunda oldukça isteksiz görünüyor çünkü bu enflasyonu daha da kötüleştirecektir. Aslında Fed tuzağa düşmüş durumda. Ancak şu anda gittiği yolda kalmak yalnızca felaketle sonuçlanacaktır" ifadelerini kullandı.

Bitcoin'in üzerine kara bulutlar toplanıyor: kriptoda fırtına çok yakın: Zirve çoktan geçti mi? Bitcoin'in üzerine kara bulutlar toplanıyor: kriptoda fırtına çok yakın: Zirve... Haberi Görüntüle

TARİHİ ÇÖKÜŞ BAŞLADI

Yıllardır liderler 'konuyu tekmeliyor', ancak Spitznagel'e göre tüm bu müdahaleler kesinlikle epik bir çöküşe zemin hazırlıyor... Kendisinin de tavsiye ettiği gibi, şu anda çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olan bankaların önümüzdeki aylarda çok yakından izlenmesi gerekiyor. Yüksek faiz oranları bilançolarında yüz milyarlarca dolarlık bir delik açtı.

Ve Amerikan topraklarında ticari gayrimenkul değerlerinin çökmesi nedeniyle kötüye giden ticari emlak kredilerini yönetiyorlar. Yaklaşık 4.000 ABD bankasının verilerini inceleyen bir danışmanlık firması, bu kriz sırasında yüzlerce bankanın daha potansiyel olarak başarısız olabileceği konusunda uyarıyor…

Son raporlara göre Republic First Bancorp gibi yüzlerce banka iflas tehlikesiyle karşı karşıya. Danışmanlık firması Klaros Group, bankaların "COVID salgınının hızlandırdığı sosyal kalıplardaki kalıcı değişiklikler (ofis alanına olan talebi önemli ölçüde etkileyen evden çalışma gibi) ve yüksek faiz oranlarının ve ilgili şişirme".

Fitch Ratings'in Kuzey Amerika bankacılığı genel müdürü ve başkanı Christopher Wolfe, CNBC'ye verdiği demeçte, "Bazı bankaların ya başarısız olduğunu ya da en azından asgari sermaye gereksinimlerinin altına düştüğünü görebilirsiniz." Genel ekonominin aslında yavaşladığına dair daha fazla işaret var.

Dolar 100 lira olur diyordu, kahvehane ekonomisti yine çuvalladı: Dolar çok pis çakılacak Dolar 100 lira olur diyordu, kahvehane ekonomisti yine çuvalladı: Dolar... Haberi Görüntüle

ÇİN ALTIN ALTIKÇA...

Örneğin Rue21, 543 mağazasının tamamını kapatacak… Amerika genelindeki alışveriş merkezlerinde vazgeçilmez olan genç moda zinciri Rue21, ABD'deki 543 mağazasının tamamını kapatmaya hazırlanıyor. Şirket önümüzdeki dört ila altı hafta içinde stoklarını boşaltana kadar müşteriler teklif verebilecek; ancak daha sonra 40 yıllık zincir sonsuza kadar yok olacak.

Zirvede 1.200 mağazası vardı. Ancak Amerika genelinde mağazalar kapanıyor, işletmeler merkezi kentsel alanları terk ediyor ve yoğun ofis binaları boş duruyor. Çinliler işlerin hangi yöne doğru ilerlediğini kesinlikle anlıyorlar. Sonuçta yetkililer yarın yokmuş gibi altın alıyor...

Londra merkezli değerli metaller bilgi platformu MetalsDaily.com'un genel müdürü Ross Norman, "Çin açıkça altın fiyatını yönlendiriyor " dedi. Norman, ayrıca "Çin'in altın akışı katı durumdan düpedüz sağanak hale geldi." ifadelerini kullandı.

Çin Altın Birliği'ne göre, ülkenin altın tüketimi ilk çeyrekte bir önceki yıla göre yüzde 6 arttı. Çinli tüketiciler doymak bilmeden altın alıyor çünkü kendi ekonomileri çöküyor ve bir bütün olarak küresel ekonomiye neler olduğunu görebiliyorlar. Çin'deki bir diğer büyük altın alıcısı da ülkenin merkez bankasıdır.

Mart ayında Çin Halk Bankası, üst üste 17. aydaki altın varlığını artırdı. Geçen yıl banka dünyadaki diğer merkez bankalarından daha fazla altın satın alarak rezervlerini yaklaşık 50 yılda olduğundan daha fazla artırdı.

Habere Tepki Ver

49

10

11

6

1

0

2

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading