Yandex Metrica

Sitede Ara

Türkiye gaz merkezi olacak! 2050'de hedef 13 milyar metreküp doğalgaz

Türkiye gaz merkezi olacak! 2050'de hedef 13 milyar metreküp doğalgaz

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Enerjide tam bağımsızlık" mottosu meyvelerini vermeye devam ediyor. Son dönemlerde enerji koridoru gibi kavramlarla anılan Türkiye'nin 2050'deki doğalgaz hedefi 13 milyar metreküp olarak öngörülürken, Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumunun hazırladığı raporda, Türkiye'nin bu hedefe ulaşması bekleniyor.

Ekonomi

24.04.2024, 15:25

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu tarafından hazırlanan son raporda Türkiye'nin 2050 yılında 13 milyar metreküp doğalgaz üretim miktarına ulaşacağı öngörüldü. Ayrıca söz konusu raporda derlenen bilgilere göre, Türkiye'nin Karadeniz'deki doğalgaz üretiminin yıldan yıla artırması bekleniyor.

İki ülke resmen anlaştı: Orta Koridor güçlendirilecek: Asya ve Avrupa geçişlerine Türkiye'den iki kilit proje İki ülke resmen anlaştı: Orta Koridor güçlendirilecek: Asya ve Avrupa... Haberi Görüntüle

EN YÜKSEK ÜRETİM 3.5 MİLYAR METREKÜP

Söz konusu raporun devamında Karadeniz'de bulunan Sakarya gaz sahasında üretimin bu yıl 1,6 milyar metreküpe ulaşacağı tahmin edilirken, sahanın ilk fazında en yüksek üretimin 3,5 milyar metreküp olacağı öngörüldü. Öte yandan Sakarya gaz sahasının ikinci fazındaki geliştirmenin de tamamlanmasıyla üretimin yıllık toplam 11 milyar metreküpe ulaşacağı hesaplandı.

Dizel araç sahiplerine müjdeli haber: Motorine indirim geldi! Dizel araç sahiplerine müjdeli haber: Motorine indirim geldi! Haberi Görüntüle

2050'DE HEDEF 13 MİLYAR METREKÜP

Sakarya gaz sahasındaki gelişmelerin önemine işaret eden Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun raporunda, "Türkiye'nin 2050 itibarıyla 13 milyar metreküp doğalgaz üretimine ulaşması bekleniyor." denildi.

ABD'li dev banka tahminini değiştirdi: Altında yükseliş devam edecek mi? ABD'li dev banka tahminini değiştirdi: Altında yükseliş devam edecek mi? Haberi Görüntüle

ÜRETİM MİKTARI ARTABİLİR

Öte yandan raporda ayrıca Sakarya sahasının genişletilmesi ve Güney Akçakoca Alt Havzası'ndaki olası keşiflerle üretim miktarının artabileceği belirtildi.

Altın fiyatları güne nasıl başladı? 18 Nisan 2024 gram altın, ons altın ne kadar? Altın fiyatları güne nasıl başladı? 18 Nisan 2024 gram altın,... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE GAZIN MERKEZİ OLACAK

Söz konusu raporun devamında ise Türkiye'nin yaptığı çalışmalarla Batı pazarları ile Ortadoğu ve Rusya'daki başlıca enerji tedarikçileri arasında stratejik ve kilit ülke olmak için adımlar attığı belirtilirken, "Türkiye, Avrupa'nın geri kalanına olan boru hattı bağlantısı ve üç yeniden gazlaştırma terminalindeki yükleme tesisleri sayesinde bölgesel bir merkez rolüne doğru ilerlemeye başlamıştır." denildi.

Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun raporunda Rusya ve Türkiye'nin 2022'den bu yana Türkiye'de uluslararası bir gaz merkezi kurmayı ve Rus gazının bu girişime önemli ölçüde dahil olmasını planladığına işaret edildi.

Bakan Şimşek'ten ABD ile kritik temas: Yatırımların derinleştirilmesi ele alındı Bakan Şimşek'ten ABD ile kritik temas: Yatırımların derinleştirilmesi ele alındı Haberi Görüntüle

DOĞALGAZIN YÜZDE 72'Sİ BORU HATLARI ARACILIĞIYLA

Raporda ayrıca Türkiye'nin 2022'de 54 milyar metreküp doğalgaz ithal ettiği belirtilirken bu miktarın yüzde 72'sinin boru hatları aracılığıyla alındığı kaydedildi. Türkiye'nin doğalgazda kaynak çeşitliliğine vurgu yapılan raporda, Rusya, İran ve Azerbaycan'dan boru hatlarıyla doğalgaz alındığı, ayrıca toplam yıllık 27 milyon ton kapasiteye sahip 5 sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) terminalinin bulunduğu belirtildi.

Öte yandan Gaz İhraç Eden Ülkeler Forumu'nun raporunda "Türkiye'nin LNG ithalatının 2050'de yıllık 8 milyon tona gerileyerek marjinal düşüş yaşayacağı tahmin edilmektedir. Bu beklenti, Rusya, Azerbaycan ve İran gibi çeşitli ülkelerden boru hattı gazının verimli bir şekilde tedarik edilmesi ve Türkiye pazarının kaynaklarının çeşitlendirilmesinden kaynaklanmaktadır." denildi.

"Türkiye, 2022'de doğal gaz yatırımlarında büyük bir gelişme yaşadı." denilen raporda, "Özellikle Karadeniz'deki Sakarya projesinin ilk aşamasının etkisiyle 2022'de upstream gaz yatırımı 1,6 milyar dolar artarak 2,3 milyar dolar olarak kaydedilmiştir. Uzun vadede Türkiye'nin 8,7 milyar dolar tutarında upstream sermaye yatırımıyla 13 milyar metreküp gaz üretimine ulaşması beklenmektedir." dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading