Yandex Metrica

İki ülke resmen anlaştı: Orta Koridor güçlendirilecek: Asya ve Avrupa geçişlerine Türkiye'den iki kilit proje

İki ülke resmen anlaştı: Orta Koridor güçlendirilecek: Asya ve Avrupa geçişlerine Türkiye'den iki kilit proje

Türkiye ile Bulgaristan arasında artan demir yolu potansiyelini dikkat çeken Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ikinci bir demir yolu geçiş noktası kurulması konusunda mutabakat zaptı imzaladıklarını belirtti. Bu anlaşma Orta Koridor'un demir yolu potansiyeline önemli ölçüde katkıda bulunacak.

Ekonomi

29.04.2024, 12:09

Dünya Bankası tarafından düzenlenen Orta Koridorun Ticaret ve Lojistik Potansiyelinin Gerçekleştirilmesi Etkinliği'ne videokonferans yöntemiyle katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu çarpıcı açıklamlarda bulundu.

Doğu ile batı arasındaki önemli bir kara ve su köprüsü olarak hizmet veren Orta Koridor'un Orta Asya ve Kafkasya ülkelerinde hatta Orta Doğu ülkeleri için de eşsiz bir ekonomik büyüme vaadi taşıdığını belirten Bakan Uraloğlu, "Bugün üzerinde konuştuğumuz Dünya Bankası çalışması, stratejik politikalar, hedefli yatırımlar ve iş birliği çabalarının, Orta Koridor'da ticaret hacmini üçe katlama ve taşıma sürelerini 2030'a kadar yarıya indirme gücünü vurgulamaktadır" ifadelerini kullandı.

İlk adım atıldı: 500 milyon euroluk dev projeye Türk imzası! İlk adım atıldı: 500 milyon euroluk dev projeye Türk imzası! Haberi Görüntüle

ORTA KORİDOR'UN KAPASİTESİ GENİŞLETİLECEK

Sözlerine devam eden Bakan Uraloğlu, Orta Koridor'da ticaret ve lojistik potansiyelini tam anlamıyla gerçekleştirmek için kararlı eylemlerin şart olduğunu belirterek, bu çalışmanın, atılması gereken adımları önceliklendirmeye ışık tutacak nitelikte olduğunu söyledi. 

Bakan Uraloğlu ayrıca Türkiye'nin demir yolu altyapısının hali hazırdaki talebi karşılamakta yeterli olduğunu söyleyerek, "Bakü-Tiflis-Kars hattından gelen yükün Edirne'ye kadar sevkiyatında herhangi bir kapasite problemi ile bugüne kadar karşılaşmadık." şeklinde konuştu.

"Ulusal taşıyıcımız TCDD Taşımacılık, Kars'ta çeken ve çekilen araçların doğudan gelecek yük akışını karşılayacak şekilde, daima hazır olmalarını sağlamaktadır" diyen Bakan Uraloğlu, "Değerlendirmenin aksine, Kars'ın batısında altyapı ve araç arzının altında bir yük akışı olduğunu yeri gelmişken belirtmek isterim" dedi.

Sözlerine devam eden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Orta Koridor paydaşlarının bir araya gelerek pürüzleri gidermenin yoluna bakmaları ve çözümleri önceliklendirmeleri gerektiğini belirterek, "Bu anlayışla, koridor ülkeleriyle sıkça bir araya geliyor, üçlü mekanizmalar çerçevesinde koridorun kapasitesini arttıracak ve dar boğazları ortadan kaldıracak önlemleri ele alıyoruz." ifadelerini kullandı.

Azerbaycan-Kazakistan veya Azerbaycan-Gürcistan ile kurduğumuz mekanizmalar buna birer örnektir diyen Uraloğlu, "Diğer taraftan bu ülkelerle çeşitli uluslararası örgüt çatısı altında bir araya geliyoruz. Türk Devletleri Teşkilatı, TRACECA, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu çerçevesinde taşımaların, gümrük işlemlerinin, lojistik duraklardan geçişin kolaylaştırılmasına yönelik uyumlaştırma yöntemleri arıyoruz" dedi.

Bakan Şimşek'ten kamu harcamalarıyla ilgili açıklama: Kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz Bakan Şimşek'ten kamu harcamalarıyla ilgili açıklama: Kontrol edecek ve kesintiye... Haberi Görüntüle

DEMİR YOLU YÜK PAYI YÜZDE 22'YE ÇIKACAK

Açıklamalarına devam eden Bakan Uraloğlu, 2030 yılında Türkiye üzerinden konteyner yüküne olan talebin artacağının öngörüldüğünü ifade ederek, "Bunun oldukça yerinde bir tespit olduğunu ve 2053 vizyonumuzla örtüştüğünü düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Ulaştırma alanında 2053 yılına kadar gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz yatırımlarımızın önemli bir kısmını demir yolu sektöründe yapmayı planlıyoruz." diyen Uraloğlu, "Demir yolu üzerinden yük taşıma payını 2053'e kadar yüzde 22'ye çıkarmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla kara yolundan demir yoluna yükün kaymasını sağlamış olacağız. Orta Koridor'da yükün konteyner olarak taşınması için gereken ilave kapasiteyi de sağlamış olacağız" şeklinde konuştu.

Kapalıçarşı gram altın bugün ne kadar (alış-satış) 25 Nisan? Gram, çeyrek, tam altın alınır mı? Kapalıçarşı gram altın bugün ne kadar (alış-satış) 25 Nisan? Gram,... Haberi Görüntüle

AVRUPA VE ASYA'YA BAĞLANTI YOLUNA İKİ ÖNEMLİ DESTEK

Sözlerine devam eden Uraloğlu, 2053 vizyonu doğrultusunda, Asya, Avrupa, Afrika ve Ortadoğu arasında artan ticarete daha fazla ulaşım altyapısı sağlamayı ve ulaştırma bağlantısallığını artırmayı hedeflediklerini söyledi.

"Gerek Asya'dan gerekse Orta Doğu'dan gelecek yüklerin akışını sorunsuz bir şekilde sağlamak için Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Asya ve Avrupa kıtaları arasında, Marmaray'dan sonra ikinci demir yolu bağlantısını tesis ediyoruz." diyen Uraloğlu, "Bu kapsamda Gebze-Yavuz Sultan Selim Köprüsü-İstanbul Havalimanı-Çatalca Demiryolu Projesini hayata geçirmeyi planlıyoruz." dedi.

"Buna ilave olarak şu anda inşa edilmekte olan Halkalı-Kapıkule Yüksek Hızlı Demiryolu Projesi tamamlandığında İstanbul ile Türkiye-Bulgaristan sınırı arasında yüksek hızlı tren işletmeciliğine başlanacaktır." diyen Uraloğlu, "Böylece bölgeler arasında kesintisiz ticarete daha yüksek kapasite ve hız ile katkıda bulunacağız" diye konuştu.

İstanbulkart sahiplerine duyuru: Otopark ücretlerine yüzde 50 indirim uygulanacak! işte kampanyaya dahil olan bölgeler... İstanbulkart sahiplerine duyuru: Otopark ücretlerine yüzde 50 indirim uygulanacak! işte... Haberi Görüntüle

TÜRKİYE VE BULGARİSTAN ANLAŞTI

Sözlerine devam eden Uraloğlu,  Bulgaristan ile artan demir yolu potansiyelini de dikkate alarak, ikinci bir demiryolu geçiş noktası kurulması konusunda mutabakat zaptı imzaladıklarını belirterek, ikinci demir yolu hattı ile doğu-batı yönlü yük taşıma kapasitesi artacağını, Orta Koridor'un demir yolu potansiyeline de önemli ölçüde katkıda bulunacağını ifade etti.

Bakan Uraloğlu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun devamı olan Divriği-Kars Demiryolu Rehabilitasyon Projesi'nin mevcut demir yolu altyapısını modernize ederek doğu-batı bağlantılarını güçlendireceklerini ve kapasite artışı sağlayacaklarını belirtti.

"Diğer taraftan, açık denizlere erişimi olmayan Orta Asya ülkelerinin kendi aralarındaki yük akış artışının yanı sıra küresel ticarete erişim noktaları çeşitlendirilmiş olmaktadır." diyen Bakan Uraloğlu, "Ülkemizin doğusunda yeni bir bağlantı olarak, Zengezur Koridoru'nu ulusal ağımıza bağlamak için yeni bir demir yolu inşa edeceğiz. Bu bağlantı, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı ile birlikte Orta Koridoru tamamlayacak bir hat niteliğinde olacaktır" dedi.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Ekonomi


Loading