Yandex Metrica

Terör örgütlerinin finans kaynağına dev operasyon! Kaçakçılığa geçit verilmiyor

Terör örgütlerinin finans kaynağına dev operasyon! Kaçakçılığa geçit verilmiyor

Türkiye kaçakçılıkla mücadelede rekor üstüne rekor kırıyor. Yasa dışı paketli sigaraların tüketiminin artmasıyla kaçakçılık şekil değiştirdi. Terör örgütlerine finans kaynağı olan tütün kaçakçılığının şekil değiştirdiği belirtilirken kaçakçılıkla mücadeleye ilişkin kanunlar da geçen hafta mecliste kabul eden yasa ile güncellendi.

Ekonomi

23.01.2024, 20:00

Kaçakçılıkla mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Yasa dışı paketli sigaraların tüketiminin artmasıyla kaçakçılık şekil değiştirildi. Terör örgütlerinin finans kaynağı olan tütün kaçakçılığı 50 milyar TL'lik vergi kaybına neden oluyor. Bu kapsamda kaçakçılıık ile mücadeleye ilişkin kanunlar güncellenirken 2022'de kaçakçılıkla mücadeledeki başarının yüzde 76 arttığı bildirildi. 

Üniversite öğrencileri dikkat! Öğrenci destek ödemeleri başladı: 5 bin TL hesabınıza yatacak Üniversite öğrencileri dikkat! Öğrenci destek ödemeleri başladı: 5 bin TL... Haberi Görüntüle

HER 10 SİGARADAN BİRİ YASA DIŞI


Birleşmiş Milletler verileri dünya genelinde organize yasa dışı ticaret miktarının 870 milyar ABD doları olduğunu gösteriyor. Avusturya Johannes Kepler Üniversitesi'nde görevli Prof. Dr. Friedrich Schneider'ın 2015'te Türkiye üzerine yaptığı ibir çalışma ise kayıt dışı ticaretin yüzde 27 oranında olduğunu ortaya çıkarmıştı. Tütün ve tütün mamüllerinin yasa dışı ticareti ise söz konusu kayıt dışı ticaret dahilinde önemli yer tutuyor. Dünya genelinde tüketilen her 10 sigaradan birinin yasa dışı olduğu düşünüşüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek'ten KDV açıklaması: Artış yapmadık Haberi Görüntüle

TOPLAM TÜKETİMİN YÜZDE 20'Sİ

KPMG’nin 'Türkiye’de Sigara Vergilemesi’ başlıklı raporunda Türkiye'de yasa dışı sarmalık tütün tüketiminin geçen her gün arttığı ve toplam tüketimin yüzde 20'sini oluşturduğu belirtiliyor.

Çok sert düşecek! Uzman isimden borsa ve gayrimenkul uyarısı Çok sert düşecek! Uzman isimden borsa ve gayrimenkul uyarısı Haberi Görüntüle

VERGİ KAYBI 50 MİLYAR DOLAR

2021 yılında Tütün mamullerinden alınan özel tüketim vergisi (ÖTV), toplam ÖTV gelirinin neredeyse üçte biri kadardı. 2022 için hedeflenen ÖTV gelirinin ise 70 milyar TL olduğu ve yasa dışı tütün ticaretinden kaynaklanan vergi kaybının yaklaşık 50 milyar TL olduğu düşünülüyor. Yasa dışı vegi kaybının artması bakkal, market ve büfelerden oluşan 150 bin esnafın gelirlerini olumsuz etkilerken haksız rekabetin büyümesine sebep oluyor.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz spekülasyonlara son noktayı koydu: 'IMF ile masaya oturulması söz konusu değil' Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz spekülasyonlara son noktayı koydu: 'IMF ile masaya... Haberi Görüntüle

KAÇAKÇILIK ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ

Yasa dışı paketli sigara satışları geçen yıllarda yüzde 21'e kadar yükselmişti. 2019-2020 yıllarında ise kaçakçılıkla mücadele kapsamında sınır kontrollerinin artırılmasıyla yüzde 2'ye kadar geriledi. Kaçak sigara ile mücadele başarı ile sürdürülürken uzmanlar ise kaçakçılığın şekil değiştirdiğini ve kaçakçılıkla mücadeleye ilişkin kanunların da güncellendiğini belirtiyor.

Savunma ve havacılıkta dev satış! 10 milyar dolarlık anlaşmalar peş peşe imzalandı Savunma ve havacılıkta dev satış! 10 milyar dolarlık anlaşmalar peş... Haberi Görüntüle

'TERÖR ÖRGÜTLERİ FAALLİETLERİNİ KAÇAKÇILIK İLE FİNANSE EDİYOR'

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı'nın (KOM) 'Kaçakçılıkla mücadele' raporunda şu ifadeler yer aldı:

Kaçakçılık; ülkemizi ekonomik ve sosyal yönden olumsuz etkileyen, aynı zamanda terör ve suç örgütlerinin faaliyetlerini sürdürebilmek için finansal destek sağlayan çok boyutlu, çok aktörlü ve değişken yapılı bir süreçtir. Ticari ürünlerin ve suçun işleniş yöntemlerinin çok fazla çeşitlilik göstermesi nedeniyle dönemsel olarak farklı kaçakçılık türlerinde artış ve azalışlar gözlemlenebilmektedir. Kaçakçılık suçları, niteliği itibariyle doğrudan sınır ihlali yapılmak suretiyle ya da gümrük işlemlerinde usulsüzlük veya aldatıcı işlemler ile gerçekleştirilmektedir. Bununla birlikte bazı ürün ve eşyalar ülkemizde üretilmiş olsa bile 5607 sayılı yasadaki şartları taşımaması halinde de kaçak olarak tanımlanmaktadır


 
KAÇAKÇILIKLA MÜCADELEDE BAŞARI YÜZDE 76 ARTTI

10 ocak 2022'de yapılan "2021 Yılı Kaçakçılıkla Mücadele Değerlenddirme Toplantısı'nda konuşan Ticaret Bakanı Mehmet Muş, 7 milyar 749 milyon lira değerinde kaçak eşya yakalandığını ve bu sayılarla 2021'de 2020'ye göre yüzde 76 artış olduğunu söylemişti. Muş, 2021'de yapılan operasyonlarda 3,7 milyon paket sigara ile kaçak sigara üretiminde kullanılan 26,1 milyon makarona el koyulduğunu belirtmişti. 


 
583 ADRESE EŞ ZAMANLI BASKIN

"Nefes 2" operasyonu kapsamında geçen hafta tütün mamulleri ve makaronları; yasa dışı imalathanelerde üreten ve yasa dışı ticaretini yapan suç gruplarının faaliyet gösterdiği 7 il başta olmak üzere ülke genelinde tespit edilen 583 adreste arama yapıldı ve 198 şüpheli gözaltına alındı

Emeklilerin gözü Temmuz ayında! Ek iyileştirme ile SSK ve Bağ-Kur emeklisinin en düşük emekli maaşına enflasyon farkı! Emeklilerin gözü Temmuz ayında! Ek iyileştirme ile SSK ve Bağ-Kur... Haberi Görüntüle

KOM OPERASYONLARINDA 625 MİLYON LİRA VERGİ KAYBI ENGELLENDİ

KOM birimlerince 2022'nin ilk 9 ayında yapılan 6 bin 115 operasonda 4,7 milyon paket kaçak sigara, 1,3 milyar adet boş makaron 425 milyon adet doldurulmuş, 273 ton tütün mamulü ile 329 bin adet puro ele geçirildi. 323 adet yasa dışı doldurulmuş makaron imalathanesi deşifre edildi ve 625 milyon lira vergi kaybının önüne geçildi.


 
TBMM'DE KABUL EDİLDİ

Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun teklifi geçtiğimiz hafta TBMM Adalet Komisyonu’nda kabul edildi.


 
'KAÇAKÇILIK TERÖR ÖRGÜTLERİNİN FİNANS KAYNAĞI'

MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk sigara kaçakçılığının terör örgütleri ve diğer illegal örgütler için ciddi bir finans kaynağı oluğunu söyledi. Öztürk sözlerine şu şekilde devam etti:

Diğer taraftan, kaçak tütün ve tütün ürünlerine insan sağlığı açısından baktığımızda bu ürünlerin muhtevasında plastik, iplik, kâğıt, mukavva, küf, böcek ve larvalarıyla çok tehlikeli koku ve katkı maddelerinin bulunduğunu görmekteyiz. Ayrıca, bu tip yasa dışı ürünlerde çok yüksek oranda zifir, nikotin ve karbonmonoksit ile diğer insan sağlığına zarar verici kimyasallar da bulunmaktadır.

Akaryakıta  zam geliyor mu? 17 Nisan 2024 bugün benzin ve mazot ne kadar? Akaryakıta zam geliyor mu? 17 Nisan 2024 bugün benzin ve... Haberi Görüntüle

'EKONOMİYE ZARAR VERİYOR'

AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten ise 'kalitesiz, ne idiği belli olmayan ürünlerin halk sağlığını tehdit ettiğini' söyledi ve sözlerine şöyle devam etti:

Daha önceki çıkan yasa çerçevesinde epey bir başarı kaydetmiş olsak da yeni yöntemlerle bu kaçakçılığın arttığını gözlemlemekteyiz. Söz konusu kaçakçılık sonucu, vergi kaybımız var. Haksız rekabet ortamı ülke ekonomisinin zarar görmesi söz konusu. Kalitesiz ürün ve ne idiği belirsiz içerikli “Merdiven altı üretim dediğimiz, hangi şartlarda üretildiği belli olmayan üretim şartlarından dolayı da halkımızın, halk sağlığının zarar gördüğünü düşünüyoruz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading