Yandex Metrica

Sendika başkanından eşel-mobil çağrısı! Devlet alım gücümüzü korumalı

Sendika başkanından eşel-mobil çağrısı! Devlet alım gücümüzü korumalı

Nisan ayı itibariyle yıllık enflasyonun yüzde 70'e dayanması, ceplerdeki paranın muhafazası için yeni çözüm önerilerine kapı araladı. Bunlardan biri, akaryakıt maliyeti konusunda vatandaşa yardımcı olarak 'eşel-mobil sistemi'...

Ekonomi

23.01.2024, 19:13

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) nisan ayı itibariyle yıllık enflasyon rakamının yüzde 69,9 olduğunu duyurdu. Mevcut veriler, küresel kriz ve savaş ortamının devam ettiği şu ortamda vatandaşın cebindeki paranın hızla erime potansiyelinin gündemde olduğunu bir kez daha ortaya koydu. 

İşçi ve memur temsilcileri, asgari ücretin artırılması yönünde hükümete çağrıda bulunuyor. Memur Sen Başkanı Ali Yalçın ise ceplerdeki paranın giderek daha da değersizleşmesini önleme adına dikkat çeken bir öneriyi gündeme getirdi. 

Ali Yalçın

Hükümetin 'eşel-mobil sistemi'ni devreye sokması çağrısında bulunan Yalçın, "Enflasyonun alım gücümüzü düşürmemesi için eşel-mobil şart!" diye yazdı. Sosyal medya hesabındaki açıklamasında Yalçın, şu mesajları paylaştı:

"TÜİK tarafından açıklanan Nisan ayı enflasyon verilerine göre; Nisan enflasyonu %7,25, Ocak-Nisan enflasyonu %31,70, yıllık enflasyon %69,97 oldu. Nisan ayı itibariyle ise enflasyon farkı %22,51 olarak gerçekleşti."

"Pandemiye bağlı olarak gelişen ve devamında bölgesel ve küresel düzlemde oluşan siyasi krizlerin yansımasıyla enflasyon oranları; gerek aylık gerekse yıllık olarak son yıllarda görülmeyen düzeyde artış göstermiş ve yüksek enflasyon rakamlarına maruz kalmamıza neden olmuştur."

"Özellikle enerji,yakıt,emtia ürünleri başta olmak üzere bütün tüketim ürünlerinde yaşanan fiyat artışları, başta kamu görevlilerimiz olmak üzere sabit gelirlilerin alım gücünü ciddi oranda düşürdü, gelir dağılımında adaletsizliği artırdı. Eşel-mobil sistemi devreye girmelidir."

"Memur-Sen olarak; fiyat istikrarını gerçekleştiren devlet, devletini her koşulda destekleyen millet şeklinde enflasyonla topyekun mücadele olmalı diyor, bu mücadelede başta kamu görevlileri olmak üzere sabit gelirlilerin alım gücünün korunması gerektiğini bir kez daha yineliyoruz."

Bakan Uraloğlu'ndan Kalkınma Yolu mesajı: 130 kilometre demiryolu yapacağız Bakan Uraloğlu'ndan Kalkınma Yolu mesajı: 130 kilometre demiryolu yapacağız Haberi Görüntüle

EŞEL-MOBİL SİSTEMİ NEDİR?

Eşel-mobil sistemi, motorin, benzin ve otogazda vergilerin azaltılması yoluyla fiyat artışlarının tüketiciye yansımasının önüne geçen bir sistem olarak biliniyor. 

Devlet özellikle elektrik ve doğalgaz faturalarının astronomik biçimde yükselmesinin önüne geçmek için kış ayları süresince enerji maliyetini sübvanse etmiş ve faturaların vatandaşa indirimli olarak yansıtılmasını sağlamıştı. 

Benzer bir uygulamanın şimdi akaryakıt konusunda da devreye sokulması bekleniyor. Üretimdeki maliyet artışının önüne geçmek, enflasyonu yavaşlatmak ve vatandaşı rahatlatmak için bu adımların ivedilikle atılması gerekiyor. Aslında devlet, eşel-mobil sistemini bir süredir uyguluyor. Geçtiğimiz yıl bu sistemin Hazine'ye maliyeti 40 milyar TL'yi aşmıştı. Akaryakıt zamlarının ceplerdeki etkisinin azaltılması için eşel-mobilde devlet katkısının artırılması çağrısı yapılıyor. 
 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading