Yandex Metrica

İngiltere'nin Türk SİHA'larına talip olması ne anlama gelir?

İngiltere'nin Türk SİHA'larına talip olması ne anlama gelir?

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan duyduğumuz "İngiltere, Türk SİHA’larıyla çok ciddi bir şekilde ilgileniyor. Onlara SİHA’lar konusunda farklı seçenekleri sunduk." ifadeleri sonrasında Londra’dan gelecek olası satın almalar dikkatleri çekti.

Ekonomi

15.03.2024, 14:04

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın "İngiltere, Türk SİHA’larıyla çok ciddi bir şekilde ilgileniyor. Onlara SİHA’lar konusunda farklı seçenekleri sunduk." sözlerinden sonra gözler Londra'ya çevrildi. TRT Haber'den Sertaç Aksan'ın haberine göre, uzmanlar bugüne kadar sadece ABD'den hava araçları satın alan İngiltere'den gelecek böyle bir talep altın değerinde bir hamle.

Savunma Analisti Hakan Kılıç'a göre son olarak Mozambik’in talepte bulunmasıyla gündeme gelen yerli ve milli SİHA ihracatında Londra'nın teklif istemesi ve Ankara’nın bu yönde adım atması önem arz ediyor.

Türkiye’nin, NATO üyesi olan Polonya’ya ihracat yaparak çıtayı yükseltmiş durumda olduğunu hatırlatan Kılıç’a göre İngiltere’ye SİHA satışı gerçekleşmesi halinde, bu Türk Savunma Sanayii adına son derece büyük bir ilerleme olarak kayıtlara geçecek.

Altın uzmanından ezber bozan tahmin: Gram altın çakılacak! Altın uzmanından ezber bozan tahmin: Gram altın çakılacak! Haberi Görüntüle

TÜRK SİHA'SI KULLANAN ÜLKELER

Tamamıyla yerli ve milli olan Türk yapımı SİHA’lardan Bayraktar TB-2 daha önce Katar, Türkmenistan, Ukrayna, Azerbaycan ve Polonya’ya ihraç edilmişti. Diğer taraftan Fransız Le Firago gazetesinin haberine göre Suudi Arabistan, Letonya, Bulgaristan, Sırbistan, Macaristan, Arnavutluk da aynı hava aracıyla ilgileniyor ve Fas yönetimi de yine bu yönde bir adıma hazırlanıyor. TUSAŞ üretimi ANKA SİHA’nın ise Tunus’a, Vestel Karayel’in Suudi Arabistan’a ihraç edildi.

İngiltere'nin savunma sanayi ürünlerini ya kendisinin ürettiğini ya da ABD’den satın aldığını söyleyen Kılıç, "Mesela Almanya veya Japonya Türk SİHA’sı almak istese bu derece dikkatimi çekmezdi." ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek'ten ABD ile kritik temas: Yatırımların derinleştirilmesi ele alındı Bakan Şimşek'ten ABD ile kritik temas: Yatırımların derinleştirilmesi ele alındı Haberi Görüntüle

İNGİLTERE, ABD DIŞINDA BİR ÜLKEDEN SİHA ALMAYI TERCİH ETMİYOR

İngiltere'nin hem havacılık devi hem de ABD haricinden hemen hemen hiç kimseden silah almayan bir ülke olduğunu vurgulayan Kılıç, "Sadece Avrupa’daki ortak firmaları, konsorsiyumlarından mesela Tornado, EF-2000 gibi ortak üretim için kurulan şirketlerden almış durumda. Platform bazında bugüne kadar ABD dışında bir ülkeden alım yaptıklarını hiç duymadım." sözleriyle önemli bir ayrıntıya dikkat çekti.

Kılıç, İngilizlerin envanterinde bulunan EF-2000, F-35B, 707 (E-3D), 737 (AEW), P-8A, BN-2 (Recce), Global Express, King Air 350, RC-135W, A330 MRTT, A400M gibi diğer sınıf ve kalemlere bakıldığında da benzer bir tablonun ortaya çıktığını kaydetti. İngilizlerin ya kendi üretmiş ya üretimde ortak olan firmaları ile bu araçlara kavuştuğunu ya da doğrudan ABD’den satın aldığını ifade eden Kılıç, "Dolayısı ile İngiltere belki de son 50 yıldır ilk kez ABD harici bir ülkeden bir hava platformu, insansız da olsa bir uçak alacak." dedi.

CİMER'e vatandaşlardan şikâyet yağıyor! KDV hilesiyle devleti soyanlara maliye nefes aldırmayacak! CİMER'e vatandaşlardan şikâyet yağıyor! KDV hilesiyle devleti soyanlara maliye nefes... Haberi Görüntüle

LONDRA NEDEN TÜRK SİHA'LARINI TERCİH EDER?

Aslında İngiltere'nin, zaten dünyanın kendi alanında en güçlü insansız hava araçlarına sahipken, Türk SİHA’sını tercih etmesi için nedenlerini anlatan Kılıç, "Şu an elinde bulunan Reaper ve Predator SİHA’lar çok kapasiteli ve faydalı yük kapasitesi de fazla olan ABD malı SİHA’lar. Daha yüksek teknolojik ürünler. İngiltere’nin etrafındaki denizlerde deniz gözetleme-keşif için bu kadar pahalı ve yüksek kapasiteli SİHA’lara ihtiyacı var mı? İngiliz SİHA’larının daha önce görev yaptığı Afganistan veya Ortadoğu’da bu denli pahalı ve tanksavar füzeler taşıyan araçlar şart mı? Aynı görevi bizim SİHA’larımız Ege, Suriye, Azerbaycan veya Libya’da yapamadı mı? Yaptı hem de daha iyi ve fazlasıyla…" açıklamasını yaptı.

Bakanlık harekete geçti: Vatandaşın cebine göz diken işletmeye artık geçit yok! 5 ilde sıkı denetim Bakanlık harekete geçti: Vatandaşın cebine göz diken işletmeye artık geçit... Haberi Görüntüle

'AVRUPA’DA EN BÜYÜK SİHA FİLOSUNA SAHİP ÜLKEYİZ'

Kılıç, Akıncı SİHA'nın güncellenen 1500 kg faydalı yük kapasitesi ile ABD malı AVENGER, MQ-9B, MQ9A ve Rus yapımı ALTIUS-U’dan sonra dünyanın en fazla faydalı yük taşıyan 5’nci SİHA’sı olduğunu hatırlattı. Buna göre, Türkiye'nin ülke olarak ilk beş içerisinde yer aldığını belirten Kılıç, "Burada bir detayı atlamamak gerek, ABD’yi belki kenara koysak, Rus SİHA’larının operasyonel tecrübesi Türk SİHA’larının yanından bile geçemez.
Zaten söz konusu Rus SİHA’sı henüz operasyonel değil. Dolayısıyla dördüncü sıradayız denebilir. Ayrıca SİHA ihracında dünyada ilk üçteyiz ve Avrupa’da en büyük SİHA filosuna sahip ülkeyiz." ifadelerini kullandı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading