ABD Doları'nın 18,5 TL'ye yükselmesiyle sonuçlanan ardı ardına faiz indirimleri aslında Türkiye'yi sıcak paraya dayalı kur cenderesinden kurtarma kararlılığının bir parçasıydı.
Seçimlere 1,5 yıl kala hükümetin oldukça riskli bu adımları neden attığı sorusunun cevabı aslında 25 Kasım tarihli Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde gizli.
Hürriyet gazetesi yazarı Nedim Şener, son yıllarda Türk ekonomisine yönelik kur saldırılarına dikkat çekerek devletin bu sarmaldan kurtulma kararlılığının MGK bildirisinde net şekilde belirtildiğine dikkat çekti.
Son yazısında 25 Kasım tarihli bildiriye işaret eden Şener, "Bildirinin birinci maddesi, Türkiye’nin bekası ve PKK, DEAŞ ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadeleye ayrılırken, ikinci maddede ekonomi politikası ile ilgili şöyle denildi: “Türkiye’nin inşa ettiği sağlam altyapı üzerinde, hedeflerine uygun şekilde yatırım, üretim, istihdam ve ihracat odaklı ekonomi politikalarını hayata geçirme sürecinde karşılaştığı ve karşılaşabileceği sınamalar ile tehditler değerlendirilmiştir."
Bu maddedeki ekonomi üzerinden 'sınamalar ve tehditler' ifadesine dikkat etmek gerekiyor" diye yazdı.
Türkiye'de artık terör örgütleriyle vesayet oluşturamayan küresel güçlerin yeni manipülasyon aracının ekonomi haline geldiğine dikkat çeken Şener, ABD Başkanı Donald Trump'ın 2019 yılında bizzat itiraf ettiği o mesajı hatırlattı:
"Yine 2019’da Suriye konusundaki görüş ayrılığı gündeme geldiğinde, Türkiye’ye karşı ekonomik saldırı yaptıklarını şöyle itiraf etti: 'Daha önce de açık bir şekilde söylediğim gibi, tekrar ediyorum, eğer Türkiye benim müstesna ve eşsiz bilgeliğimle belirlediğim sınırların dışına çıkarsa (daha önce yaptığım gibi) Türkiye ekonomisini mahvederim.'
Kur saldırılarında yabancı ülkelerin etkisini sınırlamanın yollarından birisi 'yüksek faiz düşük kur'a dayalı 'sıcak para' ile mücadeleden geçiyor."
Şener, MGK toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 30 Kasım'da TRT'deki şu mesajlarına dikkat çekti:
"Burada ifade ettiğimiz oyun şu, bir defa kur, faiz spekülasyonu ile karşı karşıyayız. Dolayısıyla bu spekülasyonu ancak biz engelleriz. Ülkeye giren küresel fonlar var. Bu fonlar döviz kurunu geçici olarak düşürebilir. Fakat bu bizim için ideal olanı değildir. Bir süre sonra bu fonlar yüksek faiz kazancını alıp düşük kurdan tekrar dövize dönerken kur yeniden yükselecektir. Yükselen kuru düşürmek için her seferinde daha yüksek faiz vermek gerekir. Sürekli tekrarlanan bu süreç ülkenin varlıklarını küresel sermayeye aktaran ve ekonomiyi bağımlı hale getiren bir kısır döngüdür."
Yazıyı okumak için >tıklayın.