Yandex Metrica

DOĞALGAZ FATULARI 11 AY ÜCRETSİZ! Uzmanlardan uyarı: Enflasyon verilerine göre en düşük seviye…

DOĞALGAZ FATULARI 11 AY ÜCRETSİZ! Uzmanlardan uyarı: Enflasyon verilerine göre en düşük seviye…

Faturalarda yaşanan artışlara rağmen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ücretsiz doğal gaz desteği sürüyor. İşte ücretsiz doğal gaz ile ilgili detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 20:59

Ücretsiz doğal gaz uygulaması Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından başlamıştı. Mayıs ayı enflasyon verileri açıklandı. Aylık bazda 0,4 ile Haziran 2019’dan bu yana en düşük seviye görüldü. Yıllık bazdaysa düşüş eğilimi yedinci ayda da sürdü. İstatistik kurumu TÜİK Mayıs ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici fiyat endeksi mayısta önceki aya göre 0,4 arttı. Böylece aylık enflasyonda Haziran 2019’dan bu yana en düşük seviye görüldü. Tüketici fiyat endeksi yıllık bazda düşüşü yedinci ayada taşıdı. Mayısta enflasyon yıllık bazda %39,59’a geriledi. İşte bu oran, Aralık 2021’den sonra en düşük seviye oldu. Aylık bazda en fazla düşüş %13,79 ila konutta yaşandı. En yüksek artış ise %9,85’le giyim ve ayakkabıda gerçekleşti. İşte enflasyon ile ilgili gelişmeler ve ücretsiz doğal gaz faturasına etkileri... 

Karadeniz gazının karaya ulaştırılmasının ardından doğal gaz başta olmak üzere enerji tüketimine verilen destekler enflasyondaki düşüş sürecinde olumlu etkilere neden oldu. Doğal gaz desteğini değerlendiren uzmanlar yapılan düzenlemenin kış aylarındada enflasyondaki düşüşü destekleyeceği ile ilgili açıklamalarda bulunuyor. 

Çikolata yemeyi unutun! Kakao fiyatlarına okkalı zam gelecek: Stratejiler değişecek Çikolata yemeyi unutun! Kakao fiyatlarına okkalı zam gelecek: Stratejiler değişecek Haberi Görüntüle

ENFLASYONA ETKİSİ OLACAK

Hükümetin vatandaşın doğalgaz faturasını azaltmaya yönelik adımları enflasyon rakamlarını etkiledi. Enflasyon hesaplamasında gaz kalemi Mayısta sıfır olarak uygulandı. Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz ‘’Mayıs ayı enflasyon rakamının %43,6’dan 39,6’ya gerilediğini gördük. Yine aylık bazda neredeyse sabite yakın %0,4’lük bir artış olduğunu görüyoruz. Haliyle bu enflasyondaki önemli gerilemenin en büyük etkisi hiç kuşkusuz bir ay evlere verilen doğalgazın ücretsiz olması.’’ dedi.

Aylık ortalama 25 metreküpe denk gelen mutfak ve sıcak su tüketimi için gereken doğalgaz için 11 ay boyunca ücret alınmayacak. Bu durum gelecek aylarda da fiyatlar üzerinde aşağı yönlü beklentileri destekleyecek. Eryılmaz ‘’Özellikle kış aylarında biz enflasyon üzerinde o doğalgazdaki indirimi çok daha net görmeye devam edeceğiz’’ dedi.

Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık % 0,65 arttı. Yıllık %40,76 oldu. Eryılmaz ‘’sanayide enerjiye uygulanan indirimin de üretici fiyatları endeksi tarafında enerji kaleminde hem yıllık hem aylık bazda bir rahatlama yarattığını biliyoruz. Şimdi evlere de verilen doğalgazdaki fiyat indirimiyle birlikte bundan sonraki sürede tüfe tarafında da bu olumlu yansımayı görmeye devam edeceğiz.’’ Dedi.

Doğal gaz faturalarının bir kısmının devlet tarafından karşılanması ve temel gıda ürünlerinde yaşanan düşüşlerin enflasyon oranlarına etkisinin kış aylarında da etkili olması bekleniyor. Bu durumda kış aylarında pek çok kalemde ürüne büyük zamların gelmeyeceği öngörülüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading