Yandex Metrica

Big Mac Endeksi'nin modası geçti! Bir de Pringles Endeksi'ni deneyin

Big Mac Endeksi'nin modası geçti! Bir de Pringles Endeksi'ni deneyin

Farklı ülkelerin para birimlerinin satın alma gücünü ölçmenin yenilikçi bir yolu olarak kullanılan Big Mac Endeksi'ne alternatif olarak Pringles Endeksi ortaya atıldı. Peki, Pringles Endeksi'ne göre 2021 ve 2022 yılları arasında Türkiye'de satın alım gücü ne ölçüde değişti?

Ekonomi

01.04.2024, 23:04

The Economist dergisinin, farklı ülkelerdeki satın alma gücünü takip etmek için geliştirdiği Big Mac Endeksi, ekonomilere yenilikçi bir bakış attığı için ülkelerin bağımsız araştırma şirketleri tarafından sıklıkla kullanılıyor.

AB destekli proje o illerde başlıyor! SGK'dan son dakika olarak duyuruldu: Her ay 325 euro ödeme! AB destekli proje o illerde başlıyor! SGK'dan son dakika olarak... Haberi Görüntüle

BIG MAC ENDEKSİ NEDİR?

1986 yılında ortaya çıkmasıyla birlikte tüm dünyadaki finans çevreleri tarafından hızla kabul gören Big Mac Endeksi, temelde Amerikan Doları üzerinden bir ülkede tek bir Big Mac almak için ödenmesi gereken parayı temsil ediyor.

TCMB Başkanı Karahan'dan enflasyon açıklaması: Net tarih verdi TCMB Başkanı Karahan'dan enflasyon açıklaması: Net tarih verdi Haberi Görüntüle

PRINGLES ENDEKSİ NEDİR?

Sosyal medyada bir kullanıcı, satın alım gücünü Big Mac üzerinden değil de Pringles üzerinden hesaplayarak dikkatleri üzerine çekti. Hesaplamasında Pringles ürününün 2021 ve 2022 yılı fiyatlarını baz alan kullanıcı dikkat çeken bir sonuca ulaştı.

Buna göre, 2021 yılında Pringles'ın fiyatı 25 TL, asgari ücret ise 2800 TL. Bu rakamlarla 2021 yılında 112 Pringles satın alınabiliyordu.

2022 yılında ise Pringles'ın fiyatı 47,50 TL'ye yükseldi. Asgari ücret ise yapılan zamla birlikte 5500 TL oldu. Bu rakamlarla 115 adet Pringles alınabiliyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading