Yandex Metrica

Sitede Ara

Asgari ücretliye zam müjdesi! Canlı yayında zam oranı açıklandı: 2024'te asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücretliye zam müjdesi! Canlı yayında zam oranı açıklandı: 2024'te asgari ücret ne kadar olacak?

Özel sektörde çalışan milyonlarca asgari ücretli 2024 yılında asgari ücretin ne kadar olacağını merak ederek araştırıyor. Peki asgari ücret ne kadar olacak? İşte asgari ücret ile ilgili detaylar...

Ekonomi

23.01.2024, 21:27

Asgari ücret ne kadar olacak, 2024 asgari ücret hesaplaması, asgari ücret 2024 zam oranı, gibi sorular çalışan milyonlarca asgari ücretli tarafından merak edilerek araştırılırken çalışanların en temel gelir kaynağı olan asgari ücret, çalışanlara rahat yaşayabilecekleri bir ücret sağlamak, işverenler arasında rekabeti sağlamak ve sosyal adaleti korumak amacıyla belirlenirken son yıllarda artan enflasyonla birlikte asgari ücretliler ürün ve mal almakta zorlanmaktadır. Peki, 2024'te asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücretin temel amaçları arasında işçilerin insanca yaşayabilecekleri bir ücrete sahip olmalarını sağlamak, işverenler arasında rekabeti sağlamak ve sosyal adaleti korumak yer almaktadır. 

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR

Asgari ücret, her yıl Aralık ayında Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından tespit edilir. Komisyon, işçi, işveren ve kamu temsilcilerinden oluşur. Komisyon, asgari ücreti belirlerken, enflasyon, yaşam maliyeti ve işgücü piyasası koşulları gibi faktörleri dikkate alır.

2023'TE ASGARİ ÜCRET

2023 yılında asgari ücret, yılın başında 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak belirlenmiştir. Temmuz ayında ise yüzde 34'lük ara zam ile 11 bin 402 lira 32 kuruşa yükseltilmiştir. Bu zam oranı, enflasyonun çok üzerinde gerçekleşmiştir. Bu nedenle, asgari ücretlinin alım gücü artmıştır.

2024'TE ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

2024 yılında asgari ücrete ne kadar zam yapılacağı henüz belli değildir. Ancak bazı uzmanlar, asgari ücrete yüzde 50 oranında bir zam yapılacağını tahmin ediyorlar.

Asgari ücret artırım tahmininin dayanakları şunlardır:

  • Orta Vadeli Program'da (OVP) yer alan enflasyon tahmini yüzde 65'tir. Bu oran, asgari ücrete yapılacak zam için bir alt sınır oluşturur.
  • Memur ve memur emeklilerine yapılacak zam oranı yüzde 50'dir. Bu oran, asgari ücrete yapılacak zam için bir referans oluşturur.
  • Sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Kurtuluş'un canlı yayında yaptığı açıklamada, asgari ücrete enflasyon artışının üzerinde bir refah payı geleceğini ve asgari ücrete de yüzde 50 oranında artış yapılmasını beklediğini belirtmiştir.

ASGARİ ÜCRET 2024 TAHMİNLERİ

Sosyal güvenlik uzmanı Ahmet Kurtuluş'un tahminine göre, 2024 yılı Ocak ayında asgari ücret net olarak 17 bin 104 lira civarına gelecektir. Bu rakam, asgari ücretlinin alım gücünü önemli ölçüde artıracaktır.

Özetle, asgari ücrete yüzde 50 oranında zam yapılması ihtimali yüksektir. Bu zam gerçekleşirse, asgari ücretlinin alım gücü önemli ölçüde artacaktır.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading