Yandex Metrica

Konutta balon çok sert patlayacak! 'Burunları sürtecek' diyen Remzi Özdemir ev almak için tarih verdi

Konutta balon çok sert patlayacak! 'Burunları sürtecek' diyen Remzi Özdemir ev almak için tarih verdi

Ekonomist Remzi Özdemir, müteahhitler için krizin henüz başlamadığına dikkat çekti. Hükümetin sıkı para politikası uygulamasıyla konut manipülatörlerinin 'burunlarının sürteceğini' söyleyen Özdemir, parası olanlar için pazarlıkla ve yarı fiyatına konut sahibi olma döneminin başladığına işaret etti. 

Ekonomi

21.05.2024, 16:42

Politika faizinin yüzde 50 olduğu Türkiye'de banka kredisiyle ev almak hemen hemen imkansız hale geldi. Bu nedenle ipotekli konut satışları ülke genelinde dip yaptı. 

Konut satın almanın bir yatırım aracı olmaktan çıkmasıyla birlikte son 3 yıldır ev fiyatlarında oluşmuş astronomik tablo değişmeye başladı. 

Ekonomist Remzi Özdemir müteahhitler başta olmak üzere konut satıcıları için gerçek krizin henüz başlamadığına işaret ediyor. 

Fiyatlardaki balonun henüz sönmekten çok uzak olduğunu ancak konut piyasasında oluşacak krizle birlikte sert çakılmalar görüleceğini söyleyen Özdemir, gazeteci Emre Kulcanay'ın Youtube kanalında şu açıklamayı yaptı:

Remzi Özdemir konut fiyatlarının gidişatını yorumladı.

Konutta balon henüz patlamadı. Çünkü balonun boyutu o kadar büyük ki, 1-2 ayda patlayacak hali yok. Türkiye'de son 20 yıldır konut fiyatlarındaki manipülasyonların, satış patlamalarının tek bir nedeni vardı: İpotekli satışlar... Yani banka kredileri.

Şu anda konut kredisiyle ev sahibi olma dönemi bitti. Bunu aylardır söylüyoruz.

2024'ü unutun, 2025'i de unutun. 2026'ya gelindiğinde sıkı para politikası devam ederse, enflasyon düşürülürse, gelir adaletsizliği düzelir ise ve maaşlarımızdaki artışlar enflasyona yakın olursa 2026'dan itibaren konuta erişim sağlanabilir. 

Kısa vadede, 1-2 yıl içerisinde kimse konut alma hayaline kapılıp borçlanmasın. 

Türkiye, tansiyonun yüksek olduğu denizlerde doğalgaz ve petrol arayacak: Oruç Reis’e savaş gemileri eşlik edecek Türkiye, tansiyonun yüksek olduğu denizlerde doğalgaz ve petrol arayacak: Oruç... Haberi Görüntüle

'SARI SİTE'DE EMLAKÇI MANİPÜLASYONU SÜRÜYOR

Merkez Bankası verilerine göre parasını konuta yatırmış olanlar bugün 20 puanlık zarar içindeler. Yani parasını faize ya da dövize yatırdığı zaman daha çok kazanacaklardı. 

'Sarı site'de emlakçı manipülasyonu sürüyor. Yani orada emlakçılar fiyatları genellikle yüksek yazıyor. Merkez Bankası, piyasaya ilişkin o sitede bulunan ilanlardaki fiyatları baz alıyor. 

Fakat gerçekte olan fiyatlar çok daha aşağıda. Yani konutta fiyatlar 'sarı site'de gösterildiğinden çok daha fazla düştü ama istatistiksel olarak yüzde 20 zarar görünüyor. 

Konut fiyatlarında düşüş devam edecek. Önümüzdeki günlerde konut satışlarında bir artış olacak mı? Bence olmayacak.

Satışlar daha da düştükten sonra, burnu büyük müteahhitler var ya, "Bir koyup 10 alayım, 20 alayım" diyen ve zengin olma hayali kuran o müteahhitlerin burnu sürtecek. 

O koca burunları sürtecek. Çünkü fiyatlarda manipülasyon yapıyorlar. Türkiye'de asıl manipülasyon konutta oluyor. 

Alım fırsatı geliyor! Çeyrek altın 6000 TL olacak: İşte güncel altın fiyatları Alım fırsatı geliyor! Çeyrek altın 6000 TL olacak: İşte güncel... Haberi Görüntüle

PARASI OLAN SIKI PAZARLIK YAPIP YARI FİYATINA ALSIN

Hükümet henüz sıkı para politikasına başlamadı bile. Piyasadaki para arzını daraltmak zorunda. İnsanlar markete gidecek kadar parayı zor bulacak. Bu nedenle konut alamayacaklar. İşte o dönem gelince konut ağaları fiyatları düşürmeye mecbur kalacak; kârdan zarar edecekler. 

Peki, parası olan konut alabilir mi? Bence parası olanlar için konut alım fırsatı doğuyor. Neden? Çünkü sen 10 milyonluk evi 6 milyona alabilirsin. Bastırırsın parayı, alırsın. Yatırım amaçlı değil, oturmak için. 

Kiraya vermek için değil. Çünkü kiraya verdiğin evden kira alamayacaksın. Çünkü kiracı sana o kirayı ödeyemeyecek kardeşim! Kiracın iflas etmiş olacak. Gırtlağına bile bassan o kirayı alamayacaksın. 

Yatırım amaçlı konut almayı unutun. Kim alacak? Parası olan alacak. Faizde, altında parası olan... Kâr ettiğim yeter, artık başımı sokacak bir ev alayım diyenler önümüzdeki aydan itibaren pazarlık ederek almaya başlayabilir. Pazarlık önemli. 

Tok alıcı olacaksın. Artık elinde nakit olanın kral olduğu bir döneme girdik. Parası olan kral. Satıcıyla istediğiniz psikolojik harbe girebilirsiniz. 

'İşte param burada, bu fiyata veriyorsan ver' diyeceksin. Emin olun verecekler. Şu anda birçok müteahhit bunu yapmaya başladı. Çünkü biliyor ki, satılmayan konutların 2 yıl daha boş durması ona para kazandırmayacak, para kaybettirecek. 

İkinci ellerde ise konut fiyatları daha sert düşecek. Çünkü satılmıyor. 

Habere Tepki Ver

4

0

0

0

0

0

1

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Ekonomi


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading