Yandex Metrica

Asgari ücrete bugüne kadar görülmemiş zam geliyor: Herkes bunu konuşuyor! Oran ne kadar olacak?

Asgari ücrete bugüne kadar görülmemiş zam geliyor: Herkes bunu konuşuyor! Oran ne kadar olacak?

2022 asgari ücret zam gelişmeleri vatandaşlar tarafından büyük bir merak ve ilgiyle takip ediliyor. Dün, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, enflasyona vurgu yaparak 'vatandaşımızı ezdirmeyeceğiz' ifadesini kullandı. Bakanın bu ifadesi 2022 asgari ücrete rekor zam ihtimalini güçlendirdi.

Ekonomi

23.01.2024, 18:15

2022 Asgari ücret, milyonlarca asgari ücretli çalışanın yanında dolaylı olarak tüm çalışanları ilgilendiriyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de bu konu hakkında açıklama yapmış, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Asgari ücret ile ilgili hepimizin yaptığı hesaplar var. Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyenin belirlenmesi düşüncesiyle hareket ediyoruz."

Çocuklu ailelere 7200 TL sosyal yardım verilecek: Peki şartlar neler? Çocuklu ailelere 7200 TL sosyal yardım verilecek: Peki şartlar neler? Haberi Görüntüle

2022 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Vedat Bilgin ve Lütfi Elvan'ın vatandaşı sevindiren açıklamalar yapması, 2022 Asgari ücret için umut veren bir gelişme olarak yorumlandı. Enflasyon karşısında, vatandaşların cebini rahat ettirmek için çalışmalar olağanca hızıyla devam ediyor.

Geçen yıl yüzde 21'lik artış oranıyla 500 lira artan asgari ücret bu yıl daha fazla artacak. Asgari ücret tespit görüşmeleri kapsamında aralık ayında dört toplantı yapılacak. Toplantıların sonrasında milyonlarca vatandaşa 2022 asgari ücret zammı açıklanacak. 

Zammın belirlenmesinde üç farklı senaryo masaya yatırıldı. Bu senaryolara yakından bakalım;

Emekliler için 2 yeni düzenleme! Gözler Temmuz ayına çevrildi! En düşük emekli maaşı ne kadar olacak? Emekliler için 2 yeni düzenleme! Gözler Temmuz ayına çevrildi! En... Haberi Görüntüle

2022 ASGARİ ÜCRETTE ENFLASYON ORANI KADAR ZAM

2022 Asgari ücret belirlemesinde düşünülen ilk formül enflasyon oranı kadar zam yapılması. Bu durumda enflasyonun 19.89 olduğu düşünüldüğünde asgari ücrete 565 lira zam yapılacak ve net ücret 3 bin 390 lira olacak. 

Ancak bu ihtimal şimdilik zayıf bir ihtimal olarak düşünülüyor. Zira daha yüksek bir zam yapılması kararlaştırılıyor.

Altın fiyatları güne nasıl başladı? 18 Nisan 2024 gram altın, ons altın ne kadar? Altın fiyatları güne nasıl başladı? 18 Nisan 2024 gram altın,... Haberi Görüntüle

REFAH PAYI

Masaya yatırılan bir diğer senaryo ise enflasyon oranı kadar yapılan zamma bir de yüzde 5 oranında refah payı adı altında ek kalem eklenmesi. Bu formülün devreye sokulması durumunda 2022 Asgari ücrete yüzde 25 zam gelecek. 2022 asgari ücret 3500 TL'nin üzerinde olacak. Bu formül geçen yıl da kullanılmış ve asgari ücrete yüzde 21,56 oranında zam uygulanmıştı.

Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu 2024? TCMB zorunlu karşılık faiz oranı ne? Zorunlu karşılık faiz oranı ne kadar oldu 2024? TCMB zorunlu... Haberi Görüntüle

VERGİ DÜZENLEMESİYLE ASGARİ ÜCRETTEN ALINAN VERGİNİN DÜŞÜRÜLMESİ

İlk iki senaryonun dışında yukarıda belirttiğimiz üçüncü senaryo son günlerde sıklıkla dillendiriliyor. Bu formülde asgari ücretteki vergi dilimlerine yönelik yeni düzenlemeler getirilerek vatandaşın daha yüksek bir ücret alması sağlanacak.

Hali hazırda, asgari ücretli çalışanın maaşından SGK işçi payı, işsizlik sigortası primi ve damga vergisinin yanı sıra yüzde 15'lik gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Vergi düzenlemesinin getirilmesi halinde 2022 Asgari ücret yüzde 30 oranında rekor bir zamla artabilir ve 850 TL'ye yakın bir ücret artışı kaydedilebilir. 

2022 Asgari ücret zammı hakkındaki detayları vermeye devam edeceğiz.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading