Yandex Metrica

Asgari ücret en çok maden işçilerine yaradı! Kazançları ikiye katlandı...

Asgari ücret en çok maden işçilerine yaradı! Kazançları ikiye katlandı...

Asgari ücrete yüzde 50,51'lik oranla son 50 yılın en yüksek zammının yapılması en çok da maden işçilerini sevindirdi. Yeraltında çalışan işçiler kanun gereği en az iki asgari ücret tutarında maaş alıyor.

Ekonomi

05.04.2024, 09:32

Dolar kurundaki artış, piyasalardaki dalgalanma ve pandemi şartlarından ötürü gıda fiyatlarında yüksek artışlar yaşanması karşısında hükümet radikal bir adım atarak asgari ücrete son 50 yılın en yüksek zammını yaptı. 

Yüzde 50,51 oranında artışla işçilerin eline geçecek net ücret 4 bin 253 TL olarak belirlendi. Memurlar, işçiler ve sözleşmeli personeller de dahil 85 milyon vatandaşı etkileyecek bu gelişme en çok da maden işçilerini sevindirdi. 

Hayal kırıklığına uğratacak! Ünlü ekonomistten dolar ve altın tahmini Hayal kırıklığına uğratacak! Ünlü ekonomistten dolar ve altın tahmini Haberi Görüntüle

O KANUN 7 YILDIR YÜRÜRLÜKTE

2014 yılında yapılan bir düzenlemeyle kömür madencilerinin en az 2 asgari ücret tutarında maaş alması hükme bağlanmıştı. Sonrasında yapılan düzenlemelerle maden işçilerinin özlük hakları ve güvencelerinde iyileştirmer yapıldı. Ferdi kaza sigortası zorunluluğu getirildi; çalışma saatleri ise günde en fazla 7,5, haftada ise en fazla 37,5 saat olarak belirlendi. Eğer bir maden işçisi ek mesaiye kalacaksa işverenin işçiye ek mesaideki her saat için yüzde 100'den az olmamak kaydıyla para ödemesi de hükme bağlandı. 

Magnum dondurmaları neden toplanıyor? Magnum dondurmaları nerelerde, hangi ülkelerde toplanıyor? Magnum dondurmaları neden toplanıyor? Magnum dondurmaları nerelerde, hangi ülkelerde toplanıyor? Haberi Görüntüle

İŞTE MADEN İŞÇİSİNİN NET MAAŞI

Bu gelişmelerle birlikte rahat bir nefes alan kömür işçileri, hükümetin geçtiğimiz gün açıkladığı yeni asgari ücret tutarıyla birlikte daha da rahatladı. Kanunen en az 2 asgari ücret tutarında maaş almaları gereken taş kömürü ve linyit işçileri, bundan böyle brüt olarak en az 10 bin lira maaş alacak. 2022 itibariyle yürürlüğe girecek uygulama kapsamında yeraltında çalışan işçilerin eline net iki asgari ücret tutarı olan 8 bin 500 TL geçecek. Bu rakamlar bir maden işçisinin yıllık en az net 102 bin lira kazanacağını ortaya koyuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading