2000 sonrası sigorta girişliler dikkat! 1800 gün primle emeklilik imkanı! 41,42,43,44 yaşında erken emekli olabilirsiniz!
TBMM'de kabul edilen EYT düzenlemesi ile milyonlarca vatandaş emekli olurken EYT düzenlemesine takılmayan vatandaşlar yeni emeklilik fırsatlarını araştırıyor. EYT düzenlemesine ihtiyaç duymadan emekli olması mümkün olanlar bu fırsattan habersiz olabilir.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı müjdenin ardından emekli olma fırsatını yakalamıştı. TBMM'den geçen düzenleme ile emekli olmaya hak kazanan 2 milyondan fazla vatandaş emeklilik işlemlerini başlatarak ilk maaşlarını da aldı.
EYT düzenlemesi ile emekli olamayan bir çok vatandaş ise alternatif yöntemlerle emekli olmanın yollarını araştırmaya başladı. Ancak bazı vatandaşların EYT düzenlemesine ihtiyaç duymadan erken emekli olabileceği belirtildi.
KADEMELİ FORMÜLLE EMEKLİLİK
EYT yasası ile milyonlarca çalışan yaş şartı olmadan emekli olurken, bu düzenlemeyi küçük zaman dilimiyle kaçıranlar da var. Örneğin; 9 Eylül 1999'da sigortalı olmuş birisi bir gün önce sigortalı olan bir EYT'liye göre 17 yıl daha geç emekli oluyor. Bu noktada 9 Eylül 1999 ve sonrasında sigortalı olanlar için de bir kademeli yaş indirimi söz konusu olabilecek.
KISMİ EMEKLİLİK İMKANI
Kısmı emeklilik dediğimiz 15 yıllık prim gün sayısını tamamlayanlar 1999 yılı öncesi kadınlar 50 erkekler 55 yaşında emekli olabiliyordu. Fakat 2014 yılının Mayıs ayından itibaren onlar da kademeli emeklilik sistemine dahil oldukları için kadınlar 58 yaşında erkekler 60 yaşında emekli olabiliyorlar. Birinci olarak kadınlarda 58 yaş sınırı 50'ye erkeklerde 55'e düşürüldüğü takdirde 3600 gün sayısını tamamlamışsa çalışan emekli olabilecek.
HİZMET TESPİT DAVASI
Burada iki husus var. Birincisi vatandaşlar Sosyal Güvenlik Kurumu'nun arşiv kayıtlarının incelenmesi için eğer günsüz girişleri varsa ve 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalıştığından eminse SGK'ya müracaat edecekler ve arşiv kayıtları incelenecek. Günün tespit edilmesi önemli. Girişi yapılmıştır, prim ödenmemiştir. 4 aylık dönem bordrosunda prim ödenmediği için sigorta günü gözükmez. Eğer 8 Eylül 1999'den önce ise Emeklilik hakkını elde edemiyor. Daha sonraki yıllarda emeklilik şartları değiştiği için pek bir anlamı olmuyor.
PRİM GÜN SAYISI ÖNEMLİ
Tamamlaması gereken prim gün sayısı olarak 5 bin gün ile 5 bin 973 günü arıyoruz. Bu aradaki günler arasında günü yoksa vatandaşın başvurmasının anlamı yok.
BAĞKUR PRİM EŞİTLİĞİ
Bütün bunlar tartışılırken bir yandan da Bağ-Kur ile SSK arasında prim eşitliğinin sağlanması da söz konusu. Bu durumda 9 bin gün olan erkek Bağ-Kur'luların prim gün şartını SSK'daki gibi kadınlarla eşitleyip 7200 güne çekilmesi söz konusu. Bu durumda Bağ-Kur'lulara 5 yıllık bir erken emeklilik avantajı gelecek.
BAĞKUR'DA KISMİ EMEKLİLİK ŞARTI
Öte yandan Bağ-Kur ile SSK arasındaki prim farkının giderilmesi kısmi emeklilikte de eşitliği sağlayabilir. Bu kapsamda 5400 gün olan kısmi emeklilik şartı da işe giriş tarihine göre 4500 gün ya da 3600 gün olarak uygulanabilir. Çünkü SSK'da 8 Eylül 1999 öncesinde kısmi emeklilik 15 yıl 3600 gün, sonrasında ise 25 yıl 4500 gün olarak uygulanıyor.
ERKEN EMEKLİLİK İÇİN ÖNEMLİ ETMEN
Emeklilik yaşı hesaplamada uygulanan en temel şart işe giriş tarihi. İlk işe giriş, ilk sigorta başlangıç tarihi 1999 yılından önce ise emeklilik yaşı tarihe göre 49 50'ye kadar düşüyor. Ancak 1999-2002, 2002-2008 ve 2008 sonrası dönemler için bu şartı artıyor. En son ise 65 yaşında emeklilik şartı uygulanacak.
ERKEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Sosyal güvenlik mevzuatına göre ilk kez sigortalı olunan tarihten sonra çalışma gücünü belli oranda kaybeden sigortalılara erken emeklilik hakkı tanınıyor. Erken emeklilik için uyulması gereken şartlar belirtilmiştir:
En az 10 yıl sigortalı olmak, En az 1800 prim gününün yatırılmış olması, Sağlık Kurulu'ndan erken emeklilik başvurusu yapan kişinin en az yüzde 60 ve üzerinde iş gücü kaybının olduğunun tespit edilmesi, 4A kapsamında çalışanların işten ayrılmış olması, 4B kapsamında çalışanların ticari faaliyetlerine son vermiş ve herhangi bir prim borcunun bulunmaması, 4C kapsamında çalışanların görevden ayrılmış olması