Yandex Metrica

Dünyaya dönüyor! Alper Gezeravcı'ya Uzay İstasyonu'nda veda töreni: Deneyler Türkiye'ye ulaşacak

Dünyaya dönüyor! Alper Gezeravcı'ya Uzay İstasyonu'nda veda töreni: Deneyler Türkiye'ye ulaşacak

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı dünyaya dönüyor! Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibi için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uğurlama töreni düzenlendi. Dönüş töreninde konuşan Alper Gezeravcı, "Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğindeki Türkiye Yüzyılı'nda uzay yolculuğu gerçekleştirmekten gurur ve onur duyuyorum. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış değil. Tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Bilim / Teknoloji

02.05.2024, 15:14

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı'nın da içinde yer aldığı Ax-3 ekibi için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda uğurlama töreni düzenlendi. Dönüş töreninde konuşan Alper Gezeravcı, "Gurur duyduğumuz tarihimizin devamı niteliğindeki Türkiye Yüzyılı'nda uzay yolculuğu gerçekleştirmekten gurur ve onur duyuyorum. Bu bir hikayenin başlangıç noktasıydı, bir yere varış değil. Tüm milletimize hayırlı uğurlu olsun." dedi.

Spotify aboneliği olmayanları üzen haber! Yeni gelen özellik kullanıcıları kızdırdı! Spotify aboneliği olmayanları üzen haber! Yeni gelen özellik kullanıcıları kızdırdı! Haberi Görüntüle

DRAGON KAPSÜLÜYLE DÖNECEKLER

Milli gururumuz Alper Gezeravcı ve ekip arkadaşları Dragon kapsülü ile dünyaya dönecek. Kapsülün ABD'de Orlabdo açıklarında okyanusa iniş yapması bekleniyor.

Spotify aboneliği olmayanları üzen haber! Yeni gelen özellik kullanıcıları kızdırdı! Spotify aboneliği olmayanları üzen haber! Yeni gelen özellik kullanıcıları kızdırdı! Haberi Görüntüle

16 OCAK'TA FIRLATILMIŞTI

Alper Gezeravcı'yı uzaya taşıyan araç, 16 Ocak'ta ABD'nin Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılmıştı. Ax-3 Misyonu astronotları Michael López-Alegría, Walter Villadei, Marcus Wandt ve Alper Gezeravcı 20 Ocak Cumartesi günü TSİ 15.13'da Uluslararası Uzay İstasyonu'na giriş yapmıştı.

 

NASA'dan kara delik simülasyonu! Esrarengiz yapının çekim gücü simüle edildi NASA'dan kara delik simülasyonu! Esrarengiz yapının çekim gücü simüle edildi Haberi Görüntüle

13 DENEY GERÇEKLEŞTİRDİ

Alper Gezeravcı Uzay İstasyonu'ndan bulunduğu süre boyunca, 13 deney gerçekleştirdi. Söz konusu deneylere ilişkin açıklama yapan Gezeravcı, "Deney konularımız biyoloji, fizik, tıp ve genetik alanlarında farklı disiplinleri içeriyor. TÜBİTAK bünyesinde hazırlanan 'gMetal' deneyimiz var. Kimyasal tepkimesiz koşullarda katı parçacıklar ile akışkan ortam arasında homojen karışım oluşturulmasının yerçekimine etkisini araştırıyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

"Tıp alanında uzay ortamının insan sağlığı üzerindeki etkilerini incelediğimiz deneyimiz var." diyen Gezeravcı, "Burada radyasyona maruz kalmanın kansere neden olan baskılayıcı hücrelere etkisini inceliyoruz. Yerçekimsiz ortamdan etkilenen henüz işlevi keşfedilememiş genler ve bunların bağışıklık sistemiyle ilişkisini araştırıyoruz." dedi.

"Bu etkilerin tespit edilebilmesi için dünyada kan örneklerim alınmaya başlandı, halihazırda alınmaya devam ediyor" diyen Gezeravcı, "Görev sonunda da yine son kan örneklerim alınarak numuneye yönelik çalışma tamamlanmış olacak. 'PRANET' deneyiyle propolisin mikro yerçekimi ortamındaki bakteriler üzerindeki etkisini araştırıyoruz." şeklinde konuştu.

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Bilim / Teknoloji


Loading