Yandex Metrica

Yemen'de hayat tükeniyor! Savaş yorgunu ülkede iç göç korkunç seviyede

Yemen'de hayat tükeniyor! Savaş yorgunu ülkede iç göç korkunç seviyede

Müslüman coğrafyasındaki otorite boşluğu güç savaşlarına bu da kan, sefalet ve gözyaşına sahne oluyor. Yemen hükümeti ile İran'ın desteklediği Husiler 7 yıldır savaşıyor. Yemen'in iç savaşının acısını yaşayan Yemenliler 2022'de 33 binden fazla iç göçe mecbur edildi.

Dünya

23.01.2024, 22:08

Aden Körfezine bakan Yemen'de, büyük bir trajedi yaşanıyor. Savaş mağduru Müslümanlar iç savaşın etkilerini iliiklerine kadar hissediyor.

Birleşmiş Milletlere bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), yılın başından bu yana Yemen'de 33 binden fazla kişinin yaşadıkları yerden göç etmek zorunda kaldığını açıkladı.

IOM'nin yayımladığı rapora göre, Örgüte bağlı ekipler, bu yıl Yemen'de yurtlarını bırakmak zorunda kalan aile sayısının 5 bin 556 olduğunu tespit etti.

Bu aileler toplam 33 bin 336 kişiden oluşurken, göçler 2022 başı ile 23 Nisan arasında gerçekleşti.

Göç edenlerin çoğunluğu ise Hudeyde, Taiz ve Dali kentlerindeki çatışmalardan dolayı bulundukları yerden ayrıldı.

Gazze Şeridi'nde hareketlilik! İsrail ordusu Gazze'nin orta kesiminden ayrıldı Gazze Şeridi'nde hareketlilik! İsrail ordusu Gazze'nin orta kesiminden ayrıldı Haberi Görüntüle

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKMEK ÜZERE OLAN YEMEN SITMA TEHLİKESİ ALTINDA

Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi konumunda olan Yemen'de derinleşen insani ve ekonomik krizle birlikte sağlık sisteminin ağır yara alması, halkın büyük çoğunluğunu sıtmaya karşı savunmasız bıraktı.

BM raporlarına göre, iç savaş, pek çok sağlık merkezinde tahribata ve hasara yol açarken ülke genelinde sağlık hizmetleri ancak yarı kapasiteyle sağlanabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 10 Nisan'da, "Yemen'de 20 milyon 400 bin kişi, sıtma bulaşma riski bulunan bölgelerde yaşıyor." açıklamasında bulunmuştu.

Yemen'de her yıl 1 milyon yeni sıtma vakası görüldüğü ifade edilen açıklamada, Yemenlilerin çoğunun devam eden çatışmalar nedeniyle sağlık hizmetine erişimde güçlük çektiği vurgulandı.

Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay sonra... Azarlanmaktan korktu, köpek ısırdığını söylemedi! Filipinler'de yaşayan kız iki ay... Haberi Görüntüle

YEMEN'DE YAŞANAN İÇ SAVAŞ

Yemen'deki İran destekli Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Ülkede 7 yıldır süren çatışmalarda yaklaşık 377 bin kişi yaşamını yitirdi. Dünyanın en fakir ülkeleri arasında yer alan Yemen'de iç savaş nedeniyle büyüyen insani kriz ise korkunç boyutlara ulaştı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading