Yandex Metrica

Türkiye Rus gemisine el koydu: İddiaya göre Ukrayna'dan çalınmış 7 bin ton buğday taşıyor

Türkiye Rus gemisine el koydu: İddiaya göre Ukrayna'dan çalınmış 7 bin ton buğday taşıyor

Son dakika haberi... Berdyansk limanından Karadeniz'e açılan Zhibek Zholy adlı kargo gemisine Sakarya'daki Karasu limanında Türk Sahil Güvenliği ekiplerince el konuldu. Kiev yönetimi, 7 bin ton çalıntı buğday taşıdığı iddiasıyla sözkonusu geminin durdurulması çağrısı yapıyordu.

Dünya

23.01.2024, 19:29

Ukrayna'dan çalınmış 7 bin ton tahılı taşıdığı iddia edilen gemiye Türk Sahil Güvenliği el koydu. Kiev yönetimi, Mariupol güneyindeki Berdyansk Limanı'ndan demir aldıktan sonra Karadeniz'i aşarak Sakarya-Karasu'ya gelen gemiye müdahale edilmesi için Türkiye'ye çağrıda bulunmuştu. Ukrayna silolarından çalınan yüklü miktarda buğdayın Zhibek Zholy adlı kargo gemisinde olduğu sanılıyor. 

Gelişme uluslararası haber ajanslarında flaş bilgi olarak duyurulurken, Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçisi Vasily Bodnar da el konulma işlemini doğruladı: "Zhibek Zholy adlı gemi şu anda Karasu'da liman girişinde duruyor. Türk gümrük yetkilileri gemiyi incelemek için alıkoydu."

Ukrayna televizyonuna yaptığı açıklamada Bodnar, geminin incelenmekte olduğunu ve içindeki yükün akıbetine ilişkin kararın yarın verilmesini umduğunu dile getirdi. 

Tahıl yüklendikten sonra Ukrayna güneyindeki Berdyansk limanından hareket eden gemiye ilişkin Rus gazeteciler Telegram kanallarında bir vidyo paylaşmış ve sözkonusu görüntüler batı medyasında da paylaşılmıştı. 

22 Haziran'da Türkiye'den hareket ederek yükünü Rusya'nın Novorossiysk limanına bırakan kargo gemisi, daha sonra Ukrayna limanlarına hareket etti. Tahılın çalınması organizasyonunda daha önce yapıldığı şekliyle Ukrayna limanlarına yaklaşırken izlenme aygıtını kapatan gemi, yeni bir hırsızlıkta kullanılacağı ihtimaliyle izlemeye alındı. 

Geminin sinyali ancak 29 Haziran'da tekrardan açıldı. Bu kez yükünü almış biçimde İstanbul Boğazı'na doğru ilerlediği görülen gemiye ilişkin son görüntüler, Rus gazetecilerin Berdyansk limanından paylaştığı vidyo oldu. Zhibek Zholy gemisinin Türkiye'ye yaklaştığının iyice anlaşılmasıyla birlikte Ukrayna yönetimi Ankara'ya çağrıda bulunmuş ve gemide Ukrayna depolarından çalınmış tahılın bulunduğunu, bu nedenle yetkililerin sözkonusu yüke el koyması gerektiğini bildirmişti. 

Gemide yapılan incelemeler sonucu konunun açıklığa kavuşması bekleniyor. Yine de yetkililerin önünde birtakım zorluklar var. Zira Rus ordusu, işgali altında tuttuğu bölgelerden çalınan tahılı Rusya'nın tahılıymış gibi belgeler hazırlayıp bunu uluslararası gümrüklerde kullanıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading