Yandex Metrica

"Türk bayrağı ve askerini Afganistan'da görmek istiyoruz"

"Türk bayrağı ve askerini Afganistan'da görmek istiyoruz"

Afganistan Milli Uzlaşı Konseyi Başkanı Birinci Yardımcısı, Afgan halkı ve hükümetinin Türk bayrağını ve Türk askerini Afganistan'da görmek istediğini söyledi.

Dünya

29.01.2024, 09:49

Afganistan Milli Uzlaşı Yüksek Konseyi Başkanı Birinci Yardımcısı Dr. İnayetullah Babür Farahmand, Hürriyet gazetesine Türkiye’nin Afganistan’daki askeri varlığına dair açıklamalar yaptı.

Farahmand, Türkiye’nin Kabil Havalimanı güvenliğinin sağlanması görevini devr almak için ABD ile yaptığı görüşmelere değindiği açıklamasında, “Afgan halkı ve devleti, Türk bayrağını ve Türk askerini Afganistan’da görmek istiyor” dedi.

Afganistan ile Türkiye arasında, yüz yıllık bir dostluk olduğuna işaret eden Farahmand, “Türk askeri hep saygı ve sevgi görmüştür. Öyle ki Afganistan’da görev yapan diğer yabancı askerler kendi arabalarında Türk bayrağı takarak gezerlerdi. Çünkü Türklere kimsenin saldırmayacağını bilirlerdi. O yüzden Türk bayrağını ve askerini burada herkes istiyor” ifadelerini kullandı.

Farahmand, Taliban hareketinin Afganistan’da hakimiyet alanını artırmaya başlamasına da değindiği açıklamasında şunları kaydetti;

“ABD ile Taliban arasındaki anlaşmaya göre burada ortak devlet kurulması lazım. Yani mevcut etnik ve siyasi grup temsilcileri ile Taliban’ın bir araya gelerek ortak devlet kurması gerekiyor. Afganistan’daki tüm etnik ve siyasi gruplar böyle bir durumda Taliban’ın yüzde 50’nin altında bir oranla temsiliyetini istiyorduk. Ancak Taliban saldırıları başlattıktan sonra durum farklılaştı.”

ABD Başkanı Joe Biden, geçtiğimiz Mayıs ayında ABD ordusunun 20 yıldır işgal altında tuttuğu Afganistan’dan tamamen çekileceğini ilan etmişti. 

Biden, ABD kuvvetlerinin 11 Eylül’e kadar tamamen ülkeden çekileceğini bildirmişti. 

ABD ve NATO güçlerinin Afganistan’dan çekilmeye başlamasının ardından Taliban savaşçıları düzenledikleri saldırılarla hızla ilerleyiş kaydederek ülkenin büyük kısmını kontrolleri altına alıyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading