Yandex Metrica

Sitede Ara

O füze dünya savaşına yol açabilir: Rus şehirlerini vuracak Gölge Fırtına teslim edildi

İngiltere'nin Ukrayna ordusuna teslim etmeye başladığı seyir füzesi Storm Shadow (Gölge Fırtına), cepheye başka bir ülkeden gönderilmiş en uzun menzilli silah oldu. 300 kilometre menzilli füze hem kara hem deniz hedeflerine karşı kullanılabiliyor. Füzelerin Rus şehirlerini hedef alması halinde savaş çok daha geniş bir coğrafyaya yayılabilir.

Dünya

23.01.2024, 20:53

Rus işgali altındaki bölgeleri yeniden vatan topraklarına katmak için çok yakında taarruz başlatacak Ukrayna ordusuna son derece kritik bir silah teslim edildi. Bu mühimmat, şimdiye dek Ukrayna topraklarıyla sınırlı kalan savaşın daha geniş bir ölçeğe yayılmasını tetikleyebilecek potansiyel taşıyor. 

İngiltere, envanterindeki uzun menzilli seyir füzesi Storm Shadow'u (Gölge Fırtına) Ukrayna'ya sevk ediyor. Füzelerden bir kısmının Kiev'e ulaştığı açıklandı. Storm Shadow, 24 Şubat 2022 tarihinde başlayan Rus işgalinden buyana Ukrayna'ya teslim edilmiş en uzun menzilli sistem oldu. 

Önceki gün İngiliz Parlamentosu'nda yaptığı konuşmada Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'nın bir süredir uzun menzilli füzeleri edinmek istediğini belirterek "Rusya sivilleri öldürürken seyirci kalmayacağız. Rusya, sadece kendi eylemlerinin bu tür sistemlerin Ukrayna'ya sağlanmasına yol açtığını kabul etmelidir" dedi. 

Storm Shadow'ların Ukrayna güçlerine teslim edilmekte olduğunu vurgulayan Wallace, füzelerin bir kısmının çok yakında başlayacak taarruz esnasında kullanılabileceğini kaydetti. 

İngiliz-Fransız yapımı seyir füzesi, 300 kilometre menzilde yüksek düzeyde tahrip sağlıyor. Londra yönetiminin bu füzeyi Rus topraklarına yönelik değil Ukrayna'nın işgal altındaki topraklarında kullanılması için Kiev'den güvence aldığı sanılıyor. Ancak bu konu üzerindeki sis perdesi henüz dağılmış değil. 

Çünkü Ukrayna ordusu yerli yapım kamikaze insansız hava araçları ve seyir füzeleriyle şimdiye dek Rusya topraklarını onlarca kez hedef aldı. Hatta bomba yüklü kamikaze İHA'lardan biri Moskova yakınlarında Vladimir Putin'e suikast düzenleme hedefiyle uçtuktan sonra düşerken, bir İHA da geçtiğimiz günlerde Kremlin çatısında patladı. 

İngiltere'nin son yardımıyla birlikte çok daha sofistike bir silaha sahip olan Ukrayna, bununla sınırdan 300 kilometre derinlikteki tüm Rus şehirlerini hedefleyebilir hale geldi. Amerikan Tomahawk füzelerine Avrupa alternatifi olarak üretilen Storm Shadow, kara hedeflerinin yanısıra deniz hedeflerini de vurabiliyor. İngiliz füzesiyle ilk etapta Kırım'daki Rus üslerinin ve Kırım açıklarında bulunan Rus savaş gemilerinin hedeflenmesi şaşırtıcı olmayacak. 

Sevkiyata tepki göstererek Londra'yı, "Ordumuzdan aynı şekilde karşılık bulacaksınız" sözleriyle uyaran Rus yetkililer ise savaş uçaklarından ateşlenen füzeyi BUK ve TOR hava savunma sistemleriyle vurabildiklerini ileri sürüyor. Rus ajansı TASS'ın haberine göre askeri uzmanlar, saatte 800 kilometre hızla giden füzeyi 14 Nisan 2018 günü Şam'a düzenlenen bir saldırı sırasında düşürmeyi başardıklarını iddia etti. 

Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuriy Sak'ın sözleri ise Storm Shadow'u ne amaçla kullanacaklarına ilişkin fikir veriyor: "Ortaklarımız bu füzeye neden ihtiyacımız olduğunu çok iyi biliyorlar: Düşmanın mühimmat depolarını, komuta birimleri yok ederek saldırı potansiyellerini azaltmak... Aynı zamanda Ukrayna topraklarındaki Rus toplanma merkezleri ve lojistik zincirlerini vuracağız."

Sığınak delici özelliğe sahip Storm Shadow, güçlendirilmiş betonu tahrip eden tandem özellikli savaş başlığı taşıyor. At-unut sistemiyle çalışan Storm Shadow, ataletsel navigasyon sistemi, GPS ve arazi referanslarını harmanlayarak rota oluşturuyor. Turbojet motordan güç alan füzenin toplam ağırlığı 1300 kilo.

Bu füzeyi Ukrayna Hava Kuvvetleri'ndeki Su-27 ya da Su-24'lerin kullanması bekleniyor. Füzenin bu uçaklara entegrasyon çalışmalarının ne aşamada olduğu bilinmiyor. Ukrayna'ya ABD'den sonra en fazla destek sağlayan ülke konumundaki İngiltere, bu adımıyla birlikte Kiev yönetimine uzun menzilli füze tedariğinin önünü açtı. Bu durum, savaşı artık daha geniş bir ölçeğe taşıyacak. 

Storm Shadow'un Fransa'daki adı ise SCALP... Bu füze Yunanistan envanterinde de bulunduğu için Atina'daki bazı generallerin Türkiye'ye yönelik tehditlerine konu olmuştu. 

 

Fitch'ten dikkat çeken Türkiye analizi: Enflasyonda ciddi düşüş bekliyoruz Fitch'ten dikkat çeken Türkiye analizi: Enflasyonda ciddi düşüş bekliyoruz Haberi Görüntüle

İNGİLİZ FÜZESİYLE VURMAYA BAŞLADILAR

300 kilometre menzilli seyir füzesinin sevkiyatıyla birlikte gözler bu füzenin ne zaman kullanılmaya başlayacağına çevrilmişken 13 Mayıs itibariyle Rus ordusunun sosyal medya hesaplarında yayınladığı görseller, Storm Shadow'un Ukrayna doğusundaki Luhansk bölgesinde Rus hedefleri vurmak için ateşlendiğini gözler önüne serdi.

Füze enkazından geriye kalanlar, bölgede patlayan füzenin bir Storm Shadow olduğunu ortaya koydu. Böylelikle İngiliz füzesinin operasyon için Ukrayna ordusunca devreye alındığı doğrulanmış oldu. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading