banner2

Yunan'ın SCALP'ine karşı Türkiye'nin elinde hangi füzeler var? Atina'yı bunalıma sokacak mühimmat ailesi...

Yunanistan'da emekli bir amiral, Türkiye'yi SCALP füzesiyle tehdit etti. "3 adet SCALP ateşleyip İstanbul Boğazı'ndaki köprüleri yok edeceğiz" şeklindeki sözler, TSK envanterinde bu füzeye rakip hangi mühimmatın bulunduğu sorularına yol açtı.

Savunma 11.06.2022, 16:40 11.06.2022, 17:24
Abone ol
Yunan'ın SCALP'ine karşı Türkiye'nin elinde hangi füzeler var? Atina'yı bunalıma sokacak mühimmat ailesi...

Yunanistan'da emekli Koramiral Giannis Egolfopoulos'un Türkiye'yi 'boğaz köprülerini vurmakla' tehdit etmesi, Atina ve Ankara envanterindeki seyir füzelerinin durumunu yeniden gündeme taşıdı.

Giannis Egolfopoulos

Amiral Egolfopoulos dün bir Yunan televizyonuna verdiği demeçte, "Keşke Erdoğan ilk adımı atsa... Hemen 3 adet SCALP füzesi ateşleyip İstanbul Boğazı'ndaki köprüleri yok edeceğiz. Sonra da 'şimdi gelebilirsiniz' diyeceğiz" ifadelerini kullanmıştı. 

SCALP'İN MENZİLİ EN AZ 350 KİLOMETRE

Yunan amiralin bahsettiği SCALP-EG füzesi, Atina'nın sahip olduğu en etkili mühimmatlardan biri durumunda. Fransız Matra ve İngiliz BAE Dynamics şirketlerince ortaklaşa geliştirilen seyir füzesi SCALP, bir savaş uçağından bırakıldıktan sonra 350 kilometre uzaklıktaki hedefi hassas bir şekilde vurabiliyor. Fransız TR-60 motorunu kullanan SCALP'in menzili bazı kaynaklarda 500 kilometrenin üzerinde gösteriliyor. 

Yunanistan'da 2011 yılında yayınlanan bir animasyon, Türkiye topraklarına SCALP füzesiyle yapılması planlanan bir 'derin harekât' senaryosunu gözler önüne sermişti. 

Ateşlendikten sonra 'at/unut' prensibiyle çalışan ve havadayken hedef güncellemeye izin vermeyen SCALP-EG, 1300 kilogram ağırlığında ve 300 kilogramı aşan harp başlığına sahip. Yeraltındaki hedefleri, sığınak ve depoları, uçak hangarlarını tahrip etmek amacıyla tasarlanan füze, betonu deldikten sonra bir süre ilerleyerek derinlerde patlıyor. 

Gövde altında SCALP füzesi taşıyan bir Mirage 2000 savaş uçağı 

Çok alçak irtifada hedefe ilerleme becerisine sahip SCALP füzelerinin bir Türk-Yunan çatışması sırasında kullanılacak ilk mühimmat olmasına kesin gözüyle bakılıyor. SCALP seyir füzesini Yunan Hava Kuvvetleri'nde hem Mirage 2000 hem de Rafale savaş uçakları taşıyabiliyor. Atina envanterinde bu füzeden 100'e yakın miktarda bulunduğu sanılıyor. 

BU FÜZELER YUNANLILARI BUNALIMA SOKAR 

Peki Türkiye'de durum ne? Yunanistan'da emekli amiralin Türkiye'yi tehdit ederken ismini andığı SCALP füzesinin muadili Türk Silahlı Kuvvetleri'nde bol miktarda mevcut. TÜBİTAK SAGE tarafından tasarlanarak seri üretime alınan SOM-A, SOM-B1 ve SOM-J seyir füzeleri yüksek infilak etkisi ve zırh delici özellikleriyle gerçek bir caydırıcılık unsuru. 

300 kilometrenin üzerinde menzili olan bu füzeler ateşlendikten sonra hedef güncellemeye ve rota değişikliğine izin veriyor. F-35'lerin ana mühimmatı olacak şekilde tasarlanan SOM-J füzesi AKINCI ve AKSUNGUR SİHA'larından da ateşlenebiliyor. Üstelik milli füzelerin motorunu da Kale Arge grubu 'KTJ-3200' adıyla imâl etmeyi başardı. Yani Türkiye'nin seyir füzelerine ilişkin dışarıya bağımlılığı bulunmuyor.

TÜBİTAK YAPTI: SOM-B1, SOM-B2, SOM-C1, SOM-C2...

2011 yılında SOM-A füzesini hazır hale getiren TÜBİTAK SAGE sonraki yıllarda seyir füzesi ailesini SOM-B1, SOM-B2, SOM-C1, SOM-C2 şeklinde genişletti. SOM-A ve SOM-B1 yüksek patlayıcılı, basınç parçacık etkili şekilde tasarlanırken, SOM-B2'nin sığınak delici olarak görev yapması hedeflendi. SOM-J'nin zırh delici özelliği bulunurken, SOM-C1 ve SOM-C2'nin tamamıyla deniz hedeflerine yönelik kullanılacağı belirtiliyor. 

Bu mühimmatlara ek olarak Türkiye'nin çok uzun menzilli olacağı bilinen ve kamuoyuna duyurulmayı bekleyen GEZGİN adlı seyir füzesi bulunuyor. GEZGİN'in etkili menzilinin en az 800 kilometre olacağı sanılıyor. Bu gizemli füzeye ilişkin henüz yetkililerden detaylı bir bilgi paylaşılmadı.

BALİSTİK BORA İLE YILDIRIM... KUZGUN AİLESİ VE ATMACA!

Yere yakın ilerleyerek radardan kaçınan ve hedefini nokta atışıyla vurabilen seyir füzeleri dışında Türk Silahlı Kuvvetlerinin balistik BORA füzeleri bulunuyor. BORA'nın menzili açıklanan bilgiler itibariyle 300 kilometrenin üzerinde. BORA'nın dışında henüz menzili ve özellikleri kamuoyuna duyurulmamış YILDIRIM adlı balistik füzelerin varlığı da biliniyor. 

İnsansız hava aracı ANKA ve KUZGUN füzesi

TÜBİTAK SAGE ayrıca çok amaçlı, 200 kilometre menzilli, modüler bir füze grubu olan KUZGUN mühimmatını da bir an önce servise sokmak için çalışıyor. KUZGUN'un serbest düşen modelinin testlerine yakında başlanacak. Tüm bunların yanında ROKETSAN üretimi gemisavar füzesi ATMACA'nın kara versiyonunda çalışmalar tamamlanmak üzere. Bu seyir füzesinin de 300 kilometrenin üzerinde menzile sahip olması bekleniyor. 

AKINCI TİHA ve mühimmatlarından sadece birkaçı


 

Yorumlar (0)
Yorum yapabilmek için lütfen üye girişi yapınız!