Yandex Metrica

New York Times'tan editörlerine kesin uyarı: O iki kelime yasaklandı: 'İsrail'i üzmeyin'

New York Times'tan editörlerine kesin uyarı: O iki kelime yasaklandı: 'İsrail'i üzmeyin'

Tüm dünyanın gözleri önünde Gazze'de dünya tarihinin en büyük soykırımını yapan İsrail'e ABD hükümeti ve medya kuruluşlarından destek gelmeye devam ediyor. Son olarak ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından The New York Times editörlerine "soykırım" ve "etnik temizlik" kelimelerini yasakladı. 

Dünya

18.04.2024, 22:20

Dış basında yer alan habere göre, ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından NYT, çalışanlarına İsrail'in Filistin ve Gazze'ye yönelik saldırılarını konu alan haber metinleri için "kullanılmayacak kelimeler kılavuzu" sıraladı.

İbrahim Kalın'dan Afrika'da kritik temas: Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile bir araya geldi İbrahim Kalın'dan Afrika'da kritik temas: Somali Cumhurbaşkanı Mahmud ile bir... Haberi Görüntüle

NYT'DEN EDİTÖRLERE KESİN TALİMAT

The Intercept'in derlediği haberde, New York Times'ın baş editörlerinden Susan Wessling, Philip Pan ve yardımcıları tarafından hazırlanan kılavuzda, Gazze'deki saldırılar için "soykırım" ve "etnik temizlik" ifadelerinin kullanmaması yönünde kesin talimat verdiği bildirildi.

Söz konusu talimatta, Filistin'in "nadir durumlarda" yazılması ve bu devlet için "işgal altında" ifadesi kullanılmaması gerektiği bildirildi.

Ayrıca soykırım editörlerine soykırım karartması getiren gazete kılavuzda, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1948'den bu yana kullanılan "mülteci kampları" ifadesinin de haberlerde yer almaması gerektiğini belirtti.

Türkiye gaz tedarikini çeşitlendiriyor: ExxonMobil ile 1,1 milyar dolarlık dev LNG anlaşması! Türkiye gaz tedarikini çeşitlendiriyor: ExxonMobil ile 1,1 milyar dolarlık dev... Haberi Görüntüle

"KATLİAM VE SOYKIRIM KELİMESİNDEN UZAK DURUN"

The Intercept'e demeç veren New York Times çalışanları yayımlanan haber metinlerinin bazılarında İsrail'in yaptıklarına "saygıyla" yaklaşıldığına işaret ederek "İsrail-Filistin arasında yaşananlarda tarihsel bir arka planınız ve konuya ilişkin hiçbir fikriniz yoksa durum mantıklı görünebilir." dedi.

Çalışanlar ilk kez kasımda kaleme alınan kılavuzun sürekli olarak güncellendiğini belirterek, bu tarz "yönlendirmelerin" standart bir uygulama olduğunu söyledi.

"Katliam", "soykırım" gibi kelimelerin bilgiden çok duyguları temsil ettiği belirten NYT, tartışmaları anlamsız bulduğunu dile getirdi.

İngilizlerden dikkat çeken analiz: Avrupa sahasına Türkiye hakim İngilizlerden dikkat çeken analiz: Avrupa sahasına Türkiye hakim Haberi Görüntüle

İSRAİL İÇİN 53, FİLİSTİN İÇİN 1 KEZ KATLİAM KELİMESİ KULLANILDI

BD'nin diğer bilinen gazeteleri Washington Post ve Los Angeles Times'ın da öldürülen Filistinli siviller için "katliam", "kıyım" ve "korkunç" kelimelerinden kaçındığı belirten The Intercept, raporda  NYT'de 24 Kasım'da yayımlanan haberlerde "katliam" kelimesinin, İsrailli siviller için 53 kez, öldürülen binlerce Filistinli sivil için ise sadece 1 kez kullanıldığı belirtilmişti.

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading