Yandex Metrica

Dev rafineri bir kez daha vuruldu, petrol ülkesinde kıtlık başladı: Yakıt fiyatları yükselecek mi?

Dev rafineri bir kez daha vuruldu, petrol ülkesinde kıtlık başladı: Yakıt fiyatları yükselecek mi?

Ukrayna istihbaratı, petrol ve gaz ihracına dayalı Rus ekonomisine darbe vurmak için dev rafinerilere ardı ardına saldırılar düzenliyor. Sınıra 550 kilometre uzakta Rosneft'e ait bir tesis kamikaze İHA'larla yine vuruldu. Durum Moskova için oldukça kritik bir noktaya evriliyor. 

Dünya

13.05.2024, 15:01

Rusya, Harkov ve Odesa başta olmak üzere çok sayıda Ukrayna kentine füzeli saldırıları sürdürürken kendi topraklarındaki petrol rafinelerinde darbe üstüne darbe alıyor.

Sınıra 550 kilometre uzaktaki Ryazan kentinde bulunan Rosneft'e ait petrol rafinerisi yine saldırıya uğradı. 

Ukrayna istihbaratının yönlendirdiği yapay zeka destekli kamikaze İHA'lar, 30 Nisan'ı 1 Mayıs'a bağlayan gece Voronej oblastındaki dev rafineriyi hedef aldı.

Uzun süre alevler içinde kalan rafineri bir süre daha kullanılamaz durumda kalacak. Aynı tesis 13 Mart'ta Ukrayna İHA'ları tarafından vurulmuş ve benzer bir saldırı geçtiğimiz çarşamba günü de gerçekleşmişti. 

Rus ekonomisini ayakta tutan petrol ve doğalgaz tesisleri Ukrayna birliklerince aylardır düzenli olarak hedef alınıyor. Saldırıları önlemekte güçlük çeken Ruslar, hasar nedeniyle toplam kapasitenin yüzde 12'sini kullanamıyor. İHA'lı eylemlerin giderek benzin fiyatlarını da etkilemeye başladığı belirtiliyor. 

ABD merkezli siyonist yayın kuruluşu Politico, Rusya içerisinde petrol arzının daralması nedeniyle fiyatların yükseldiğini, yılbaşından buyana akaryakıt fiyatının yüzde 20'den fazla artarak 6 ayın en yüksek seviyesine ulaştığını bildiriyor.

Trump'tan dikkat çeken karar! Suikast mahalline geri dönüyor Trump'tan dikkat çeken karar! Suikast mahalline geri dönüyor Haberi Görüntüle

9 BÖLGEDE BİR DÜZİNEDEN FAZLA RAFİNERİ

Ukrayna birliklerinin hem rafineri hem de yakıt depolama tesislerini etkili biçimde vurduğuna dikkat çeken haberde şu ifadelere yer verildi:

"Rosneft'e ait iki yakıt depolama tesisi insansız hava araçlarının saldırısı nedeniyle geçtiğimiz çarşamba günü ciddi biçimde hasar gördü. Bu yıl Rusya'nın 9 ayrı bölgesinde bir düzineden fazla rafineri benzer biçimde vuruldu. Kiev'deki yetkililer Rus endüstrisinin kendileri için meşrû hedef olduğunu söylüyor. 

Eski bir İngiliz askerî istihbarat subayı Philip Ingram, bu saldırıları şöyle yorumluyor: Sivrisinek gibi... Onu bulamadığınızda, öldüremediğinizde her gece gelmeye devam edecek ve siz bitkin düşeceksiniz. Bunlar ön cephedeki baskıyı hafifletmenin çok iyi bir yoludur.

Sonuç olarak Moskova, 2023'ün aynı haftasında 844 bin tondan fazla olan yakıt ihracatını geçen hafta 712 bin tona indirdi. Bu rakam tarihin en düşük seviyelerinden biri." 

Ukrayna'da geliştirilen Lyuty adlı kamikaze İHA geçtiğimiz ay Ryazan'daki rafineriyi böyle vurmuştu.

F-16 üreticisi Lockheed Martin hedefini duyurdu: 300 adet daha F-16 blok 70 satabiliriz F-16 üreticisi Lockheed Martin hedefini duyurdu: 300 adet daha F-16... Haberi Görüntüle

BELARUS'TAKİ DEPODAN BENZİN ÇEKEBİLİR

"Mevcut tablo Moskova için hem siyasi hem de askeri bir sorun. Ucuz yakıt, Rusya'nın savaş çabaları için gerekli olmasının yanı sıra Vladimir Putin'in halka vaatlerinin de önemli bir parçasıdır: Geciken maaşlara ve zayıflayan rubleye etkili bir panzehir.

Yerel basına konuşan Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu analisti Igor Yushkov, fiyatların yakın zamanda düşmesinin mümkün görünmediğini, hatta ülkenin komşu Belarus'ta depolanan rezervlerden benzin ithal etmesi gerebileceğini söyledi. 

Geçtiğimiz yıl Moskova, halka ucuz benzin vermeyi ve tarım sektörünü canlı tutmak için dizeli çiftçiye ucuz sunmayı devam ettirmek için bir dönem yakıt ihracatını yasaklamak zorunda kaldı.

Ancak yakıtın uluslararası alanda daha yüksek fiyatlara ulaşmasıyla birlikte, aracılar Rusya'da kullanılması amaçlanan ucuz benzini yurt dışına satarak para kazanmaya başladı ve bu da güçlü bir karaborsa yarattı. 

Bunun üzerine Moskova kasım ayında söz konusu yasağı gevşetti ancak Ukrayna saldırılarının yoğunlaşmasıyla yasağı yeniden uygulamaya zorlandı."

Türkiye'yi vuracaklar! TB2 SİHA'ları tek tek avlayacağız diyen ülke ile bir oldular: Ege'de savaş hazırlığı Türkiye'yi vuracaklar! TB2 SİHA'ları tek tek avlayacağız diyen ülke ile... Haberi Görüntüle

FİYATLARIN YÜKSELMESİ KAÇINILMAZ

"Çoğu Batılı ülke petrol ve dizel gibi rafine Rus yakıtı ithalatını durdururken, Birleşik Arap Emirlikleri, bir avuç Güney Amerika ve Kuzey Afrika ülkesi ile birlikte ya düşük fiyatlardan yararlanmak ya da yeniden ihraç etmek için bu yakıtı satın almaya devam etti. 

Şimdi Moskova, savaş sandığını dolduran nakit akışını maksimuma çıkarmak ya da askerlerinin ve sivillerinin tanklarını doldurmasını sağlamak arasında bir seçim yapmak zorunda kalacak."

Amerikan yönetimi, Ukraynalıları Rus rafinerilerine saldırmamaları yönünde uyarırken Kiev, Rusya'nın savaş ekonomisini baltalamak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini belirtiyor. 

Rus rafineri kapasitesinin daha büyük ölçüde kullanım dışı kalması durumunda petrol fiyatlarının küresel ölçekte yükselmesine kesin gözüyle bakılıyor.

 

Habere Tepki Ver

0

0

1

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Bakmadan Geçme

Tümünü Gör ››

Loading