Hatırlanacağı gibi İsveç polisinin izin vermesinden sonra Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan, 21 Ocak tarihinde Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakarak İslam düşmanlığını bir kez daha gözler önüne serdi. İsveç'teki skandal eylem Türkiye başta olmak üzere dünyada büyük tepki çekmişti. İslam ülkeleri de İsveç'e sert çıkmıştı. İsveç'te skandalın ardından bu kez de benzeri bir hadise Hollanda'da yaşanmıştı. Hollanda'da ırkçı "Batı'nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar" hareketi lideri Edwin Wagensveld de 23 Ocak'ta Lahey kentinde Kur'an-ı Kerim yırtmıştı. Yaşanan bu gelişmelerin ardından Mısır'daki El-Ezher Kurumu tüm Müslümanları, Hollanda ve İsveç ürünlerini boykot etmeye çağırmıştı.
Tarihi Erdoğan-Sisi zirvesi dünya medyasını salladı: Yeni dönem başladı Atina'yı...''BOYKOT ÇAĞRISI BÜYÜK RİSK TAŞIYOR''
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, devlet televizyonu SVT'ye konuyla ilgili açıklama yaptı. Kristersson, boykot çağrısının, İsveç'in birçok Müslüman ülkeyle iyi olan ilişkilerini etkileyebileceğini belirterek, "Boykot çağrısı, İsveç şirketleri için çok büyük riskler taşıyor. Ayrıca bu dünyanın farklı bölgelerinde ve birçok Müslüman ülkesiyle İsveç'in ilişkilerine olumsuz yansıyabilir." ifadelerini kullandı.
Türkiye korkusundan yaptık! Miçotakis resmen itiraf etti: Savunma sanayisine yatırım... Almanya'da İslam karşıtı propaganda: Tepki sonrası geri adım attılarİsveç hükümeti, Stockholm'de Kur'an-ı Kerim'in yakılmasını "ifade özgürlüğü" çerçevesinde değerlendirirken, İsveç Başbakanı'nın, boykot çağrısına ilişkin "düşünce ve ifade özgürlüğünün önemli olduğunu ancak diğer ülkelerin hassasiyetlerinin de anlaşılması gerektiğini" söylemesi dikkati çekti.
TÜRKİYE'YE DİYALOG ÇAĞRISI
Kristersson, toplumu sükunete de davet ederek, "İsveç çok ciddi bir güvenlik politikası uyguluyor. NATO'ya hızlı şekilde girmek için Türkiye ile diyaloğa ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.