Yandex Metrica

Maraş depremi sadece fragmandı: 9,2'lik deprem üreten kabus fayı ne zaman kırılacak?

Maraş depremi sadece fragmandı: 9,2'lik deprem üreten kabus fayı ne zaman kırılacak?

Amerikalı jeologlara göre Maraş depremi Kaliforniya'da olacaklar için fragman niteliğinde. San Andreas fayının 7'nin üzerinde bir depreme yol açacağı varsayılıyor ancak asıl kâbus, en son 1700'lerde kırılarak 9,2'lik sarsıntıya yol açan Cascadia fayı konusunda yaşanıyor. Türkiye'ye bakan ABD'liler bina güçlendirme çalışmalarına hız verdi.

Dünya

09.04.2024, 07:46

Maraş merkezli depremlerin ardından Amerikalıların haftalardır yaşadığı panik her geçen gün artıyor. Kaliforniya eyaletinin sahil bandını kuzeyden güneye kat eden San Andreas fayının ne zaman kırılacağı bilinmezken bölgede yetkililer 'büyük deprem' öncesi bina güçlendirme çalışmalarına hız verdi. 

Los Angeles'ta kabul edilen yönetmelik, kentteki tüm gayrimenkul sahiplerini binalarını depreme karşı dayanıklı hale getirmeye mecbur bırakıyor. Belediye meclis üyelerinin oybirliğiyle kabul ettiği kurala göre bölgedeki her konut ve bina, 10 yıl içinde mutlaka güçlendirilecek. 

Kaliforniya eyaletinde benzer bir yasa hazırlığı San Francisco kentinde de yürütülüyor. 

Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto etti Çin Denizi'ndeki gerilimde son sözü KAAN söyleyecek: Filipinler ABD'yi veto... Haberi Görüntüle

1994 yılındaki Northridge depremi sonrası bölgedeki çok sayıda binanın kolonu bu haldeydi.

İsrail basınından olay iddia: Saldırı planı sızdı! İşte 30 Nisan'ın şifresi İsrail basınından olay iddia: Saldırı planı sızdı! İşte 30 Nisan'ın... Haberi Görüntüle

HANGİ FAY KIRILACAK BELLİ DEĞİL

Bilim adamları Amerika'nın batı kıyılarında önümüzdeki 50 yıl içerisinde 7,5 büyüklüğünde bir deprem olasılığını yüzde 50 olarak tahmin ediyor. 

San Francisco'yu 1906 yılında vuran 7,9 büyüklüğündeki depremi, 1949 yılında kuzeydeki Washington eyaletinde meydana gelen 6,7 büyüklüğünde deprem izlemişti. Bölgede 6 ilâ 7 arasında çok sayıda depremin yaşandığı batı kıyılarında 'Cascadia' adı verilen bir fay var ki, Amerikalılar için kabusla eşdeğer.

En son 1700'lü yıllarda kırılan bu fayın 8,7 ilâ 9,2 büyüklüğünde depreme neden olduğu biliniyor. Kaliforniya'nın hemen kuzeyindeki Oregon kıyılarından geçen fayın ne zaman kırılacağı meçhûl. 1700'lü yıllardaki büyük depremin Büyük Okyanus'un öbür yanındaki Japonya'da bile tsunamiye neden olduğu belirtiliyor. 

ABD'den İsrail'in savaş kararına ilişkin açıklama: Sürece dahil değiliz ABD'den İsrail'in savaş kararına ilişkin açıklama: Sürece dahil değiliz Haberi Görüntüle

Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların öğle yemeği oldu Timur'un fili varsa Putin'in de yunusu var... Casus dalgıçlar yunusların... Haberi Görüntüle

MARAŞ DEPREMİ KALİFORNİYA İÇİN FRAGMAN

ABD'li bilim adamlarına göre Kaliforniya'daki karmaşık fay sistemleri Türkiye'dekine çok benziyor. Jeoloji Profesörü Karl Mueller, "Maraş depremi Güney Kaliforniya'da olacakların fragmanı" diyor. 

Yetkililere göre ABD'nin batı kıyılarında depreme dayanıksız pek çok bina var. Fakat uzmanların bir kısmı ise 1971 yılında 6,6'lık Sylmar depreminin ardından bölgede yapılan konutların depreme dayanıklı inşa edildiğini, büyük bir sarsıntı halinde kaybın Türkiye'deki kadar olmayacağını ileri sürüyor. 

Bunun yanında Türkiye'deki depremle aynı enerjiyi üreten 7,8 büyüklüğündeki bir sarsıntının Güney Kaliforniya'da çok daha yıkıcı olacağı, çünkü çok daha geniş bir bölgenin etkileneceği belirtiliyor. 

Bilim adamlarının endişelerini artıran en önemli gelişme, 6 Şubat'ta Pazarcık merkezli depremden saatler sonra benzer büyüklüğünde bir depremin Elbistan'da da meydana gelmesi oldu. Bu senaryonun önümüzdeki yıllarda kırılacağına kesin gözüyle bakılan San Andreas fayında da yaşanabileceği endişesi hakim. 

Sismolog William Barhart, The New York Times'a demecinde şunları söylüyor: "Çoğunlukla ana depremde kırılan fay üzerinde veya hemen bitişiğinde artçı şoklar görürsünüz. Fakat mekansal olarak karmaşık bir fay ağınızın olduğu bölgelere girdiğinizde, biraz uzaktaki farklı faylardan da büyük artçı şoklar alabilirsiniz. Büyük bir San Andreas fayı depremi yaşansaydı, bunu büyük yeni sarsıntılar takip eder miydi?"

Barhart'ın sözlerini sismolog Ross Stein tamamlıyor: "Daha öğreneceğimiz muazzam miktarda şey var..."

>

Habere Tepki Ver

1

0

0

0

0

0

0

0


Loading