Yandex Metrica

Lübnan'dan dünyaya, "Bizi kurtarın" çağrısı

Lübnan'dan dünyaya, "Bizi kurtarın" çağrısı

Lübnan Başbakanı Hassan Diab, ülkenin büyük bir felaket ve çöküşle karşı karşıya olduğunu belirterek dünya ülkelerine Lübnan'ı ve Lübnanlıları kurtarın diye seslendi.

Dünya

23.01.2024, 21:57

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, dün gerçekleştirdiği basın açıklamasında, “Lübnan ve Lübnanlılar, felaketin eşiğinde” dedi. 

Lübnan’a yönelen tehdidin sadece Lübnan ile sınırlı kalmayacağını belirten Diab, “Bu çöküş gerçekleştiğinde etkileri Lübnan sınırlarının dışında kara ve denizde hissedilecektir. Hiç kimsenin Lübnan çökerken seyretmeye hakkı yok” ifadelerini kullandı.

Diab, Lübnan halkının açlıkla ve büyük bir felaketle karşı karşıya olduğuna dikkat çektiği açıklamasında, “Bütün dünya yöneticilerine, dost ve kardeş ülkelere sesleniyorum. Lübnan’ı ve Lübnanlıları kurtarın” diye konuştu.

Son dakika... Füzeler ateşlendi: Hizbullah'tan İsrail'e güçlü saldırı Son dakika... Füzeler ateşlendi: Hizbullah'tan İsrail'e güçlü saldırı Haberi Görüntüle

KATAR’DAN HIZLI MÜDAHALE

Blinken'dan İsrail-İran gerilimi sonrası Hakan Fidan'a teşekkür Blinken'dan İsrail-İran gerilimi sonrası Hakan Fidan'a teşekkür Haberi Görüntüle

Diab’ın açıklamalarının hemen ardından Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Al-i Sani, Lübnan’ın başkenti Beyrut’a bir ziyaret gerçekleştirdi.

Katarlı Bakan, ziyareti kapsamında Cumhurbaşkanı Mişel Avn, yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Başbakan Saad el-Hariri, Temsilciler Meclisi Başkanı Nebih Berri ve Genelkurmay Başkanı Joesph Avn ile ayrı ayrı görüşmeler gerçekleştirdi.

Ziyaretin ardından bir açıklama yapan Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn, Katar’ın yardım eli uzatmasından büyük memnuniyet duyduklarını bildirdi.

Avn, Katar’dan Lübnan’daki mevcut krizin çözümü için gelecek herhangi bir desteğin takdire şayan olduğunun altını çizdi.

Mükellef Başbakan Saad el-Hariri ise resmi twitter hesabı aracılığıyla yayımladığı açıklamada, Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdurrahman Al-i Sani ile genel durum, siyasi gelişmeler ve ikili ilişkilere dair istişareler gerçekleştirdiğini aktardı.

Al-i Sani Beyrut’ta temaslarını sürdürürken Katar resmi haber ajansının (QNA) verdiği bilgiye göre ise Katar’ın Lübnan ordusuna bir yıl boyunca aylık 70 tonluk gıda yardımı yapacağı ilan edildi.

AB'den Gazze çağrısı: Toplu mezarlar soruşturulmalı AB'den Gazze çağrısı: Toplu mezarlar soruşturulmalı Haberi Görüntüle

HİZBULLAH: RUSYA, ÇİN VE İRAN HAZIRKEN NEDEN BAŞKALARI?

Rüşvet skandalı: Rusya Savunma Bakanlığı o tutuklamayla sarsıldı Rüşvet skandalı: Rusya Savunma Bakanlığı o tutuklamayla sarsıldı Haberi Görüntüle

Lübnan başkenti Beyrut’ta, 4 Ağustos 2020’de meydana gelen liman patlamasının ardından Hassan Diab hükümeti istifa etmiş, Eylül ayında ise yeni hükümetin kurulması için Saad el-Hariri görevlendirilmişti.

Hariri, bu süreçte 18 kez Cumhurbaşkanı Avn’a hükümet taslağı sunmasına rağmen siyasi taraflar arasındaki uzlaşmazlık yüzünden hükümet kurulamamıştı.

Lübnan’da uzlaşması beklenen siyasi tarafların en önemlilerinden biri olarak İran destekli Hizbullah örgütü gösteriliyor.

Diab’ın dünkü açıklamasının ardından örgütün resmi kanalı el-Menar'da yayınlanan yazılı açıklamada, “Dünyaya yapılan yardım çağrısını anlıyoruz. Ancak, Rusya, İran ve Çin gibi yardıma hazır ülkeler varken neden Lübnan’ı krizlere mahkum eden ABD ve dostlarına el açılıyor” ifadeleri yer aldı.

Lübnan’da yaşanan ekonomik sıkıntılar, akaryakıt sorunu ve siyasi kriz birbirini besliyor.

ABD ve Avrupa ülkelerinin Esed rejimi ve İran’a uyguladığı ambargolar, bu iki rejime destek veren ve yanında savaşan Hizbullah’ı da hedef alırken, örgütün Lübnan’da yer alması yüzünden yaptırımlar Lübnan ekonomisine de büyük zarar veriyor.

Öte yandan, hükümetin kurulamaması Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin çeşitli konferanslarda taahhüt ettiği finansmanların da sağlanmasını erteliyor.

AB ülkeleri, finans yardımı için Lübnan’da hükümetin kurulmasını ve ekonomik istikrarın sağlanarak finansmanların Hizbullah gibi silahlı grupların eline geçmemesini şart koşuyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading