Yandex Metrica

Libya konulu Berlin-2 Konferansında gündem seçimler

Libya konulu Berlin-2 Konferansında gündem seçimler

Almanya'nın başkenti Berlin'de, ikincisi düzenlenen Libya konulu Uluslararası Berlin-2 Konferansı bugün yapılacak. İşte konuşulacaklar.

Dünya

23.01.2024, 17:35

Almanya’nın başkenti Berlin’de, Libya konulu Uluslararası Berlin-2 Konferansı, bugün yapılacak. 

Birleşmiş Milletler (BM) ve Almanya gözetiminde yapılacak konferansa Türkiye’nin yanı sıra, Avrupa Birliği (AB), Afrika Birliği, ABD, Rusya ve Çin katılım sağlayacak.

Öne çıkan konular

Konferansta öne çıkan konular arasında, Libya’da Aralık ayında yapılması beklenen parlamento ve başkanlık seçimleri ile mevcut siyasi geçiş sürecini akamete uğratan taraflara yaptırım uygulanması gibi konular yer alıyor.

İnsan hakları ihlallerine karışan taraflardan hesap sorulması konusunun da ele alınacağı toplantıda, Libya’da parçalı halde olan silahlı kuvvetler kurumlarının birleştirilmesi çalışmaları üzerine de görüş alışverişi yapılacak.

Konferans için bugün Berlin’e giden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, burada Libya Başbakanı Abdulhamid Dubeybe ile bir araya geldi. 

Çavuşoğlu ve Dubeybe, Berlin’de görüştü

Libya Başbakanlık Basın Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Dibeybe ve Çavuşoğlu, Berlin Konferansında ortaya konacak siyasi pozisyonların koordinesini ele aldı.

Libya Başbakanı, yapılan görüşmede, Çavuşoğlu'ndan Libya'daki Halife Hafter'e bağlı paralı milislerin çıkarılması için destek talep etti.

Dubeybe, Berlin’e hareket etmeden önce Twitter aracılığıyla yayımladığı açıklamada ise “Libya halkının birleşik devlet umutlarını yanımızda taşıyoruz. Savaşa dönmeyi reddediyoruz. Ülkemizin istikrarı ve halkımızın refahı için çaba harcayacağız” ifadelerini kullandı.

Libya’da hala zorluklarla karşılaştıklarını belirten Dubeybe, “Buna rağmen önümüzde demokrasiyi güçlendirmek ve halkımızın özgür seçimlerde kendi temsilcilerini seçmesini sağlamak için büyük bir fırsat var” cümlelerine yer verdi.

Mass ve Blinken’den ortak açıklama

Berlin’deki uluslararası konferans öncesi ev sahibi Almanya’nın Dışişleri Bakanı Heiko Mass ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda gazetecilere açıklamalarda bulunan Mass ve Blinken, Libya’daki seçimlerin zamanında yapılması gerektiğinin önemini vurguladı.

Mass ve Blinken ayrıca, Libya’daki ateşkesin sürmesinin önemine dikkat çektikleri açıklamada, paralı militanların Libya’dan çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan, Suriye’deki yerel kaynaklar, son dönemde büyük ekonomik sıkıntılarla boğuşan Esed rejimine bağlı çok sayıda militanın Rusya gözetiminde Halife Hafter’e katılmak üzere Libya’ya gittiğini bildirmişti.

Söz konusu kaynaklar, militanların Rus uçaklarıyla Hafter kontrolündeki Bingazi’ye taşınmasına ait görüntüleri ve uçak rotalarını yayımlamıştı. 

Rusya, ayrıca, Wagner şirketine bağlı çok sayıda paralı militanı Hafter'e destek için Libya'ya göndermişti. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading