Yandex Metrica

Karadeniz'de ikinci savaş hazırlığı: Gözler şimdi Türkiye sınırındaki o bölgede

Karadeniz'de ikinci savaş hazırlığı: Gözler şimdi Türkiye sınırındaki o bölgede

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko, 2009 yılında Gürcistan'dan koparılmış Abhazya'yı Putin'in direktifiyle ziyaret etti. Buradaki özerk yönetimin cumhurbaşkanına enteresan sözler söyledi. Aynı gün Putin, batılı ülkeleri yeni çatışma hazırlığı yapmakla suçladı. Rusya'nın Ukrayna'daki kan kaybından yararlanmak isteyen Gürcistan'ın Abhazya ve Osetya'ya yönelik bir hamle yapabileceği belirtiliyor.

Dünya

23.01.2024, 19:52

Ukrayna-Rusya savaşının ardından Karadeniz'de ikinci bir cephenin hazırlığı yapılıyor. Gürcistan ile Rusya destekli Abhazya bölgesi arasındaki tansiyonun giderek yükseldiği, Tiflis yönetiminin 2009 yılında ülkeden koparılan toprakları almak için harekete geçebileceği ileri sürülüyor. 

Türkiye sınırlarındaki bu yeni gelişme bölge aktörlerini teyakkuz durumuna geçirdi. Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin istihbarat servisi yöneticileriyle dün vidyo konferansta buluşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "BTD coğrafyasında batılı devletlerin yeni çatışmaları körüklemeye dönük senaryolar üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bölgede yeterince çatışma var zaten. İstikrarsızlık riskleri her geçen gün artıyor" dedi. 

TikTok'a yasak geldi: ABD resmen TikTok'a savaş açtı! TikTok'a yasak geldi: ABD resmen TikTok'a savaş açtı! Haberi Görüntüle

DİREKTİFİ ALDI, ABHAZYA'YA GİTTİ

Aslan Bjania (solda) ve Aleksandr Lukaşenko (sağda)

Putin'in bu açıklamasıyla aynı gün Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko önce Soçi'ye gitti. Yakın dostu Putin'le görüştü, ardından Abhazya'ya gitti. Lukaşenko burada özerk yönetimin cumhurbaşkanı Aslan Bjania ile görüştü. Muhatabına "Yardım etmeye hazırız, Rusya da hazır. Belki de zamanı geldi" diyen Lukaşenko'nun gizemli sözlerle ne kastettiği merak konusu oldu. Putin'le 'gece boyunca' uzun konuşmalar yaptıklarını ve Abhazya'nın asla terk edilemeyeceği sonucuna vardıklarını söyleyen Lukaşenko, bölgeye neyin yaklaşmakta olduğuna ilişkin ayrıntıya girmedi.

Rus ordusunun 2009'da Gürcistan'a saldırarak Abhazya ve Güney Osetya bölgelerini kanlı biçimde ülkeden koparmasının ardından cumhurbaşkanı düzeyinde ilk kez gerçekleşen ziyaret, Gürcü yönetimini küplere bindirdi. Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zourabişvili, "İşgal altındaki topraklarımıza yönelik bu ziyaret, uluslararası hukukun açıkça ihlalidir" dedi. Gürcü Dışişleri ise Belarus'u Gürcistan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğüne saygı duymaya çağırdı.

ABD Başkanı Biden: İsrail'i savunmak için eşi benzeri görülmemiş bir askeri çaba gösterdik ABD Başkanı Biden: İsrail'i savunmak için eşi benzeri görülmemiş bir... Haberi Görüntüle

ABD İKİNCİ CEPHE İÇİN BASKI YAPIYOR

Moskova ile 'birleşik devlet' anlaşması yapan ve Ukrayna işgaline katkı sunan Lukaşenko'nun bu provokatif hamleyi Putin'in yönlendirmesiyle yaptığına kesin gözüyle bakılırken, Tiflis'e yönelik zehir zemberek bir açıklama da de-facto Abhazya Cumhuriyeti'nin dışişleri bakanı İnal Ardzinba'dan geldi. 

NATO ülkeleriyle 'kapasitesinin üzerinde işbirliği yapan' Gürcistan ile henüz bir anlaşma imzalamadıklarını ve bu yüzden savaş halinin devam etmekte olduğunu belirten Ardzinba, "ABD'den gelen destekle Gürcü askeri bütçesi ülke ekonomisinin üstünde yükseltiliyor. Ekim ayında Cenevre müzakerelerinin sonraki turu planlanıyor. Gürcistan barışa hazır değilse anlaşmayı imzalamayacaktır. Washington, Gürcü yönetimine Karadeniz'de ikinci cepheyi açması için gerekli baskıyı yapıyor ve şartları hazırlıyor" dedi. 

Gelişmeler ve karşılıklı suçlamalar bölgeye yönelik bir askeri hazırlığın yaklaşmakta olduğuna ilişkin senaryoları alevlendirdi. Rusya'nın Ukrayna cephesinde kan kaybetmesini fırsata çevirmek isteyen Gürcistan'ın 2009 yılında kaybettiği topraklarını geri almak için bir girişimde bulunabileceği belirtiliyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading