Yandex Metrica

Karabağ'daki silahlı Ermeniler için operasyon şart oldu: İki asker daha şehit

Karabağ'daki silahlı Ermeniler için operasyon şart oldu: İki asker daha şehit

Azerbaycan toprağı Karabağ'ın Hankendi ilçesini 'kurtarılmış bölge' haline getirmek isteyen silahlı Ermeniler, Rus güçlerine güvenerek iki Azerbaycan askerini daha şehit etti. Paşinyan'ın Zengezur'a direndiği süreç yeni bir savaşla sonuçlanabilir.

Dünya

08.02.2024, 01:07

Azerbaycan toprağı Karabağ'ın Hankendi ilçesinde Rusya desteğiyle yasadışı yönetim oluşturmaya çalışan Ermeni ayrılıkçılar yine kan döktü. Teröristler, Rus askerlerinin gözetiminde bölgeye silah sokmaya çalıştıkları sırada duruma müdahale etmek isteyen Azerbaycan askerlerine ateş açtı. Çıkan çatışmada Şehriyar Alibeyli ve Eşgin Hüseyinov isimli 2 Azerbaycan askeri şehit düştü. 

Hankendi-Halfali-Turşsu hattındaki yolda meydana gelen çatışmada Ermenistan ordusu mensuplarından 3 kişi de öldürüldü. Yarbay Armen Babayan, Binbaşı David Danielyan ve Teğmen Ararat Gasparyan'ın etkisiz hale getirildiği sıcak temas sonrasında bölgede tansiyon bir anda yükseldi. 

Bölgede kurşunlanan araçlar çatışma sonrası bu hale geldi.

Rusya ve Avrupa ülkeleriyle birlikte ABD'de bulunan diasporanın desteğiyle Karabağ'ın Hankendi ilçesinde 'Artsakh' adında yasadışı bir yönetim oluşturmaya çalışan, aynı zamanda burada 20 binin üzerinde silahlı terörist barındıran ayrılıkçılar, bölgenin kontrolünü Bakü'ye devretmek istemiyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in çok sayıda çağrısına rağmen bölgeyi istikrarsızlaştırma hedefinden vazgeçmeyen yasadışı Ermeni oluşumu, zaman zaman Azerbaycan birliklerine de Rus askerlerinin arkasına saklanarak kurşun yağdırıyor. 

Aliyev, Hankendi'de bulunan Ermenilerin bundan böyle Azerbaycan vatandaşı olacağını, oradakilen bölgeden ayrılmasına gerek olmadığını, Hankendi'de bulunan silahlı grupların silah bırakarak istikrara katkı sunması gerektiğinin defaatle dile getirmişti. Ancak buna karşılık Amerika'daki Ermeni diasporası, "Karabağ'da soykırım hazırlığı" yaygarasıyla aylardır kara propaganda yürütüyor. 

Yetkililer doğruladı: Ukrayna, ABD'nin gizlice teslim ettiği balistik füzeleri kullanmaya başladı Yetkililer doğruladı: Ukrayna, ABD'nin gizlice teslim ettiği balistik füzeleri kullanmaya... Haberi Görüntüle

ZENGEZUR KORİDORU YA ÖYLE YA BÖYLE

İkinci Karabağ Savaşı'nda Türk ordularının zaferi sonrası Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya arasında imzalanan anlaşmaya uymak için Erivan yönetimi kaydadeğer bir çaba göstermiyor. Anlaşmanın en önemli maddelerinden biri Türkiye'yi Nahçıvan üzerinden Azerbaycan'a bağlayacak olan Zengezur Koridoru... Fakat bu yolun açılmasına Rusya ve İran'la birlikte Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan karşı çıkıyor. 

Paşinyan'ın son dönemde Fransa ve Almanya ile yürüttüğü temaslar, bölgenin yeniden savaşa sürükleneceğine ilişkin kaygıları artırmıştı. Fransa ve Almanya, Azerbaycan toprağı Karabağ'da yasadışı silahlı grupların 'kendi kaderlerini tayin hakkı olduğunu' savunuyor. 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'a en büyük destek Emmanuel Macron (Fransa) ve Olaf Scholz'dan (Almanya) geliyor. 

Bölgedeki istikrarsızlığı gerekçe göstererek varlığını garantiye alan Ruslar ise Azerbaycan'ın giderek daha fazla tepkisini çekiyor. 

Bakü medyası son günlerde daha da sertleşen bir tonda Rus güçlerine "Gitme vaktin geldi" mesajı veriyor. Hankendi-Laçin karayolunu kapatan ve bölgedeki Ermenileri 'Türklere karşı' koruyan Rus askerlerinin, Ermeni tarafının yasadışı bir şekilde işletmekte olduğu altın madeninin gelirinden pay aldığı iddiası Azerbaycan'da gazete manşetlerini süslüyor. 

Laçin-Hankendi yolu aylardır kapalı. Azerbaycanlılar dünyanın dikkatini buraya çekmek için eylem yapıyor. 

Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri önümüzdeki dönemde hem Hankendi'ye girerek yasadışı silahlı grupları temizlemeyi hem de bölgede varlık nedeni kalmayan Rus güçleri evlerine göndermeyi planlıyor. 

Geçtiğimiz günlerde sahadaki birliklere "Savaşa hazır olun" talimatı gönderen Aliyev'in yakında cephede yeniden harekete geçmesi kuvvetle muhtemel görülüyor.


 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading