Yandex Metrica

İşgalci İsrail Gazze'yi zehirliyor

İşgalci İsrail Gazze'yi zehirliyor

Yapılan araştırmalar Gazze'de baş gösteren hastalıkların sebebinin dörtte birinin su kaynaklarının kirliliğinden kaynaklandığını ortaya koydu. Gazzeliler İsrail tarafından zehirlenen suları kullanmak zorunda bırakılırken yakalandıkları hastalıklar sonucunda hayatlarını kaybediyorlar.

Dünya

23.01.2024, 18:11

Gazze sahilinde bir arazi sahibi olan İyad Shallouf yıllarca tanklarını tatlı su ile doldurmuşken Gazze'nin işgalci İsrail tarafından harap edilmesinden sonra ekinlerini sulamak bile zor su buluyor. 

Gazze'de su sorununun artmasıyla beraber, özellikle Batı Şeria bölgesindeki çiftçiler tarlalarının kirli deniz suyuna yakınlığı sebebiyle ekinlerini sulamak ve günlük ihtiyaçları için su bulmakta zorlanıyorlar.

Gazzeli bir çiftçi olan İyad Shallouf 'el-Mawassi bölgesinde, sadece Allah'ın bildiği bir acıya katlanıyoruz. Ekinlerimiz kirlenmiş tuzlu sudan zarar görüyor, bu yüzden artık düzenli sulama yöntemlerini kullanmaktan kaçınıyoruz ve bunun yerine ekinleri sulamak için su satın alıyoruz.' dedi.

BAE 75 yıl sonra aynı kabusu yaşadı: Umman'da hayat durma noktasına geldi! 21 kişi hayatını kaybetti BAE 75 yıl sonra aynı kabusu yaşadı: Umman'da hayat durma... Haberi Görüntüle

BANYO İÇİN BİLE SU KULLANAMIYORUZ

'Sulama için kullanılsaydı bana çok para kazandıracak bir su kuyum zaten var, ancak yüksek klor konsantrasyonu ve tuzluluk seviyeleri kuyuyu işe yaramaz hale getirdi. Banyo yapmak için bile kullanamıyoruz çünkü su cildimize zarar verir.'

Shallouf verdiği bir röportajda önceden farklı mahsuller için ekim yaptığını fakat suyun kalitesizliği sebebiyle mahsulünün her zaman kendisine büyük maddi kayıplar verdirdiğini açıkladı. 

Aliyev Ermenistan'ı silahlandıran 3 ülkeyi işaret etti: 'Oturup bekleyemeyiz, ciddi önlemler almak zorundayız' Aliyev Ermenistan'ı silahlandıran 3 ülkeyi işaret etti: 'Oturup bekleyemeyiz, ciddi... Haberi Görüntüle

SİYONİZM SULARI KİRLETİYOR 

Cenevre merkezli Euro-med İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün yayınladığı raporda işgal kuvvetlerinin Gazze'yi besleyen su kaynaklarının yüzde 97'sini kirlettiği belirtildi. 

Son verilerin Gazze'de yayılan hastalıkların yaklaşık dörtte birinin su kirliliğinden kaynaklandığını ve küçük çocuk ve bebek ölümlerinin yüzde 12'sinin kirli su kullanımının sebep olduğu bağırsak hastalıklarıyla bağlantılı olduğunu gösterdiğini de raporuna ekledi. 

İşgalcilerin dört bir yandan kuşattığı Gazze halkı içtikleri ve topraklarında kullandıkları suyun sevdiklerini yavaş yavaş zehirlediğine şahit olmak zorunda bırakılıyor. 

Su ihtiyacını karşılamak için ayda 1000 dolar harcadığını ifade eden Shallouf su yetersizliğinden dolayı salatalık, marul gibi su isteyen mahsulleri ekemediğini belirtirken geniş tarım arazilerinde ekim yapamadığından bu bölgelerin yerleşim alanlarına dönüştüğünü sözlerine ekliyor.

Su ve çevre bilimlerinde uzman olan Filistinli Ahmed Safi yaptığı açıklamada “İçme suyu da dahil olmak üzere Gazze'deki suyun çoğu, tuz ve yüksek klor seviyelerine ek olarak nitratlarla kirlenmiş, bu da sakinlerin birden fazla hastalığa yakalanmasına neden oluyor. Bazı bölgelerde suyu banyo yapmak için bile kullanamıyorsunuz” ifadelerini kullandı. 

Gazze nüfusunun yüzde 70'i işgalcilerin Filistin'in diğer bölgelerden sürdüğü mültecilerden oluşuyor. Hızla artan nüfus Gazze'deki yeraltı sularının da yetersiz kalmasına sebep oluyor. 

Kremlin'den açıklama: İstanbul'daki anlaşma Rusya-Ukrayna ilişkilerinin başlangıcı olabilir Kremlin'den açıklama: İstanbul'daki anlaşma Rusya-Ukrayna ilişkilerinin başlangıcı olabilir Haberi Görüntüle

BÖBREK HASTALIKLARINDA YÜZDE 14 ARTIŞ 

Arıtılamayan su Gazzelileri susuz bıraktığı gibi kullanılmak zorunda kalındığında da hasta ediyor. Gazze'de bulunan El Şifa Hastanesi diyali bölümü başkanı Dr. Abdullah el-Kişavi'ye göre Gazze Şeridi'nde böbrek hastalarının sayısında her yıl yüzde 13-14'lük artış yaşandı. 

"Burada diyaliz bölümünde, çoğu hastanın su krizinin zirvede olduğu sınırlara yakın bölgelerden geldiğini fark edeceksiniz."

Kişavi, Gazze'de artan böbrek yetmezliği vakaları ile Strip'teki su kirliliği arasındaki ilişkiyi ele alan özel bir çalışma olmamasına rağmen, doktorların böbrek sorunlarının nedeninin kirli su olduğunu düşündüklerini söyledi.

'Böbrek yetmezliğine genellikle diyabet, yüksek tansiyon veya böbrek taşı gibi diğer hastalıklar neden olur. Ancak Gazze'de böbrek yetmezliği teşhisi konan çok sayıda insanda bu hastalıkların hiçbiri görülmemesi, bunun insan tüketimine uygun olmayan sudan kaynaklandığının bir göstergesidir.' dedi.

Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Haberi Görüntüle

SUYU ZEHİRLEYENLER ELEKTRİĞİ DE KESİYOR 

Gazze'nin tek elektrik santrali işgal kuvvetlerinin yönetiminde. Gazze-İsrail bağlantısını sağlayan Kerim Şalom geçişini kapatan işgal kuvvetleri yakıt sevkiyatını askıya alırken aynı zamanda bölgenin elektrik gücünü de keserek Gazzelileri en temel ihtiyaçlarından mahrum bırakıyor. 

8 saatlik dönüşümlerle elektrik alabilen Gazzeliler su pompalarının gücünü kaybetmesiyle bu süreçte aynı zamanda temiz sulardan mahrum bırakılıyor. 

'Günlük programımız elektrik ve suyun mevcudiyetine bağlıdır. Elektriğimiz varsa, yıkanmak, yemek pişirmek, bulaşık yıkamak, temizlik ve içmek için suyumuz var demektir. Gazze'nin batısından 29 yaşındaki bir anne olan Areej Muhammed, birkaç saat elektrik olmazsa hayatımız durur.' ifadelerini kullandı.

İsrail ordusu duyurdu: Gazze Şeridi'nde bir İsrail askeri öldü İsrail ordusu duyurdu: Gazze Şeridi'nde bir İsrail askeri öldü Haberi Görüntüle

GAZZE ŞEHİR ALTYAPISINA YÖNELİK SALDIRILAR 

İşgalci İsrail ordusu 2008 yılından bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda sürekli olarak su kuyuları, boru hatları, hastaneler, belediye binaları gibi kritik noktaları hedef alıyor. 

İsrail güçleri, Mayıs ayında gerçekleştirdiği son saldırıda, Batı Şeria'ya doğrudan hayati sivil altyapıyı hedef alan ve uzun vadeli hasara yol açan 11 günlük bir işgal operasyonu başlattı.

11 günlük saldırının ardından yaklaşık 400 bin kişinin suyla olan bağlantısı kesildi. Bugün yüzbinlerce Gazzeli su arıtma tesislerini elinde tutan İsrail'den su satın almak zorunda. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading