Yandex Metrica

İnsan kemiğinden yapılan uyuşturucu! Elmasları şimdi de böyle çalacaklar

İnsan kemiğinden yapılan uyuşturucu! Elmasları şimdi de böyle çalacaklar

Elmas, altın ve titanyum madenleriyle ünlü Sierra Leone'yi birileri uyuşturucuyla yok etmek istiyor. 'Kuş' (Kush) adlı zehir, yaklaşık 6 yıldır toplumun büyük kısmını esir aldı. Çevre ülkelere de hızla yayılmakta olan bu maddeyi daha etkili hale getirmek isteyenler, mezardan insan kemiği çalıp toz haline getirerek kullanıyor. 

Dünya

02.05.2024, 00:42

Elmas madenleriyle ünlü Afrika ülkesi Sierra Leone uyuşturucu yüzünden yok olma riskiyle karşı karşıya. Onlarca yıl iç savaşlarla kan kaybeden eski İngiliz sömürgesinde son yıllarda ortaya çıkan 'Kuş' (Kush) adlı zehir, tüm gençliği esir aldı. 

Dünyanın en fakir ülkelerinden biri durumundaki 8,6 milyon nüfuslu ülkede uyuşturucuya karşı seferberlik ilan edildi. Esrar, fentanil ve tramadol karışımı bir zehir türü olan Kuş, tıpkı bonzai gibi yüksek derecede bağımlılık yaparak kurbanını esir alıyor. 

Ülkeye bu maddeyi kimin soktuğu bilinmiyor. Ancak bu uyuşturucu türevinin kısa zamanda toplumu felç etmesi, elmas, altın ve titanyum madenleriyle ünlü ülkeye bir tür 'kimyasal saldırı' olarak görülmeye başladı. 

Sierra Leone 'Kuş'un pençesinde

Çin ABD'nin alt yapısına saldıracak: FBI resmen duyurdu: Doğru anı bekliyorlar Çin ABD'nin alt yapısına saldıracak: FBI resmen duyurdu: Doğru anı... Haberi Görüntüle

ZOMBİ BAHARATI HAYATLARI SÖNDÜRÜYOR

Öte yandan bazı yerel uyuşturucu tacirlerinin Kuş'u imâl etmek için insan kemiklerinin tozunu kullanması akıllara durgunluk veriyor. Başkent Freetown'da İngiliz basınına konuşan Sierra Leoneliler, insan kemiklerinin ezilip toz haline getirilerek Kuş'a eklendiğine ilişkin korkunç hikayeler anlatıyor. 

Ülkede güvenlik güçleri, Kuş yapımında kullanmak için mezarları kazıp insan kemiği çıkaran çok sayıda kişinin gözaltına alındığını bildiriyor. 

Yetkililer Kuş maddesini 'zombi baharatı' olarak tanımlıyor. İçilebilen sentetik bir kannaboid ürününe benzetilen ve bir miktar fentanil ve tramadol barındıran Kuş'un, insan kemiğiyle hazırlandığı takdirde daha yüksek etki gösterdiğine inanılıyor. 

Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Irak sınırında S-400 iddiası: Amerikan medyası yine F-35'i kaşıyor Haberi Görüntüle

O MADDE ÜLKEYE 6 YIL ÖNCE GİRDİ

Titanyum, elmas ve altın madenlerinde zor şartlar altında çalışırken yılda ancak 500 dolar düzeyinde gelir elde edebilen Sierra Leone halkı, geleceğe dair umutsuzluğun çaresini uyuşturucuda arıyor. 

Ucuz fiyata bol miktarda bulunduğundan ötürü toplumda hızla yayılan Kuş zehri, özellikle gençlerin yüzde 80'ini esir almış durumda. 21 yaşındaki Kuş müptelası Salifu Kamara, "İçtiğim zaman her şeyi unutuyorum. O kadar baskı altındayız ki... İş yok, gelecek yok. Burada hiçbir şey yok" diyor. 

Ülkede ilk olarak 6 yıl önce görülmeye başlayan Kuş maddesi, şimdi Batı Afrika'da bir toplumu yok etmek üzere. Amerika'da kâr amacı gütmeyen medya organizasyonu NPR, Sierra Leone'yi yok etme aşamasına gelen ve komşu Gine ile Liberya topraklarını da etkisi altına almaya başlayan Kuş zehrine ilişkin çarpıcı bir haber yayınladı. 

NPR'nin şahit olduğu tablo, uyuşturucunun bir toplumu nasıl yok edebileceğini şu ifadelerle gözler önüne seriyor.

Pasifik Okyanusu'nda ölümcül kaza: Orduya ait iki helikopter düştü Pasifik Okyanusu'nda ölümcül kaza: Orduya ait iki helikopter düştü Haberi Görüntüle

BİRKAÇ NEFES ÇEKEN YERE YIĞILIYOR

Saat henüz sabah 9 ama Sierra Leone'nin başkenti Freetown'un batı ucundaki Kaduna'nın dar sokakları şimdiden genç erkeklerle dolu. Alçak ahşap banklarda kamburu çıkmış, gözleri kapalı, başları öne eğik oturuyorlar. 

Sıska bir genç, periyodik olarak doğruluyor, birkaç nefes çekiyor ve tekrar yere yığılıyor. Paslanmış metal bir barakanın açık kapı aralığında, bir adamın hareketsiz bedeni toprağın içinde yatıyor, satması gereken ekmek sepetinin etrafında sinekler toplanmış.

Bir zamanlar elektrikçi olma hayallari kuran Kamara ise yakındaki bir pazarda dükkanlara yük taşıyarak günde yaklaşık 1 dolar kazanıyor. İki yıl önce Kuş'a başladığından beri kazancının neredeyse tamamını buna yatırıyor. "Eskiden paramız olsa onu yiyecek ya da giyeceğe harcıyorduk. Artık sadece Kuş alıyoruz. İnsanda ağlama isteği uyandırıyor ve bundan vazgeçmek kolay değil" diyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti ABD medyasında: Zamanlamaya dikkat çektiler! İşte ele alınacak konular Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ziyareti ABD medyasında: Zamanlamaya dikkat çektiler! İşte ele... Haberi Görüntüle

ÖLÜM BİR SÜRE SONRA KAÇINILMAZ OLUYOR

Uyuşturucuya başlayan öğrenciler okulu, çalışanlar işi bırakıyor. Kuş'u içip günlük stresten kurtuluyorlar; birkaç nefes sonra kafayı bir yere çarpma hissi... Buna alışan ve Kuş kullanmaya devam etmek için para bulmak isteyen pek çok kişi hırsızlığa yöneliyor. 

Uyuşturucuyu kullandıkça kişisel temizlikten vazgeçiyorlar; bağışıklık sistemleri zayıflıyor. Yaraları iltihaplanıyor. Birçoğu ayak ve bacaklarda yumrulardan şikayet ediyor. 

Zehir yoğun olarak karaciğer, böbrek ve solunum sorunlarına yol açıyor. Kuş müptelası bir süre sonra kaçınılmaz olarak ölüyor. 

2 milyon şişe imha edildi: Dünyaca ünlü maden suyunda dışkı bakterisi tespit edildi! 2 milyon şişe imha edildi: Dünyaca ünlü maden suyunda dışkı... Haberi Görüntüle

ÇÜRÜMÜŞLÜK TOPLUMUN HER KESİMİNDE

Freetown'un Murray Town Mahallesi'nde 3 yıldır Kuş satan eski bir tesisatçı, isminin gizli kalması kaydıyla şunu söylüyor:

"Çocuz bezleri ve diğer çöplerle tıkanmış ufak bir derenin üzerine yaptığım küçük barakada Kuş paketlerini saklıyorum. Bunu toplu olarak satın alıp paketlere bölüyorum. Ardından bunu kağıt parçalarına sarıp tanesini 5 bin Leon'a (25 sent) satıyorum. 

Müşterilerim arasında her kesim var; erkekler, kadınlar, yaşlılar, gençler... Ama bunu kullanan gençlerin sayısı giderek artıyor. Bu onların stresini azaltıyor. Sorunlarından uzaklaştırıyor."

Kuş maddesi çekmiş bir Sierra Leone polisi

Kuş'un cazibesine kapılanlar yalnızca yoksullar değil. Sosyal medyaya yansıyan görüntüler memur ve polislerin de uyuşturucu kullandığını gösteriyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0

Yorumlar (0)

Atilla Diş

TRHaber.com - Dünya


Loading