Yandex Metrica

Fransa bir camiyi daha kapatma kararı aldı

Fransa bir camiyi daha kapatma kararı aldı

Fransa, Allonnes'taki bir caminin "aşırı fikirler savunulduğu" ve "radikal İslamcı harekete" bağlı olduğu iddiası öne sürülerek kapatılmasına karar verildi.

Dünya

23.01.2024, 18:07

Fransa, Allonnes'te bulunan bir camiyi kapatma kararı alırken, gerekçe olarak "aşırı fikirler savunulduğu" öne sürüldü.

Filistinli doktor gözyaşları içinde haykırdı: Bu hastane bir umuttu! Filistinli doktor gözyaşları içinde haykırdı: Bu hastane bir umuttu! Haberi Görüntüle

GEREKÇELERİ SÖZDE 'RADİKAL İSLAMCI HAREKET'

Sarthe Valiliği yazılı açıklama yaparak, 300 kişilik cemaati bulunan camide "radikal İslamcı harekete" bağlı ya da yakın kişilerin olduğu, verilen vaazlarda terör eylemleri düzenlemenin, şiddetin, nefretin, ayrımcılığın, "şehit" olmanın ve "şeriatın" tesis edilmesinin teşvik edildiği gibi iddialar öne sürüldü. 110 öğrencisi olan Kur'an kursunun bulunduğu camide sözde, kursta "silahlı cihadın" öneminin anlatıldığı iddia edildi.

Le Figaro gazetesinin kouya ilişkin yayımladığı haberinde, bu camiyle bağlantılı olan 8 kişinin ise banka hesaplarına el konulacağı belirtildi. Hükümet Sözcüsü Gabriel Attal ise yaptığı açıklamada, "İslamcılığa", nefrete ve radikalleşmeye karşı taviz vermediklerini belirterek, "Cumhuriyete saldırı düzenlendiği zaman, (Cumhuriyet'in) ona yanıt vermesi gerekiyor. Güçlü şekilde yanıtlamalı. Caminin kapatılması için gerekli prosedürlerin başlatılmasını istedik." ifadesini kullandı.

Fransa İçişleri Bakanı Darmanin, geçen ay Le Figaro gazetesine verdiği bir demeçte, "ayrılıkçı" yasası yürürlüğe girmeden evvel Fransa'da "aşırıcıların" olduğu 650 yerin kapatıldığını hatta 24 bin yerin de polis tarafından denetlendiğini belirtmişti. Darmanin, 2020'nin Kasım ayından beri "radikalleştiği"ni öne sürerek 89 camide yapılan denetlemeler neticesinde 3'te 1'inin kapatıldığını söylemişti.

Fransa yönetimi, geçtiğimiz ğustos ayında kabul ettiği "ayrılıkçı" yasası yüzünden, Müslümanların hayatına müdahale etmesi sebebiyle eleştiriliyor.

Yasa ile değerlendirilen temel konular arasında, kamu hizmetinde tarafsız olunması ve cumhuriyet prensiplerine uygun olmanın yanı sıra, çok eşlilik ya da  zorla evlendirme, özel okulların durumunun gözden geçirilmesi, uzaktan eğitimin kısıtlanması, derneklerin hem faaliyet hem finansal anlamda denetlenebilir olması bulunuyor.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading