Yandex Metrica

Fas-Fransa: Sömürgecilik ve kolonyalizmin rövanşı

Fas-Fransa: Sömürgecilik ve kolonyalizmin rövanşı

Fas, Fransa ile Dünya Kupası yarı finali karşılaşmasına hazırlanırken sömürgecilik ve kolonyalizm dosyası yeniden açıldı. Fas'ın yarı finalde Fransa ile eşleşmesi bir Afrika ülkesinin ilk kez bu tura çıkmasının dışında sömürgecilik ve kolonyalizm tarihi için büyük anlam taşıyor. Faslılar bu akşam yapılacak olan maçı kolonyalist Fransa'ya karşı bir rövanş olarak görüyor.

Dünya

29.04.2024, 14:37

Fas'ın Dünya Kupası'nda Fransa ile yarı finale kalması yalnızca bir Afrika ülkesinin ilk kez yarı finale kalmasının ötesinde sömürgecilik ve kolonyalizm tarihi için büyük anlam taşıyor. Bu akşam yapılacak maçı Fas'ın kazanması halinde kolonyalist Fransa'ya karşı rövanş alınmış olacak.

İsrail Savaş Kabinesi diken üstünde: 'Esir takası olmazsa hükümet düşebilir' İsrail Savaş Kabinesi diken üstünde: 'Esir takası olmazsa hükümet düşebilir' Haberi Görüntüle

KOLONYALİZMİN RÖVANŞI

Cumartesi günü Atlas'ın Aslanları Portekiz'i 1-0 yenerek FIFA Dünya Kupası'nda yarı finale kalan Afrika ve Arap takımı olarak adını tarihe yazdırdı. İspanya ve Poztekiz maçlarının ardından Fas'ın Fransa ile karşı karşıya gelecek olması sömürgecilik ve kolonyalizm tarihi bağlamında gündem oldu. 

ABD'den Hamas'ın ateşkes kararına ilişkin ilk açıklama: 'Bölgedeki ortaklarımızla tartışıyoruz' ABD'den Hamas'ın ateşkes kararına ilişkin ilk açıklama: 'Bölgedeki ortaklarımızla tartışıyoruz' Haberi Görüntüle

'FRANSA İLE SAVAŞMAYA HAZIRIZ'

Fas ile İspanya arasında yüzyıllardır devam eden gerilim 20. yüzyılda Kuzey Afrika'daki İspanyol kolonyalizmine kadar uzanıyor. Portekiz .. Fas Portekiz ve İspanya karşılaşmalarının ardından kolonyalist Fransa ile karşı karşıya geliyor. İki ülkenin geçmişi düşünüldüğünde bu akşam yapılacak olan maç, Fransa'nın sömürgeci tarihi için rövanş olarak görülüyor. Fas'ın yarı finalde Fransa ile karşılaşacağının belli olmasının ardından birçok sosyal medya kullanıcısı "İber yarımadasını fethettik Fransa ile savaşmaya hazırız" şeklinde tweet attı.

Sanatçı Aert Anthonisz veya Cornelis Bol'a (Ulusal Denizcilik Müzesi, Londra) ait olabilecek bu tablosunda Fransız kolonyalistlerin gemisi Berberi korsanlarının saldırısına uğruyor.

KİRPİ zırhlısı Moskova'da! Türk askerî aracını hayranlıkla izlediler KİRPİ zırhlısı Moskova'da! Türk askerî aracını hayranlıkla izlediler Haberi Görüntüle

KUZEY AFRİKA'YI ASİMİLE ETTİLER

Fransız kolonyalizmi Kuzey Afrika'da Cezayir, Senegal ve Tunus'un ardından Fas'ı da kolonisi haline getirmişti. Fransızlar Kuzey Afrika'da yalnızca madenn yataklarına ve tarım arazilerine el koymakla kalmamış bu ülkelerde insanları açıkça asimile etmeye çalışmıştı. 

İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı İsrail Pakistan'ı vurması için Hindistan'a füze yolladı, İngilizler heyecanlandı Haberi Görüntüle

FAS'TA HÂLÂ FRANSIZCA KONUŞULUYOR

Fransa işgalinin ardından fas bağımsızlık için büyük bir direnişince binlerce Faslı öldürüldü. Direnişçi Fas kabileleri nihayetinde Fransa'ya  boyun eğmek zorunda kaldı. Fransızlar Faslıların dinini, dilini ve geleneklerine yasak koydu. Bugün Fas'ın resmi dili Arapça olmasına rağmen resmi dairelerde hâlâ Fransızca kullanılıyor. 

Gazze çığlığı ABD kampüslerinde! Dersler iptal edildi: Yüzlerce öğrenci gözaltında Gazze çığlığı ABD kampüslerinde! Dersler iptal edildi: Yüzlerce öğrenci gözaltında Haberi Görüntüle

FRANSA'NIN KATLİAMLARINDA BİNLERCE FASLI ÖLDÜ

Fas'ın Fransız kolonyalizmine karşı direnişinin büyük bedelleri oldu. İşgale karşı çıkan Faslılar Fransız askerleri ve Kuzey Afrika'ya gönderilen Fransız korsanlar tarafından öldürüldü. Öyleki direnişçilerin kafalarını kesip posta pulu yaptılar. Binlerce faslı zorla Fransa ordusuna dahil edildi ve savaşa gönderildi. Fas'ın başkenti Fez'de, Fransa ordusunda yer almaya karşı  çıkan ve isyan eden yüzlerce Fas askeri katledildi. Osmanlı İmparatorluğu Teşkilat-ı Mahsusa ajanları ile Faslı direnişçilere eğitim verse de direnişler Fransız kolonyalizmi karşısında nihai bir başarı sağlayamadı.

Bugün yapılacak yarı final maçı da yalnızca Fas ve Kuzey Afrika için değil, sömürgeci emperyalistlerin işgaline uğrayan bütün Afrika ülkeleri açısından büyük önem taşıyor. Fas'ın Fransa'yı devirmesi halinde sömürgecilik ve kolonyalizm tarihinin rövanşı alınmış olacak.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading