Yandex Metrica

Diplomasi oyunları: ABD yardım hazırlıyor, İsrail Refah'ı işgal ediyor

Diplomasi oyunları: ABD yardım hazırlıyor, İsrail Refah'ı işgal ediyor

Amerikalılar Gazze'de yüzer liman inşaatına başlarken yeni İsrail saldırısı için geri sayıma başladı. Ölüm ablukasınadaki Gazze'de diplomasi oyunları can sıkmaya başladı. 

Dünya

11.05.2024, 16:08

Pentagon'un geçtiğimiz Perşembe günü insani yardım taşımak için yüzen limanın inşasına başlandığını duyurması, uluslararası toplum tarafından yüz binlerce Filistinli sivili açlıktan kurtaracak doğru yönde atılmış bir adım olarak olarak sayılsa da işin gerçeğini Batı sonradan kavradı. 

Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması! Hamas'tan jet hızıyla yanıt Beyaz Saray'dan ateşkes açıklaması! Hamas'tan jet hızıyla yanıt Haberi Görüntüle

ABD'NİN YARDIM OYUNU

Ancak savaşlarda ve hatta Ortadoğu'da sıklıkla olduğu gibi, "doğru yön" tek yönlü bir yol değildir, taraflardan biri için tamamen farklı amaçlara hizmet edebilir. Bu durumda, bu aynı zamanda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Refah'a saldırıp bölgeyi Hamas güçlerinden "temizleme" planına da hizmet edebilir.

Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır sınırı yakınında 1 milyondan fazla sivil mahsur kaldı. On binlerce Filistinli, İsrail ordusunun çekilmesinin ardından harabeye dönen Han Yunus'a geri dönerken, on binlerce Filistinli de evlerine veya onlardan geriye kalanlara dönme umuduyla daha kuzeye doğru ilerliyor. İsrail hükümeti, Rafa'yı "temizlemek" için acele ediyor, böylece Hamas'ın liderliğini ve "dört sağlam taburunu" omuzlarına ek savaş suçları yüklemeden yakalayabilir.

Ayrıca bunun uluslararası tepkiyi sınırlayacağını ve Mısır'daki krizin kitlesel bir mülteci dalgasına yayılmasını önleyeceğini umuyor. İsrail güçleri ve Mısırlı yetkililer geçen haftadan bu yana Refah'tan gelen yeni mülteci kervanlarını oraya taşımak için güneyde ve Şeridi'nin merkezine doğru en az iki kamp kurdu.

Paşinyan zorda: Ermeni Kilisesi başbakanın istifasını istedi Paşinyan zorda: Ermeni Kilisesi başbakanın istifasını istedi Haberi Görüntüle

BM YETKİLİLERİ TEHDİT EDİLDİ

İsrail ordusunun Refah'a saldırı tehdidi ne kadar gerçekçi görünürse, başka yerde barınma, yiyecek ve içme suyu bulma şartıyla mültecilerin sayısı da o kadar fazla olacak. Bu temel ihtiyaçların karşılanmasında Kıbrıs'tan başlayıp Gazze kıyılarında biten deniz insani koridoru önemli bir rol oynayabilir. İnşaatı devam eden yüzen liman, Gazze Şehri'nin güney etekleri ile İsrail ordusunun Şeridi ikiye bölen yeni yolu arasında yer alıyor.

Yüzer iskelenin işlevselliği ile tesislerin ve personelin güvenliğinin uygulamada kanıtlanması gerekmektedir. Amerika'nın duyurularıyla neredeyse aynı anda inşaat halindeki limanın yanındaki alanın havan toplarıyla bombalanması akıllarda soru işaretlerinde neden oldu.. Herhangi bir can kaybı bildirilmedi, ancak yerinde inceleme yapan bir grup BM yetkilisi tehdit edildi. Bunu dün Cuma günü İsrail ordusunun Gazze Şehri'nin merkezi ve doğu bölgelerine yönelik bombardımanı izledi.

Son dakika: İsrail ordusu Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdi Son dakika: İsrail ordusu Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele... Haberi Görüntüle

YARDIMLARI KİM DAĞITACAK?

Limanın inşaatında yaklaşık 1000 Amerikalı denizci ve askerin görev alacağını belirten Pentagon kaynakları, Başkan Joe Biden'ın talimatıyla hiçbir Amerikan askerinin Gazze'ye ayak basmayacağını vurguladı. Operasyonun güvenlik şemsiyesi İsrail silahlı kuvvetlerinin konuşlandıracağı tugay, savaş gemileri ve uçaklarla sağlanacak, Doğu Akdeniz'de konuşlanan ABD güçleri ise yakından izlenecek.

İnşaatın ağır parçaları, denizde montaj için büyük vinçlere sahip olan ABD Donanması kargo gemisi "Benavidez" tarafından taşındı. Römorkörler inşaatı kıyıya taşıyacak, Kıbrıs ve İsrail'deki Amerikan ekipleri ise operasyonu koordine edecek. Gazze limanı, başlangıçta günlük 90 kamyon, ardından 150 kamyona kadar kapasiteyle Mayıs ayı başlarında faaliyete başlayacak. Kıbrıs'taki kargo kontrollerine rağmen insani yardımlar Gazze'de İsrailliler tarafından yeniden kontrol edilecek, ardından yerel şoförlü araçlara yeniden yüklenerek belirli yerlere dağıtılacak. İnsani yardımın tam olarak nasıl dağıtılacağı bilinmiyor.

 

 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

1

Yorumlar (0)

Ozan KOLTUK

TRHaber.com - Dünya


Loading