Yandex Metrica

Son dakika: İsrail ordusu Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdi

Son dakika: İsrail ordusu Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdi

Son dakika haberleri... İsrail ordusu, Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır’la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini açıkladı.

Dünya

09.05.2024, 23:20

Dünyanın gözü önünde eşi benzeri görülmemiş bir soykırıma imza atan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 8. aya girildi. Hedef gözetmeksizin her yeri bombalayan İsrail güçleri, şu ana kadar 37 bini aşkın masum Filistinliyi katletti. 78 binden fazla kişi ise yaralandı.

Gazze'de devam eden soykırımın 8. ayına girilirken Hamas, Mısır ve Katar'ın ateşkes önerisini kabul etti ancak aynı gün İsrail, kara harekatı için Refah'ın doğusuna tahliye çağrısı yaptı. Bebek katili Neatanyahu'nun  zorba ordusu ardından da bölgeyi bombaladı. Başbakan Netanyahu, Hamas'ın kabul ettiği önerinin İsrail'in taleplerini karşılamadığını, ancak müzakere için heyet göndereceğini açıkladı. 

Hamas yetkilisi, kararın ardından yaptığı açıklamada, “Top artık İsrail’in sahasında.” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Hamas'ın kabul ettiği teklif İsrail'in taleplerini karşılamaya uzak olsa da İsrail müzakereler için heyet gönderecek." dedi. 

Gazze'de 8 aydır devam eden soykırımda gelişmeleri anbean takip ediyoruz.

Gazze'de savaş sonrası neler olacak? ABD ve Arap ülkelerinin iki aşamalı planı ortaya çıktı Gazze'de savaş sonrası neler olacak? ABD ve Arap ülkelerinin iki... Haberi Görüntüle

17:40

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail'in Refah bölgesine yönelik kara saldırısına tepki gösterdi.

Keçeli'nin açıklaması şöyle:

"Gazze’de ateşkesin sağlanması ve rehine ile tutukluların karşılıklı serbest bırakılması konusunda yapılan son önerinin Filistin tarafınca kabul edilmesini memnuniyetle karşıladık. Gazze’deki yıkım ve katliamın sona erdirilmesi yönünde böylesine olumlu bir gelişme yaşanmışken, İsrail’in Refah’a yönelik saldırılarını artırması, Netanyahu Hükümetinin iyi niyetle hareket etmediğini bir kez daha göstermiştir. Refah’a yapılacak bir harekat sadece bölgeyi değil, tüm dünyayı etkileyecektir. İsrail’in işgal ettiği Refah sınır kapısının Gazze kısmından derhal çekilmesi şarttır. Refah’ta ve sınır kapısında statükoya süratle geri dönülmelidir."

Ortalığı kan gölüne çevirip uyuşturucu baronu Sineği kaçırdılar: Her şey 110 saniyede oldu Ortalığı kan gölüne çevirip uyuşturucu baronu Sineği kaçırdılar: Her şey... Haberi Görüntüle

17:15 AF ÖRGÜTÜ'NDEN AÇIKLAMA

İnsan hakları grubu, uluslararası toplumu İsrail'e Refah'taki kara operasyonlarını derhal durdurması ve Gazze'ye insani yardımların sınırsız erişimini sağlaması için baskı yapmaya çağırdı.

Uluslararası Af Örgütü'nün araştırma, savunuculuk, politika ve kampanyalardan sorumlu kıdemli direktörü Erika Guevara-Rosas yaptığı açıklamada, “İsrail ordusu, halkın güvenliğini garanti edemediği sürece sivillere Refah'ın doğusunu ‘boşaltma’ emrini de iptal etmelidir, ki İsrail'in yedi aydır Gazze Şeridi'nin tamamında aralıksız sürdürdüğü yoğun askeri saldırılar altında bu pek mümkün görünmüyor” dedi.

Guevara-Rosas, İsrail'in uzun süredir tehdit ettiği Refah'taki geniş çaplı kara operasyonunun “Gazze'deki Filistinlilerin tarifsiz acılarını” daha da arttıracağını söyledi.

“Gazze'deki Filistinli siviller insandır, İsrailli yetkililerin keyfine göre satranç tahtasında hareket ettirilecek piyonlar değildir. Yerlerinden edilmiş sivillerin Gazze'nin herhangi bir yerinde güvende olduğu düşüncesinin yanlış olduğu, İsrail ordusunun daha önce güvenli olarak tanımladığı bölgelere saldırmasıyla defalarca kanıtlanmıştır.”

Refah Sınır Kapısı'nı işgal eden İsrail'den pişkin savunma: Katz, Mısır'ı sorumlu tuttu Refah Sınır Kapısı'nı işgal eden İsrail'den pişkin savunma: Katz, Mısır'ı... Haberi Görüntüle

16: 51

Guterres, Refah'a yönelik kara saldırısının stratejik bir hata olacağını belirterek, İsrail hükümetine gerginliği durdurma ve diplomatik müzakerelere dahil olma çağrısında bulundu

İsrail'de 'ertesi gün' tartışması: Netanyahu ile Gallant yine birbirine girdi İsrail'de 'ertesi gün' tartışması: Netanyahu ile Gallant yine birbirine girdi Haberi Görüntüle

15:40 REFAH'TA YAŞAYAN BİR KİŞİ O ANLARI ANLATTI

Refah'ta yaşayan bir adam İsrail'in ağır saldırılarının yaşandığı geceyi anlattı. İşte onun anlattıkları:

“Yoğun bombardıman, çok çok yoğun bombardıman... Hava saldırıları, roketler, topçu bombardımanı, tank bombardımanı, insansız hava araçları - hepsi bize ateş ediyor!

“Hayatımda hiç - 69 yaşındayım - böyle bir bombardıman görmedim ve birçok savaşa tanık oldum. Bunun gibi bir savaş hiç görmedim.

“Ve gerçekten ayrılmak, tahliye etmek istedim ama yapamadım. Sebebi de bu yaralı genci bulmuş olmamdı. Onu kurtardık ama tüm bölge tamamen ve tamamen yok oldu.”

Son dakika... Aliyev'den Fransa'ya Ermenistan uyarısı: 'Kimse bizi olacaklardan sorumlu tutmasın' Son dakika... Aliyev'den Fransa'ya Ermenistan uyarısı: 'Kimse bizi olacaklardan sorumlu... Haberi Görüntüle

14:40 HAMAS'TAN RESMİ AÇIKLAMA

İsrail'in Refah'a saldırısının ardından HAMAS'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"İşgal ordusunun bugün şafak vakti Mısır'la olan Refah sınır kapısına saldırması, uluslararası hukuk tarafından korunan sivil bir tesise yönelik tehlikeli bir tırmanıştır. Bu saldırı, sınır kapısını kapatarak Nazi işgali tarafından imha savaşına ve sistematik açlığa maruz bırakılan kuşatma altındaki halkımıza acil yardım akışını engellemek suretiyle Şerit'teki insani durumu daha da kötüleştirmeyi amaçlamaktadır.

HAMAS'ın arabulucuların önerisini onayladığını açıklamasının hemen ardından işlenen bu suç, işgalcinin, Netanyahu ve aşırıcı hükümetinin kişisel menfaatleri göstermektedir. Savaş suçlusu Netanyahu liderliğindeki aşırı Siyonist sağ tarafından yürütülen imha ve yerinden etme planının uygulanması için ateşkes ve tutukluların serbest bırakılması yönündeki arabuluculuk çabalarını sekteye uğratma niyeti doğrulanmaktadır.

ABD yönetimini ve uluslararası toplumu, Refah'ta ve tüm Gazze Şeridi'nde yerinden edilmiş yüz binlerce sivilin hayatını tehdit eden bu tırmanışı durdurması için işgalcilere yönelik baskı yapmaya çağırıyoruz."

Son dakika: Şifa Hastanesi'nde üçüncü toplu mezar bulundu: 50'ye yakın ceset çıkarıldı Son dakika: Şifa Hastanesi'nde üçüncü toplu mezar bulundu: 50'ye yakın... Haberi Görüntüle

13:00

Hani Mahmoud:

İsrail ordusunun varlığı nedeniyle durum her geçen saat daha da zorlaşıyor. Bölgedeki tankları ve zırhlı araçları, aşırı kalabalık Refah'ta zaten travma geçirmiş ve yerinden edilmiş 1,5 milyon Filistinli için daha fazla panik dalgasına neden oluyor.

Son bir saat içinde Kuveyt Hastanesi'ne çok sayıda yaralı geldi. Bunlar Refah sınır kapısı civarından ve şehrin doğu kesiminde gece boyunca düzenlenen saldırılarda ağır bombalanan bölgelerden geliyor.

Son 45 dakika içinde Refah kentinin doğu bölgesine ve Selahaddin Caddesi'nin batı kısmına insanların bölgeyi terk etmelerini emreden çok sayıda bildiri atıldı.

İsrail Refah'ta katliam yaptı: Çok sayıda ölü ve yaralılar var İsrail Refah'ta katliam yaptı: Çok sayıda ölü ve yaralılar var Haberi Görüntüle

12:40

Birleşmiş Milletler, İsrailli yetkililerin Gazze'nin güneyindeki Refah sınır kapısına erişimi engellediğini açıkladı.

BM'nin insani yardım kuruluşu OCHA'nın sözcüsü Jens Laerke, Filistin topraklarına yapılan yardımları denetleyen İsrail ajansına atıfta bulunarak, “Erişimimiz COGAT tarafından engellendiği için şu anda Refah geçişinde herhangi bir fiziksel varlığımız yok” dedi.

Mossad'ın eski yetkilisinden itiraf: İsrail Gazze savaşını kaybetti ekonomi çöküyor Mossad'ın eski yetkilisinden itiraf: İsrail Gazze savaşını kaybetti ekonomi çöküyor Haberi Görüntüle

12:20 İSRAİL, NUSEİRAT KAMPI YAKINDAKİ ÇOCUKLARI HEDEF ALDI!

Sahadaki meslektaşlarımızın bildirdiğine göre, İsrail ordusu Gazze'nin merkezindeki Nuseirat kampında bir bölgeyi bombaladı ve aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda kişinin yaralanmasına neden oldu.

Nuseirat, Gazze'nin merkezinde İsrail ordusunun sınırlı bir saldırı başlattığı Refah'tan kaçan Filistinlilerin gitmeye başladığı bölgelerden biri.

Sınırda Rusları durdurmayı başardılar: Kırım'a yağmur gibi İHA düştü, rafineriler yine patladı Sınırda Rusları durdurmayı başardılar: Kırım'a yağmur gibi İHA düştü, rafineriler... Haberi Görüntüle

12:05

Hamas'ın silahlı kanadı Gazze sınır kapısındaki İsrail askerlerine roket fırlattığını açıkladı.

Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, İsrail yakınlarındaki Karem Ebu Salem (Kerem Şalom) geçidine roket attığını söyledi.

İsrail, Hamas'ın dört İsrail askerinin ölümüne yol açan bir saldırıyı üstlenmesinin ardından hafta sonu Gazze'nin güneyindeki Karem Abu Salem geçişini kapatmıştı.

Arap Birliği Zirvesi sona erdi: Hamas sonuç bildirisinden memnun Arap Birliği Zirvesi sona erdi: Hamas sonuç bildirisinden memnun Haberi Görüntüle

11:45

Rusya Ukrayna'da yeni bir saldırı dalgası başlattı: Şiddetli çatışmalar yaşanıyor Rusya Ukrayna'da yeni bir saldırı dalgası başlattı: Şiddetli çatışmalar yaşanıyor Haberi Görüntüle

HASTANELER BOŞALTILIYOR

Deir el-Balah'tan Hind Khoudary son durumu anlattı.

Tahliye edilenler sadece Refah'ın doğu yakasındaki insanlar değil... [Refah'ın] kırmızı olarak belirlenmemiş farklı bölgelerinden çok sayıda insan da orta bölgeye ve Han Yunus'a tahliye ediliyor.

Her yer tıklım tıklım. İnsanlar çadır kuracak yer bile bulamıyor. Çadırlarını sahile yakın, kıyı şeridine çok yakın, tarım arazileri üzerine kuruyorlar.

İki hastane de hastalarını merkezi bölgeye tahliye ediyor. Durum tam bir kaos. Tüm sokaklar arabalarla dolu ve insanlar tüm eşyalarını arabalarına koyuyor. Güneyden gelen her arabanın üzerinde paspaslar ve yastıklar görebilirsiniz. Filistinliler ne yapacaklarını, nereye yerleşeceklerini bilmiyorlar ve Deyr el-Balah'ın da güvenli olmadığından yüzde 100 eminler.

Zelensky arananlar listesine girdi: Ukrayna Devlet Başkanı görüldüğü yerde tutuklanacak Zelensky arananlar listesine girdi: Ukrayna Devlet Başkanı görüldüğü yerde tutuklanacak Haberi Görüntüle

11:35

Columbia Üniversitesi yönetiminden Gazze'ye destek veren öğrencilerle ilgili skandal karar Columbia Üniversitesi yönetiminden Gazze'ye destek veren öğrencilerle ilgili skandal karar Haberi Görüntüle

REFAH'A İSRAİL BAYRAĞI DİKTİLER

Hamas'ın ateşkes onayına rağmen soykırıma devam kararı alan katil İsrail kara harekatı başlattığı Refah'a İsrail bağrağı dikti. 

Egemenlik gününde başkent karanlığa gömüldü: 50 füze hem kuzeyi hem güneyi vurdu Egemenlik gününde başkent karanlığa gömüldü: 50 füze hem kuzeyi hem... Haberi Görüntüle

11:30 

Son dakika: İsrail ordusu Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdi Son dakika: İsrail ordusu Refah sınır kapısının Gazze tarafını ele... Haberi Görüntüle

FİLİSTİNLİ BİR KİŞİ DAHA HAYATINI KAYBETTİ

Al Jazeera'da yer alan habere göre İsrail'in Refah'ın doğusuna düzenlediği son bombardımanda en az bir kişinin öldüğünü, diğerlerinin de yaralandığını bildiriyor.

İsrail ordusu “terörle mücadele operasyonu” yürüttüğünü iddia ettiği Refah'ın doğusuna ilerledi ve Gazze'nin yardım tedariki için hayati önem taşıyan Refah sınır kapısını kapattı.

Wafa haber ajansına göre Refah'ta son günlerde yoğunlaşan saldırılarda aralarında evlere sığınan kadın ve çocukların da bulunduğu çok sayıda sivil öldü ve yaralandı.

Akıllara durgunluk veren tehdit: İngiliz üslerini vururuz Akıllara durgunluk veren tehdit: İngiliz üslerini vururuz Haberi Görüntüle

10:50

İsrail ordusu yoğun bombardıman, ateş ve topçu ateşi altında Refah kentinin doğu kesimini ele geçirdi.

Gazze Şeridi şu anda mühürlenmiş durumda ve bölgenin geri kalanıyla bağlantısı tamamen kesilmiş durumda. Refah sınır kapısının ele geçirilmesi sadece insanların Gazze'den çıkışını ya da Gazze'ye girişini engellemekle kalmayacak, aynı zamanda insani yardım akışını da durduracak.

Tüm bunlar, Refah'ta zaten yerinden edilmiş ve travma geçirmiş olan 1,5 milyon insan için büyük bir travmaya neden oluyor. Üçüncü, dördüncü ve beşinci kez tahliye ediliyorlar.

Yüzlerce arabanın insanları Gazze'nin diğer bölgelerine götürdüğünü gördüm, çünkü insanlar meseleyi kendi ellerine alıyor, biraz olsun güvende olmaya çalışıyor ama Gazze'de hiç güvenli bir yer olmadığını biliyorlar.

Hizbullah'tan İsrail'e saldırı: Askeri sanayi tesisi İHA'larla vuruldu Hizbullah'tan İsrail'e saldırı: Askeri sanayi tesisi İHA'larla vuruldu Haberi Görüntüle

10:40 UNRWA'DAN UYARI!

BM Filistinli mültecilere yardım kuruluşu, İsrail ordusunun el koymasının ardından Refah sınır kapısından önemli yardım ve yakıt girişinin kesintiye uğramaya devam etmesinin Gazze Şeridi'ndeki kritik insani müdahaleyi durduracağı uyarısında bulundu.

 

“UNRWA X'te yaptığı açıklamada, ‘Özellikle Gazze'nin kuzeyinde insanların karşı karşıya kaldığı feci açlık, bu tedarik yollarının kesilmesi halinde çok daha kötü bir hal alacaktır’ dedi.

ABD'li senatörlerden UCM'ye İsrail tehdidi: Sizi ve ailelerinizi hedef alırız ABD'li senatörlerden UCM'ye İsrail tehdidi: Sizi ve ailelerinizi hedef alırız Haberi Görüntüle

10:30

İsrail'in Refah'ın batısındaki bir eve düzenlediği saldırıda üç kişi hayatını kaybederken, kente gece boyunca düzenlenen ayrı saldırılarda en az 12 kişi daha hayatını kaybetti.

İsrail ordusu Refah'ın doğusunda çok sayıda Hamas hedefini vurduğunu ve yaklaşık 20 Gazze'liyi öldürdüğünü açıkladı.

Refah'ın doğusunda yerlerinden edilmiş insanlara ve insani yardım kuruluşlarına “geçici olarak tahliye edilmeleri” söylendi ve el-Mevasi'ye doğru itildiler.

Apple, Vision Pro'yu ABD dışında satmaya hazırlanıyor: Türkiye'ye gelecek mi? Apple, Vision Pro'yu ABD dışında satmaya hazırlanıyor: Türkiye'ye gelecek mi? Haberi Görüntüle

10:05:

Hamas'ın kabul ettiğini duyurduğu Mısır ve Katar arabuluculuğunda yürütülen Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası mutabakatı önerileriyle İsrail ve ABD'nin kısa süre önce Hamas'a sunduğu öneriler arasında "küçük ifade farkları" bulunduğu iddia edildi.

Son dakika: Şifa Hastanesi'nde üçüncü toplu mezar bulundu: 50'ye yakın ceset çıkarıldı Son dakika: Şifa Hastanesi'nde üçüncü toplu mezar bulundu: 50'ye yakın... Haberi Görüntüle

09:20:

Avrupa ülkeleri birleşti: Türk İHA'larına rakip çıkaracaklar Avrupa ülkeleri birleşti: Türk İHA'larına rakip çıkaracaklar Haberi Görüntüle

İSRAİL, REFAH'I İŞGAL ETTİ

Yaşanan bu gelişmelerin ardından bu sabah İsrail ordusundan bir açıklama geldi. İsrail ordusu, Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır’la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurdu.

İsrail bu sabah düzenlenen basın toplantısında, Kerem Şalom Sınır Kapısı'ndan geçişlerin "güvenlik" gerkçesiyle kapatıldığını, güvenlik durumu izin verdiğinde yeniden açılacağını bildirdi.

Belçika televizyonundan Eurovision yayını sırasında İsrail'e protesto: 'İsrail devletinin insan hakları ihlallerini kınıyoruz' Belçika televizyonundan Eurovision yayını sırasında İsrail'e protesto: 'İsrail devletinin insan... Haberi Görüntüle

İSRAİL HALKI ATEŞKES İÇİN SOKAKLARA DÖKÜLDÜ

Hamas'ın Gazze Şeridi'nde ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasını kabul ettiğini duyurmasının ardından İrail halkı, sokaklara döküldü. İsrailliler, Batı Kudüs'te hükümetlerinden ateşkes anlaşmasını imzalaması talebiyle protesto gösterisi düzenledi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun konutu yakınlarında toplananan kalabalık grup, "Filistinlilerin de hayatları önemlidir", "Ölüm yeter, savaşı durdurun", "Refah'a saldırı=Ölü esirler" yazılı pankart, afiş ve dövizler taşıdı.

ABD'den çok konuşulacak Ortadoğu itirafı geldi: Vurulan tüm İHA'lar bizim ABD'den çok konuşulacak Ortadoğu itirafı geldi: Vurulan tüm İHA'lar bizim Haberi Görüntüle

''MASADA ANLAŞMA VAR KABUL ET''

Göstericiler, bunun üzerine Batı Kudüs'ün Balfour Caddesi'ndeki Başbakanlık ofisi yakınlarında toplandı. Göstericiler, "Masada anlaşma var kabul et" şeklinde slogan atmaya başladı. İsrailli aktivistlerin gösterisine, yüzlerce kişi katıldı.

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

2

Yorumlar (0)

Recep KIYATSIL

TRHaber.com - Dünya


Loading