Yandex Metrica

Burkina Faso'da Rusya Fransa'dan rol çaldı! Yeni darbe liderinin arkasında Wagner mi var?

Burkina Faso'da Rusya Fransa'dan rol çaldı! Yeni darbe liderinin arkasında Wagner mi var?

Son yıllarda sık sık darbe girişimleri ile gündeme gelen Batı Afrika ülkesi Burkina Faso'da Fransa yanlısı darbeci Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba hükümetine Rusya yanlısı Yüzbaşı İbrahim Traore darbe yaptı. Darbe Fransa'nın izlerini Burkina Faso topraklarından silmeyi amaçlarken Rusya'nın Afrika'da güç kazanmasına sebep oldu.

Dünya

23.01.2024, 19:53

Son zamanlarda terör saldırılarıyla sık sık gündeme gelen Batı Afrika ülkesi Burkina Faso bir yılda ikinci kez askeri darbeye maruz kaldı. Yılın ilk ayında Yarbay Paul-Henri Sandaogo Damiba tarafından Cumhurbaşkanı Christian Kabore yönetimine darbe yapılırken yaklaşık 9 ay sonra ülke gündemi yeni bir darbe ile sarsıldı. 

Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a darbe: Saldırı planını ABD'ye sızdırmışlar Suudi Arabistan ve BAE'den İran'a darbe: Saldırı planını ABD'ye sızdırmışlar Haberi Görüntüle

FRANSA VE RUSYA'NIN KITADAKİ GÜÇ SAVAŞI 

Söz konusu darbe yüzeysel bakıldığında sadece yönetimden memnun olmayan bir grup askerin girişimi olarak gözükse de arka planda Fransa ve Rusya'nın Afrika'daki güç dengesi için yaşadığı çekişme gözüküyor. 

Fransa'nın desteklediği darbeci Paul Damiba'nın 9 aylık yönetiminde, ülke içindeki güvenlik sorunları katlanarak artarken, terör saldırıları da doğru orantılı olarak artış gösterdi. 

İsrail'de kritik toplantı: Netanyahu'nun tutuklanma ihtimali görüşüldü İsrail'de kritik toplantı: Netanyahu'nun tutuklanma ihtimali görüşüldü Haberi Görüntüle

TERÖR SALDIRILARI BÖLGEDE GİDEREK ARTTI

Fransız web sitesi Monde Afrique'ye göre bu, Burkina Faso'nun son 3 yılda Sahel bölgesinde ölüm sayısı açısından ilk sırada yer aldığı ikinci yıl. Sadece nisan ayında 108'i sivil yaklaşık 240 kişi hayatını kaybetti.

Hamas'tan İsrail'le ateşkes açıklaması: 'Müzakerelere kapıyı kapatmadık' Hamas'tan İsrail'le ateşkes açıklaması: 'Müzakerelere kapıyı kapatmadık' Haberi Görüntüle

DAMİBA DARBEYE KARŞI ÖNLEM ALDIĞINI SANDI

Yeterli destek alamadan terörist gruplara karşı mücadelede büyük zaaf yaşayan ve kayıpları oldukça artan Damiba yönetimi olası bir darbe girişimine karşı Savunma Bakanını görevden alarak kendisi bu görevi üstlense de bu önlem yeterli olmadı. 

Beklenen darbe girişimine karşı üst düzey önlemler aldığını ve olası bütün rakipleri elediğini sanan Damiba, hiç beklenmedik genç bir subayın yönetime ele alması ile Fransızlara sığındı. 

ABD'den İran'a yaptırım tehdidi: 'Müttefiklerimizle birlikte çalışmaktan çekinmeyeceğiz' ABD'den İran'a yaptırım tehdidi: 'Müttefiklerimizle birlikte çalışmaktan çekinmeyeceğiz' Haberi Görüntüle

RUSYA DESTEKLİ YÜZBAŞI TRAORE DARBE YAPTI 

34 yaşındaki yüzbaşı İbrahim Traore Burkina Faso ordusuna 2010 yılında katılmış ve Roch Christian Kabore'yi deviren darbede yer almıştı. Traore, Damiba tarafından terörist grupların saldırılarına maruz kalan "Kaya (Kuzey) Topçu Alayı"na komutan olarak atanmıştı.

Burkina Faso'daki Rusya-Fransa çekişmesi uzun süredir devam etse de iki ülkenin darbe girişimleriyle alakalı resmi bir rolü olup olmadığı kesinleşmedi. 

Asla boyun eğmeyeceğiz! El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde: Saldırılar bize sadece güç verir Asla boyun eğmeyeceğiz! El Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde: Saldırılar... Haberi Görüntüle

DEVRİK LİDER FRANSIZ ÜSSÜNE SIĞINDI İDDİASI 

Devrik lider Damiba darbe sonrası, "Karşı atağa geçme planlarıyla ülkedeki Fransız üssüne sığınma" suçlamasıyla karşı karşıya kalsa da Fransa yönetimi bu iddiaları yalanladı. 

Lavrov, İsviçre'de düzenlenecek barış konferansından ümitsiz: 'Batılı ülkeler, İstanbul'daki anlaşmanın imzalanmasını engelledi' Lavrov, İsviçre'de düzenlenecek barış konferansından ümitsiz: 'Batılı ülkeler, İstanbul'daki anlaşmanın... Haberi Görüntüle

FRANSA AFRİKA'DA GÜCÜNÜ RUSYA'YA KAPTIRIYOR 

Başkent Vagadugu'nun 30 kilometre kuzeybatısında yer alan bir Fransız askeri üssü, Fransa'nın özel kuvvetlerini barındırsa da bu üs Fransa'nın kıtadaki son üslerinden biri. 

Yeni darbe yönetimi terörle mücadelede 'yeni ortaklar' söylemini ortaya atarken, yeni ortakların Batı Afrika'ya silah desteği vermeye hazır olan Rusya ve ülkenin paralı asker grubu olan Wagner olduğu değerlendiriliyor. 

İsrail İran'da vuracağı hedefleri duyurdu: 'Buna karşılık vermek zorundayız' İsrail İran'da vuracağı hedefleri duyurdu: 'Buna karşılık vermek zorundayız' Haberi Görüntüle

RUSYA YENİ DARBECİ YÖNETİME DESTEK VERECEK 

Bu çerçevede Batı Afrika'daki Rusya-Fransa çekişmesinin tırmandığı ve bunun en bariz örneklerinden birinin de Mali olduğu ifade ediliyor.

Damiba'nın bölgede 'Fransa'nın adamlarından biri' olduğu belirtilirken, darbe sonrası Rus bayraklarıyla sokaklara inen Burkina Fasolulara karşı Fransız sömürgecilerinin ülkeyi terk etmeyeceğine dair haberler yayılıyor. 

AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisi açıklandı! Dikkat çeken Kıbrıs vurgusu AB zirvesinde Türkiye'ye ilişkin sonuç bildirisi açıklandı! Dikkat çeken Kıbrıs... Haberi Görüntüle

BURKİNA FASOLULAR DARBE GİRİŞİMİNDE RUS BAYRAKLARIYLA SOKAĞA İNDİ

Fransız basınına göre, Paris yönetimi, Burkina Faso'da sokağa inen yüzlerce protestocunun Fransız askerlerinin ülkeyi terk etmeleri ve onlar yerine Ruslarla askeri iş birliğine gidilmesi yönündeki isteklerini dikkate almayacak.

Fransa'nın darbecisi Damiba'nın devrilmesi sonrası aynı Mali'de olduğu gibi Rus hakimiyetinin Burkina Faso'da yükselmesi bekleniyor. 

Gazze İntifadası'nın batılı çocukları: Siyonizmin akademik kalelerini yıkılıyor Gazze İntifadası'nın batılı çocukları: Siyonizmin akademik kalelerini yıkılıyor Haberi Görüntüle

MADEN YATAKLARI RUSYA'YA GEÇECEK 

Rusya, Burkina Faso'da fosfat, manganez ve çinkonun yanında altın madenlerinden yararlanmak için darbe girişimine katkı verdiği düşünülüyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading