Yandex Metrica

Bosna Hersek'te savaş isteyen lider saf dışı kaldı: İşte sandık sonuçları...

Bosna Hersek'te savaş isteyen lider saf dışı kaldı: İşte sandık sonuçları...

Son dakika haberi... Bosna Hersek'te ayrılıkçı Sırp lider Milorad Dodik saf dışı kaldı. Devlet Başkanlığı Konseyi seçimlerinde konseydeki 3 üyenin 2'si değişti. Sırp Cumhuriyeti Başkanlığı'na oynayan Dodik, bu seçimi de kaybetti.

Dünya

05.04.2024, 16:56

3'ü konsey üyesi 5 adet başkanı, 13 tane hükümet başkanı ve 130'dan fazla bakanı bulunan Bosna Hersek kritik seçimler geride kaldı. Ülkenin 90'lı yıllarda olduğu gibi bir kez daha etnik bir savaşa sürüklenmesini isteyen Sırp lider Milorad Dodik sandıktan çıkamadı. Sonuçlara göre, Devlet Başkanlığı Konseyi'nin 3 üyesinden 2'si değişti. 

Konsey'in Boşnak üyesi Denis Becirovic ve Sırp üyesi Zeljka Cvijanovic oldu. Hırvat üye Zeljko Komsic ise bir kez daha seçilerek bulunduğu makamı korudu. 

Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Malezya'da geçit töreni provasında iki askeri helikopter havada çarpıştı Haberi Görüntüle

İLK SONUÇLAR AÇIKLANDI 

Denis Becirovic

Demokratik Eylem Partisinin (SDA) paylaştığı verilere göre, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Bosna Hersek Federasyonu'nda (FBIH) oyların yüzde 75'i sayıldı.

Açıklanan verilerin ışığında, 11 siyasi partiden oluşan muhalefet blokunun desteğini alan Sosyal Demokrat Partinin (SDP) adayı Denis Becirovic oyların yüzde 56'sını alarak devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi oldu.

Becirovic, sosyal medya hesabından "Teşekkürler" mesajını paylaştı.

SDA'nın adayı Bakir İzetbegovic oyların yüzde 39'unu alarak Devlet Başkanlığı Konseyi üyelik yarışında geride kaldı.

Konseyin Hırvat üyeliğini Demokratik Cephe (DF) ve Halk Birliği (GS) koalisyonunun adayı Zeljko Komsic, oyların yüzde 70'ini alarak önde tamamlarken, rakibi Bosna Hersek Hırvat Demokrat Birliğinin (HDZ) adayı Borjana Kristo ise oyların yüzde 29'unu aldı.

İsrail devlet televizyonu duyurdu: Refah'a saldırı ertelendi, İran'a saldırı planları onaylandı İsrail devlet televizyonu duyurdu: Refah'a saldırı ertelendi, İran'a saldırı planları... Haberi Görüntüle

DODİK, SIRP CUMHURİYETİ BAŞKANI OLAMADI

Milorad Dodik, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla biliniyordu. 

Bosna Hersek'in diğer entitesi Sırp Cumhuriyeti'nde (RS) oyların yüzde 23'ü sayıldı.

Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliğinin (SNSD) verilerine göre, SNSD adayı Zeljka Cvijanovic oyların yüzde 60'ını alarak Konseyin Sırp üyesi olurken, Sırp İlerleme Partisinin (SDS) adayı Mirko Sarovic ise oyların yüzde 35'ini aldı.

Zeljka Cvijanovic

Bu arada, RS Başkanlığı için yarışan Milorad Dodik'in de rakibi Jelena Trivic'e karşı kaybettiği ifade ediliyor.

Bosna Hersek Parlamentosu için oy sayımının yeni başladığı belirtilirken, SDA'nın önde olduğu kaydedildi.

Büyük hata! Politico'dan dikkat çeken analiz: İran Netanyahu'nun elini güçlendirdi... Büyük hata! Politico'dan dikkat çeken analiz: İran Netanyahu'nun elini güçlendirdi... Haberi Görüntüle

HALKIN YÜZDE 50'Sİ SANDIĞA GİTTİ

Merkez Seçim Komisyonu (CIK), seçime katılımın yüzde 50 olduğunu açıkladı.

Bugünkü seçimlere 90'ı siyasi parti, 17'si bağımsız aday ve 38'i koalisyon olmak üzere 145 siyasi unsur katıldı.

Ülkede devlet düzeyindeki başkanlık konseyi ve parlamentonun yanı sıra Bosna Hersek Federasyonu (FBIH) ve Sırp Cumhuriyeti (RS) olmak üzere iki entitede ve FBIH içindeki 10 kantonda, parlamento üyeleri seçildi.

FBIH'teki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, FBIH Parlamentosu ve kanton parlamentoları için de oy kullanırken, RS'deki seçmenler, Bosna Hersek Parlamentosu, RS Başkanlığı ve Başkan Yardımcılığı ile RS Halk Meclisi için sandık başına gitti.

Devletin en üst mevkisi olan Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak ve Hırvat üyeleri, FBIH içinden, Sırp üye ise RS içinden seçilmiş oldu.

İHA saldırısından dolayı hava sahası kapatılmıştı: Irak'tan İran'a ilk adım! İHA saldırısından dolayı hava sahası kapatılmıştı: Irak'tan İran'a ilk adım! Haberi Görüntüle

BOSNA HERSEK'TE BİR YIĞIN SORUN VAR

1995'teki Dayton Anlaşması Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman arasında imzalanmıştı. 

1992-1995 yılları arasında 100 bin kişinin öldüğü Bosna Savaşı, Dayton Barış Anlaşması'yla son buldu. Anlaşma, ABD'nin Ohio eyaletindeki Dayton şehrinde bulunan Wright-Paterson Hava Üssü'nde 21 Kasım 1995'te paraf edildi. 14 Aralık 1995'te ise Paris'te bir araya gelen Bosna Hersek Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, Sırbistan Cumhurbaşkanı Slobodan Miloseviç ve Hırvatistan Cumhurbaşkanı Franjo Tudjman tarafından resmen imzalandı. 

Anlaşma kanlı savaşı ve katliamları bitirdi ama ülkeye bir deli gömleği giydirilmiş olduğu sonradan anlaşıldı. Boşnak, Hırvat ve Sırpları 'ülkenin kurucu halkları' kabul eden anlaşma, devletin en üst makamı olarak Devlet Başkanlığı Konseyi kurulmasını hükme bağladı. Bu konsey Boşnak, Sırp ve Hırvat üyelerden oluşacak, konsey başkanlığı ise 8'er aylığını 3 üye arasında el değiştirecekti. 1995'ten buyana ülke bir çeşit 'eşbaşkanlık' sistemiyle yönetilirken aradan geçen sürede ülke toprakları fiilen 3 etnik bölgeye ve kantonlara ayrıldı: Bosna Hersek Federasyonu, Sırp Cumhuriyeti ve özerk yapıya sahip Brcko bölgesi. 

Bosna Federasyonu da kendi içinde 10 kantona bölündü. Kantonların her birinin kendi meclisi ve hükümetleri bulunuyor. Bu kantonların ismi şöyle: Una-Sana, Kanton 10, Posavina, Orta Bosna, Zenica-Doboj, Batı Hersek, Saraybosna, Hersek-Neretva, Tuzla ve Bosna-Podrinje. 

Ülkede kanton, entite ve devlet düzeyinde 5 başkan var (3'ü konsey üyesi). Bunların yanında 13 hükümet başkanı ve 130'dan fazla bakan bulunuyor. Tüm bunların yanında 'devlet başkanını dahi görevden alma yetkisi bulunan' yabancı yüksek temsilci de görev yapıyor. Ülke nüfusunun yüzde 55'ini Boşnak Müslümanlar, yüzde 30'unu Sırplar, yüzde 15'ini de Hırvatlar oluşturuyor. 

Kamu hizmetlerinin ağır aksak ilerlediği ve yatırımların neredeyse sıfıra yakın olduğu Bosna'da, Dayton Anlaşmasının çözüm yerine çözümsüzlük getirdiği görüşü hakim durumda. Ülke kaostan dolayı ekonomik gelişme de gösteremeyince gençler arasında işsizlik oranı yüzde 50'ye tırmandı. Bu nedenle Bosna, dışarıya yoğun miktarda göç veriyor. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçmişte "Yeniden gözden geçirilmeli" dediği Dayton Anlaşması, yol açtığı istikrarsızlıktan ötürü ayrılıkçı hareketlerin de güçlenmesi sonucunu doğuruyor. 

Habere Tepki Ver

0

0

0

0

0

0

0

0


Loading